Vizită pastorală a PS Alexandru în parohia Uivar

13.10.2021, Lugoj (Catholica) - În Duminica a XX-a după Rusalii, la 10 octombrie 2021, Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, a efectuat o vizită pastorală în parohia Uivar, protopopiatul de Sânnicolau Mare. Preasfinția Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul general al Episcopiei de Lugoj. Motivele principale ale vizitei au fost celebrarea Sfintei Liturghii și sfințirea noii mese a altarului. Ultimele vizite ale PS Alexandru în această parohie au avut loc la 26 august 2018, cu ocazia sfințirii noului lăcaș de cult și la 19 martie 2019, cu ocazia sărbătoririi hramului bisericii, „Sfântul Iosif”.
La sosirea în parohie, Preasfinția Sa a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de către pr. Ieronim Romocea, parohul locului, de către pr. Dumitru Crișan, protopop de Sânnicolau Mare, și de preoții din protopopiat. Copiii au oferit oaspeților buchete de flori. Ceremonia religioasă a început la orele 11.00 cu oficiul sfințirii apei, desfășurat pe esplanada din fața bisericii, după care a urmat binecuvântarea bisericii, prin stropirea zidurilor exterioare și interioare cu apă sfințită. Ceremonia a continuat cu sfințirea noii mese a sfântului altar, în care s-au introdus sfintele moaște ale Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, ale Fericitului Ignațiu Kłopotowskiși ale Fer. Episcop martir Ioan Bălan.
Sfânta Liturghie a fost pontificată de către Preasfințitul Alexandru. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general; pr. Dumitru Crișan, protopop de Sânnicolau Mare și paroh la Comloșu-Mare, pr. Traian Gheorghe Ardelean, paroh la Periam, pr. Ilie Tomioagă, paroh la Cărpiniș și pr. Ieronim Romocea, parohul locului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de tânărul Constantin Ciocan și de credincioșii parohiei. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Alexandru a vorbit despre evanghelia duminicii, a învierii fiului văduvei din Nain. „Isus, Dumnezeu”, a afirmat PS Alexandru, „prin acel atotputernic ‚Să fie!’ a scos lumea la ființă, a creat întregul univers. Acum printr-un singur cuvânt, ‚Scoală-te!’ redă viață unui cadavru. Isus a mai înviat pe Lazăr din Betania și pe fiica lui Iair. Cea mai mare minune pe care Isus Cristos a săvârșit-o, este învierea Sa din morți, care este temelia vieții creștine. Așadar, nu moartea este ultima, ci învierea! Cristos, Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om. A luat asupra Sa păcatele lumii. Și-a dat viața ca preț al răscumpărării neamului omenesc. A trecut din moarte la viață și prin Învierea Sa, la lumina învierii.”
Preasfințitul Alexandru a amintit că în luna octombrie se comemorează mai multe evenimente: În urmă cu 87 de ani, la 15 octombrie 1934 icoana Maicii Domnului de la Scăiuș a lăcrimat a doua oară. La 28 octombrie 1948, Episcopii greco-catolici din România au fost arestați. Luna octombrie este luna Sfântului Rozariu. În continuare, PS Alexandru făcut o comparație între fiul văduvei din Nain care a fost înviat de Isus Cristos și învierea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. În urmă cu 73 de ani, la 28 octombrie 1948 o Sfântă Maică – Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică își conducea episcopatul spre cimitir, spre închisoare. Multă jale, multă suferință pe această cale! Pe drumul acesta al morții, Isus a ieșit în întâmpinare și se adresează acestei văduvite Mame, Biserica Greco-Catolică: „Nu plânge!” Apoi s-a apropiat de Fiul ei, episcopatul, zicându-i: „Ție îți spun: Scoală-te!”, căci în anul 1989 a fost anul în care Isus Cristos a înviat episcopatul și apoi l-a redat Mamei Sale, Bisericii Sale. Durerea s-a transformat în bucurie.
Preasfințitul Alexandru a subliniat că jertfa celor care au suferit și murit în închisori în faimă de martir în timpul regimului comunist, a fost recunoscută de Biserica Catolică. La 2 iunie 2019, Sfântul Părinte Papa Francisc a beatificat pe Câmpia Libertății din Blaj, șapte Episcopi martiri greco-catolici români: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Cardinal Iuliu Hossu. În continuare, PS Alexandru l-a felicitat pe părintele paroh Ieronim cu ocazia zilei de naștere. În mod special l-a felicitat și cu ocazia aniversării a 25 de ani de preoție, oferindu-i o diplomă de excelență, în semn de apreciere pentru constanta mărturisire a credinței catolice și a activității pastorale.
La această sărbătoare de la Uivar, au fost prezente două Surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului Lauretane de la Baia-Mare, care anul trecut au aniversat 100 de ani de la întemeierea congregației în Polonia și 25 de ani de când s-au stabilit și în România la Baia-Mare. Preasfințitul Alexandru le-a felicitat cu această ocazie și le-a oferit volumul „Pictura catedralei din Lugoj” și relicva „ex ossibus” a Fericitului Episcop martir Ioan Bălan.
Părintele paroh Ieronim a mulțumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulțumit PS Alexandru pentru vizită și pentru interesul față de această comunitate. A mulțumit participanților: Mons. Angelo Pop, Vicar general, pr. protopop Dumitru Crișan și preoților participanți. A mulțumit Surorilor Lauretane pentru sprijinul acordat față de această comunitate. A mulțumit oficialităților locale: viceprimarului Vlad-Augustin Federiga, prezent la eveniment, și lui Gabriel Idvorianu, fostul primar al comunei Uivar, și respectiv, Consiliului Local. În mod special a mulțumit familiei Grigore Pop, care a finanțat noua masă din marmură albă a Sfântului Altar. Nu în ultimul rând a mulțumit credincioșilor din parohie și tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui moment solemn al vieții parohiei. (ipod. Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)
Mă bucură mult această veste despre comunitatea greco-catolică din comuna mea natală! Multe binecunântări tuturor, sănătate și rod bogat în Via Domnului părintele paroh!