Un nou cavaler maltez învestit la Sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă

23.11.2021, București (Catholica) - Vineri, 19 noiembrie 2021, Ambasadorul Ordinului de Malta în România, Excelența Sa Roberto Musneci, a fost primit în rândurile Cavalerilor de Malta. În jurul orei 18, noul candidat, însoțit de alți câțiva cavaleri, o damă de Malta, de rude și prieteni, au luat loc în băncile Catedralei Sf. Iosif pentru a se pregăti pentru Sfânta Liturghie și pentru a participa la rugăciunea Sfântului Rozariu, manifestând astfel devoțiunea cavalerilor față de rolul matern pe care îl are Preasfânta Fecioară Maria de Philermos în viața lor de credință. Sfânta Liturghie a început la orele 18.30 și a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă; au concelebrat Mons. Mario Codamo, consilierul Nunțiaturii Apostolice în România; pr. Ioan Ciobanu, parohul Catedralei; pr. Gabriel Popa, capelanul Ordinului de Malta în România și secretar arhiepiscopal, și preoți ai Catedralei.
La începutul ceremoniei, ÎPS Aurel Percă a ținut să îi salute pe toți cei prezenți și să le explice participanților, printre care s-au numărat Anca Dragu, președintele Senatului României, și diverși ambasadori, ce înseamnă Ordinul de Malta; Arhiepiscopul a subliniat că această asociație cavalerească, ce dăinuie de mai bine de 900 de ani, are legături seculare cu țara noastră, amintind de Diploma Cavalerilor Ioaniți din secolul al XIII-lea și de primul spital de pe teritoriul țării noastre, edificat la Oradea prin grija cavalerilor.
În predică, ÎPS Aurel Percă a comentat fragmentul evanghelic în care Isus îi alungă pe comercianții din templu, amintindu-le celor prezenți că în comunitățile biblice, dar și în cele creștine, există trei realități importante: locul sacru, învățătura și guvernarea. Dacă templul, legea și regele nu conlucrau spre binele comunității și ieșeau din rolul lor de călăuze spre Domnul, interveneau profeții, care arătau din nou drumul drept. Cavalerii ioaniți – legați de locurile sacre, apărători ai locurilor sfinte și ai pelerinilor în Țara Sfântă – sunt astăzi apărători ai credinței și susținători ai celor ce se află în nevoi, călăuzindu-se după deviza tuitio fidei et obsequium pauperum (păstrarea credinței și ajutorarea nevoiașilor).
După predică a urmat ceremonia de investitură, condusă de Contele Tibor Kálnoky, care l-a interogat pe noul candidat despre intențiile sale și i-a trasat linia de conduită, iar ÎPS Aurel Percă i-a acordat candidatului binecuvântarea pentru noua misiune de cavaler. Înainte de binecuvântarea solemnă, toți cavalerii, în frunte cu capelanul lor, au recitat Rugăciunea malteză, apoi ÎPS Aurel Percă le-a mulțumit celor prezenți pentru participarea la acest moment deosebit al Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim, de Rodos și de Malta. Arhiepiscopul de București l-a felicitat pe proaspătul cavaler, după care a urmat recepția organizată în sala mare „Vladimir Ghika” a Palatului arhiepiscopal.
Primele legături istorice dintre Ordinul Suveran de Malta (OSM) și români datează încă din secolul al XIII-lea, când, prin intermediul Diplomei Cavalerilor Ioaniți, regele Ungariei, Bela al IV-lea, i-a invitat să se stabilească în Banat. Se consideră că primul spital din România a fost fondat de Cavalerii Ioaniți la Oradea, înaintea așezământului spitalicesc de la Sibiu, a cărui înființare este atestată la 1292. Relațiile diplomatice între România și Ordinul Suveran de Malta au fost stabilite la nivel de legație, în decembrie 1932, iar la 27 ianuarie 1933, primul reprezentant diplomatic al Ordinului în România, contele Michel de Pierredon, își prezenta scrisorile de acreditare.
Relațiile diplomatice au încetat în 1948, fără să fi fost denunțate de vreuna dintre părți. Ulterior acestui moment, OSM a creat, în 1960, Asociația „Uniunea membrilor și a celor decorați cu Meritul Ordinului Suveran de Malta”, redenumită, în 1962, „Asociația Română a membrilor Ordinului Suveran Militar de Malta”. Asociația a funcționat în exil pe toată durata regimului comunist din România. La 24 mai 1991, au fost reluate relațiile diplomatice dintre România și OSM, nivelul de reprezentare diplomatică fiind cel de ambasadă (sursa: mae.ro). (pr. Gabriel Popa pentru ARCB.ro)