Coruri împreună în comemorarea Sfintei Cecilia

24.11.2021, Iași (Catholica) - Membrii corurilor care animă Sfânta Liturghie transmisă la Radio Iași în fiecare duminică dimineața au fost prezenți în Catedrală luni, 22 noiembrie 2021, în comemorarea Sfintei Cecilia, patroana cântăreților bisericești, la Sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț. A participat PS Petru Gherghel, Episcop emerit. La recviem au fost amintiți toți coriștii care au trecut la cele veșnice. Predica a fost rostită de pr. Robert Râtan, director al Oficiului pentru Muzică Sacră.
PS Iosif Păuleț i-a salutat pe cei prezenți la celebrare, îndeosebi pe coriști, majoritatea strânși în jurul orgii din catedrală, mulțumindu-le pentru înfrumusețarea celebrărilor euharistice prin glasul și cântarea lor: „Cei care cântă în cor o invocă pe Sfânta Cecilia în mod deosebit astăzi, cerându-i mijlocirea, pentru a putea să își folosească vocea lor mai frumos în biserică, pentru înfrumusețarea Sfintei Liturghii. Îi avem în rugăciunile noastre pe toți membri corurilor care participă la Liturghia de la ora 8.00, din fiecare duminică dimineață, Liturghie transmisă la Radio Iași. Îi avem în vedere pe cei trecuți la cele veșnice, care au făcut parte din corurile bisericilor noastre.”
„Să mergem împreună” a fost cântecul de intrare pe care l-au intonat coriștii, pentru a-și exprima dorința de a continua activitatea nobilă de animare a Liturghiilor prin cântări solemne, pregătite cu talentul vocilor lor, dar și cu ofranda timpului dedicat repetițiilor. Pr. Robert Râtan, dirijorul corului mare al Catedralei, a subliniat mai întâi recunoștința pe care trebuie să o primească mai întâi Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Cecilia, apoi cei care își arată disponibilitatea de a cânta, dar și coriștii, fie preoți ori animatori liturgici, care cântă deja în împărăția Tatălui. Redând un gând de-al Sfântului Părinte, a spus: „Muzica voastră și cântul vostru sunt un adevărat instrument de evanghelizare în măsura în care voi înșivă deveniți mărturisitori ai profunzimii cuvântului lui Dumnezeu, care atinge inima persoanelor și permiteți o celebrare a sacramentelor, în special a Euharistiei, care te face să simți frumusețea paradisului”.
Părintele predicator i-a îndemnat pe coriști să fie acompaniatorii lui Dumnezeu; prin glasurile lor să îl acompanieze pe Dumnezeu, așa încât el să fie apreciat de toți cei care îi ascultă la adevărata sa valoare. Căci, asemenea acompaniatorul din muzică, atent să scoată în evidență interpretarea solistului, la fel și coriștii se fac însoțitorii lui Dumnezeu, punând în frumusețea sunetelor și armoniilor lor frumusețea dumnezeiască. Înaintea de cântarea recviemului, pr. Robert Râtan a dat citire numelor tuturor coriștilor răposați, care au făcut parte din corul mare al Catedralei, intenția rugăciunii fiind pentru toți cei trecuți la Domnul, numiți și nenumiți. „Tu peste cer Regină ești” a fost cântul final interpretat de coriști în cinstea patroanei Catedralei noi, care din viața ei a făcut cea mai frumoasă partitură scrisă de Dumnezeu. (pr. Cristian Diac pentru Ercis.ro)