Rugăciunea la Spiritul Sfânt pe care Papa dorește ca fiecare catolic să o știe
10.11.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc i-a încurajat pe creștini să îl invoce mai des pe Duhul Sfânt atunci când se confruntă cu dificultăți, epuizare sau descurajare în viața de zi cu zi. „Să învățăm să-l invocăm mai des pe Duhul Sfânt”, a spus Pontiful în cadrul audienței sale generale de miercuri, 10 noiembrie 2021, din Aula Paul al VI-lea. „Putem face aceasta prin cuvinte simple, în diferitele momente ale zilei”. Papa a mai recomandat catolicilor să aibă mereu la ei „rugăciunea frumoasă pe care Biserica o recită la Rusalii”, pe care a și recitat-o cu pelerinii reuniți în Aulă: „Vino, Duhule Preasfânt, / și trimite pe pământ / a Ta luminoasă rază! / Al săracilor Părinte, / Dătător de cele sfinte, / vino și ne luminează! / Bunule Mângâietor, / Oaspete preaiubitor, / Dulcea noastră răcorire…”
Papa a adăugat că dacă nu avem rugăciunea la îndemână, putem să ne rugăm simplu: „Vino, Duhule Preasfânt” – „tot așa Sfânta Fecioară Maria și apostolii se rugau după ce Isus s-a înălțat la cer; erau singuri în cenacol și îl invocau pe Duhul”. Sfântul Părinte a subliniat că în rugăciunea către Duhul Sfânt, „cuvântul cheie este acesta: ‚vino’. Dar trebuie să spui aceasta tu, cu limbajul tău, cu vorbele tale. Vino, pentru că sunt în dificultate, vino, pentru că sunt în obscuritate, în întuneric; vino, pentru că nu știu ce să fac; vino, pentru că urmează să cad! Vino! Vino! Este cuvântul Duhului pentru a-l chema pe Duhul”.
Pontiful a oferit de asemenea un sfat de la Sf. Augustin de Hipona, Doctor al Bisericii din secolul al IV-lea, pentru creștinii care se simt descurajați, slabi sau marginalizați de lume. „Sfântul Augustin ne sugerează cum să reacționăm în această situație, făcând referință la episodul evanghelic al furtunii de pe lac. Spune așa: ‚Credința lui Cristos în inima ta este precum Cristos în barcă. Asculți insulte, te trudești, ești răscolit, și Cristos doarme. Trezește-l pe Cristos, scutură credința ta! Chiar și în tulburare ești în măsură să faci ceva. Scutură credința ta. Cristos să se trezească și să-ți vorbească… De aceea, trezește-l pe Cristos… Crezi ceea ce a fost spus, și se face mare liniște în inima ta’”.
Papa Francisc a explicat: „Singurul lucru pe care îl putem face în momentele urâte este acela de ‚a-l trezi’ pe Cristos care este înlăuntrul nostru, dar ‚doarme’ ca în barcă. Este chiar așa. Trebuie să-l trezim pe Cristos în inima noastră și numai atunci vom putea contempla lucrurile cu privirea Sa, pentru că El vede dincolo de furtună. Prin acea privire senină a Sa putem vedea o panoramă pe care, singuri, nici măcar nu ne-o imaginăm”. La începutul audienței transmise live, s-a citit Galateni 6,9-10.18, pasaj în care Sf. Paul îi îndeamnă pe creștini: „Să nu ne lăsăm obosiți de a face binele”. „Pe acest drum angajant, dar fascinant, apostolul ne amintește că nu ne putem permite nicio oboseală în a face binele”, a spus Papa.
„Trebuie să avem încredere că Duhul vine mereu în ajutorul slăbiciunii noastre și ne acordă sprijinul de care avem nevoie. Așadar, să învățăm să-l invocăm mai des pe Duhul Sfânt!” Sfântul Părinte a arătat că aceasta este ultima sa reflecție dintr-un ciclu de 15 săptămâni de cateheze despre Scrisoarea Sf. Paul către Galateni. „Am ajuns la încheierea catehezelor despre Scrisoarea către Galateni. Despre câte alte conținuturi, prezente în această scriere a Sfântului Paul, s-ar fi putut reflecta! Cuvântul lui Dumnezeu este un izvor inepuizabil. Și apostolul în această scrisoare ne-a vorbit ca evanghelizator, ca teolog și ca păstor”.
Papa a subliniat că intuițiile Sfântului Paul „ne ajută să descoperim noutatea tulburătoare cuprinsă în revelația lui Isus Cristos. A fost un adevărat teolog, care a contemplat misterul lui Cristos și l-a transmis cu inteligența sa creativă. Și a fost capabil să exercite și misiunea sa pastorală față de comunitate rătăcită și încurcată. A făcut aceasta cu metode diferite: a folosit din când în când ironia, rigoarea, blândețea… A revendicat propria autoritate de apostol, dar în același timp nu a ascuns slăbiciunile caracterului său. În inima sa, forța Duhului a săpat realmente: întâlnirea cu Cristos Înviat a cucerit și a transformat toată viața sa, iar el a dedicat-o în întregime în slujba Evangheliei… Era convins că a primit o chemare la care numai el putea să răspundă; și a dorit să explice galatenilor că și ei erau chemați la acea libertate, care îi ferea de orice formă de sclavie, pentru că îi făcea moștenitori ai vechii promisiuni și, în Cristos, fii ai lui Dumnezeu”.
După discurs, a fost citit un rezumat al catehezei Papei, în șapte limbi. După fiecare rezumat, el a salutat membrii grupului lingvistic respectiv. Pelerinilor vorbitori de limba engleză le-a spus: „În această lună noiembrie, ne rugăm pentru cei dragi care ne-au părăsit și pentru toți cei morți, pentru ca Domnul, în mila Lui, să-i primească în Împărăția Cerurilor”. În salutul adresat vorbitorilor de limba italiană, Papa a amintit că 10 noiembrie este sărbătoarea Sf. Leon cel Mare, Papă și Doctor al Bisericii din secolul al V-lea, „care și-a consacrat existența pentru apărarea și răspândirea adevărului evanghelic. Prin mijlocirea lui, să vă trăiți credința cu bucurie și să fiți martori senini ai iubirii Domnului”.
DOAMNE trezește te că pierim de mulțimea păcatelor!!! AMIN.
Hrana pentru suflet!
Mulțumesc părinte, am experimentat! Mulțumesc pt tot ajutorul care va veni acelora care sunt departe sau au rătăcit calea – prin rugăciunile Dvs, prin rugăciunile noastre, prin strigătul nostru, VINO!