Papa Francisc: Din criză soții trebuie să iasă împreună și mai buni
11.11.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit sâmbătă, 6 noiembrie 2021, în Vatican, cu membri ai mișcării creștine mondiale „Retrouvaille”, pe care a lăudat-o pentru că oferă soților oportunitatea de a depăși crizele din relația lor și a crește ca un cuplu. Mișcarea condusă de laici desfășoară un program creștin ce urmărește să ajute cuplurile în dificultăți să le depășească și să își redreseze căsătoria. „Astăzi este mare nevoie de persoane, de soți care să știe să mărturisească faptul că criza nu este un blestem, face parte din drum și constituie o oportunitate”, a spus Papa Francisc. „Și noi, preoți și Episcopi, trebuie să mergem pe acest drum, să arătăm că criza este o oportunitate. Altminteri vom fi preoți sau Episcopi închiși în noi înșine, fără un dialog real cu celelalte persoane”.
Programul Retrouvaille, care a început în Quebec, Canada, în 1977, este catolic la origine, dar ajută cupluri de orice confesiune. Astăzi are comunități în Canada, America Centrală și de Sud, Africa, Europa, Caraibe și Statele Unite. Numele „Retrouvaille” este cuvântul francez pentru „regăsire”. Papa a lăudat grupul pentru slujirea adusă cuplurilor a căror căsnicie trece printr-o criză gravă. „Acest lucru este foarte important, nu trebuie să ne înspăimântăm de criză. Criza ne ajută să creștem, și ceea ce trebuie să avem grijă este să nu cădem în conflict… Criza te face ‚să dansezi’ puțin, te face să simți lucrurile urâte uneori, dar din criză putem ieși, cu condiția ca să ieșim mai buni. Nu putem să ieșim la fel: ori ieșim mai buni ori mai răi. Acest lucru este important. Și din criză cu greu putem ieși singuri, trebuie să ieșim mereu cu toții din criză. Aceasta îmi place.”
Papa a mai subliniat că cuvântul „răni” este important în mișcarea Retrouvaille, „face parte din istoria voastră: de fapt, voi sunteți cupluri rănite care ați trecut prin criză și v-ați vindecat; și tocmai pentru aceasta sunteți în stare să ajutați alte cupluri rănite. Nu ați mers în afară, nu v-ați îndepărtat în criză… ați luat în mână criza și ați căutat soluția… Ați fost în criză, ați fost răniți; mulțumită lui Dumnezeu și cu ajutorul fraților și surorilor v-ați vindecat; și ați decis să împărtășiți această experiență a voastră, să o puneți în slujba altora. Mulțumesc pentru aceasta, pentru că este un gest care face să crească, să se maturizeze celelalte cupluri”.
Sfântul Părinte a spus că viața va avea mereu provocări de depășit, pentru că „viața umană nu este o viață de laborator sau o viață aseptică”. De aceea, clerul și laicii catolic deopotrivă trebuie să învețe de la Isus cum să însoțească soții și soțiile în dificultate. O imagine din Biblie care poate fi utilă, a arătat el, este aceea cu Isus înviat care se întâlnește cu cei doi discipoli pe drumul spre Emaus. „Isus nu apare de sus, din cer, pentru a spune cu voce răsunătoare: ‚Voi doi, unde mergeți? Întoarceți-vă înapoi!’ Nu. Începe să meargă alături de ei de-a lungul drumului, fără a se lăsa recunoscut. Ascultă criza lor. Îi invită să povestească, să se exprime.”
Doar după aceea „îi zdruncină din nebunia lor, îi surprinde dezvăluindu-le o perspectivă diferită, care exista deja, era deja scrisă, însă ei nu au înțeles-o: nu au înțeles că Cristos trebuia să sufere și să moară pe cruce, că criza face parte din istoria mântuirii”. „A însoți”, a spus Sfântul Părinte în încheierea discursului său, „înseamnă ‚a pierde timp’ pentru a fi aproape de situațiile de criză. Și adesea este nevoie de mult timp, este nevoie de răbdare, respect, este nevoie de disponibilitate… Toate acestea înseamnă a însoți. Și voi știți bine aceasta. Dragi prieteni, vă mulțumesc pentru angajarea voastră și vă încurajez să o duceți înainte. O încredințez ocrotirii Fecioarei Maria și Sfântului Iosif. Vă binecuvântez pe voi toți, familiile voastre și mă rog pentru cuplurile pe care le însoțiți.”