Hramul parohiei târgoviștene Sf. Francisc din Assisi
04.10.2021, Târgoviște (Catholica) - Sâmbătă, 2 octombrie 2021, comunitatea din Târgoviște a sărbătorit în avans hramul bisericii Sfântul Francisc din Assisi. Liturghia de hram de la ora 11.00 a fost prezidată de pr. Fabian Măriuț, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Familiilor, Parohul Bisericii Sf. Fecioara Maria Regină din Cioplea.
Rugăciune, fericire și multă emoție – acestea sunt „ingredientele” hramului de la Târgoviște, municipiu de reședință al județului Dâmbovița, ce în trecut a fost timp de 300 de ani prima Capitală a Tării Românești și al căror locuitori îl cinstesc de patron pe Sfântul Francisc. Sfânta Liturghie s-a celebrat în aer liber, respectându-se toate măsurile specifice perioadei prin care trecem acum. Mulți au venit din timp, cu mult înainte de a începe Liturghia solemnă. Erau adolescenți și bătrâni, copii și părinți. Majoritatea dintre ei aveau rozariul în mână. Suntem deja în luna octombrie, lună dedicată prin tradiție rugăciunii rozariului și misiunilor.
După recitarea Sf. Rozariu, a început Sf. Liturghie solemnă, la care au concelebrat mulți preoți veniți din Arhidieceza de București. La Sf. Liturghie, alături de credincioși, a asistat preotul ortodox Robert Marian Puiescu (consilier cultural și comunicații media la Patriarhia Română, Arhiepiscopia Târgoviștei). În cuvântul introductiv, pr. Fabian Măriuț și-a exprimat bucuria de a fi prezent în mijlocul credincioșilor din Târgoviște și le-a amintit celor prezenți că Sfântul Francisc este omul lui Dumnezeu care „și-a părăsit casa, s-a lepădat de moștenire, sărac s-a făcut, dar Domnul l-a înălțat.”
În cadrul predicii, pr. Eugen Blaj, director al Operelor Misionare Pontificale, ne-a familiarizat cu imaginea spirituală a Sf. Francisc, în special a convertirii sale radicale, ca o ruptură între trecut și prezent a celui care a trăit între două secole (1182-1226). „Gestul renunțării lui, chiar și la hainele de pe el, dându-i-le înapoi tatălui său, rămânând gol în fața adunării, revelează decizia lui de a-l imita pe Cristos în încrederea totală în Dumnezeu Tatăl și în sărăcia absolută, ca însuși Cristos, care s-a născut sărac, a trăit și mai sărac și a murit foarte sărac, neavând un loc unde să își plece capul. Francisc nu a mai căutat slava lumii și nici interesele ei.” Pr. Eugen Blaj a subliniat: „Rugăciunea de mijlocire a Sf. Francisc este cu adevărat puternică […]. Să apelăm și noi la el pentru că are o inimă de iubire și de înțelegere pentru fiecare dintre noi.”
La sfârșitul Sfintei Liturghii, parohul comunității, pr. Ioan Solomon, a adus mulțumirile cuvenite pentru toți cei care s-au implicat cu mult entuziasm ca această zi să fie cu adevărat o sărbătoare. De asemenea le-a mulțumit tuturor preoților prezenți, corului și tuturor credincioșilor care au făcut ca sărbătoarea să fie atât de frumoasă, dar și pelerinilor din orașul Popești-Leordeni, unde pr. Solomon a fost paroh timp de 13 ani. După Sfânta Liturghie, sărbătoarea hramului de la biserică s-a transformat într-un prilej de comuniune pentru toți cei prezenți. (Simona Banu pentru ARCB.ro)