Organizatorii Sinodului despre sinodalitate atrag atenția asupra întrebării fundamentale
26.11.2021, Vatican (Catholica) - Cardinalul Mario Grech i-a avertizat marți pe Episcopii italieni împotriva tentației de a folosi Sinodul despre sinodalitate pentru alte obiective decât cel de a asculta Poporul lui Dumnezeu. Secretarul general al Sinodului Episcopilor a spus pe 23 noiembrie că există „riscul — sau poate tentația — de a dori să supraîncărcăm procesul sinodal cu alte sensuri și obiective, de a dori să adăugăm lucruri de făcut pentru a obține rezultate ulterioare, dincolo de experiența împărtășită de ascultare a Poporului lui Dumnezeu despre sinodalitate și despre Biserica sinodală”. „Acest risc îi privește în special pe cei care s-au gândit la o cale sinodală înainte de propunerea formulată de secretariatul general al Sinodului”, a adăugat el.
Cardinalul a luat cuvântul la cea de-a 75-a Adunare Generală extraordinară a Episcopilor italieni, care va avea loc la Roma în perioada 22-25 noiembrie. Conferința Episcopilor Italieni și-a lansat propriul proces sinodal național de patru ani, înainte ca Vaticanul să anunțe în primăvara anului trecut că Sinodul Episcopilor despre sinodalitate va avea loc cu o fază pregătitoare consultativă de doi ani, care implică toate Diecezele catolice, din întreaga lume. În Germania se desfășoară de asemenea o „Cale sinodală” din 2019. Procesul a fost recent prelungit până în 2023, după ce sesiunea plenară s-a încheiat brusc în octombrie, în urma voturilor în favoarea unui text ce susține binecuvântările pentru persoane de același sex și o discuție asupra necesității preoției.
Mons. Grech le-a mulțumit celor peste 200 de Episcopi italieni adunați în Hotelul și Centrul de Conferințe „Ergife Palace”, din Roma, pentru „armonizarea” procesului lor sinodal cu Sinodul mondial. „Realizarea virtuoasă a procesului sinodal de către Bisericile care se află în Italia va fi un exemplu pentru celelalte Biserici și pentru celelalte episcopate. Pe de altă parte, toată lumea știe cu ce insistență a cerut Sfântul Părinte să se țină un Sinod al Bisericii Italiene”, a menționat prelatul. Papa Francisc a deschis luna trecută prima fază a procesului consultativ de doi ani ce va conduce spre Sinodul Episcopilor despre sinodalitate. Faza diecezană va dura până pe 15 august 2022. O a doua fază continentală va avea loc din septembrie 2022 până în martie 2023, înaintea celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, din Vatican, din octombrie 2023. În discursul său, Cardinalul Grech a subliniat că nu a fost inclus un chestionar în documentele pregătitoare ale Sinodului asupra sinodalității, publicate în septembrie anul trecut, „pentru a evita orice neînțelegere cu privire la consultare, care nu poate și nu va fi niciodată un sondaj”.
Cardinalul a subliniat că există doar „o singură întrebare fundamentală” care să ghideze procesul consultativ: „O Biserică sinodală, în vestirea Evangheliei, ‚călătorește împreună’. Cum se întâmplă astăzi această ‚călătorie împreună’ în Biserica dumneavoastră particulară? Ce pași ne invită Duhul să facem pentru a crește în ‚călătoria noastră împreună’?” Cardinalul Grech a spus că celelalte întrebări enumerate la sfârșitul manualului sunt doar „puncte tematice de explorat”. „Acestea nu sunt 10 întrebări – atunci am reveni la chestionar – ci aspecte ale unei singure întrebări fundamentale”, a spus el.
„Repet: este mai bine ca Poporul lui Dumnezeu din Bisericile noastre să se confrunte cu întrebarea fundamentală, decât să vorbească despre ceva, fără bază și mai ales fără direcție”, a adăugat prelatul. „Ceea ce contează este să se maturizeze o adevărată mentalitate sinodală; să se înțeleagă că cu adevărat ‚Biserica este în mod constitutiv sinodală’, adică Poporul lui Dumnezeu merge împreună, nu numai prin faptul că merge, ci pentru că merge știind încotro se îndreaptă – spre împlinirea Împărăției – și de aceea se întreabă despre drumul de parcurs, ascultând ceea ce Duhul Sfânt spune Bisericii.”