Papa Francisc: Indiferența față de migranți, „naufragiu al civilizației”
05.12.2021, Lesbos (Catholica) - Dintr-o tabără pentru refugiați de pe insula grecească Lesbos, Papa Francisc a deplâns indiferența Europei față de cauza migranților ca un „naufragiu al civilizației”. „Mediterana, care timp de milenii a unit popoare diferite și ținuturi distante, devine un cimitir rece fără lespezi. Acest mare bazin de apă, leagăn al atâtor civilizații, acum pare o oglindă a morții”, a spus Pontiful în Lesbos, pe 5 decembrie. „Să nu lăsăm ca ‚marea noastră’ să se transforme într-o dezolantă ‚mare moartă’, ca acest loc de întâlnire să devină teatru de ciocnire! Să nu lăsăm ca această ‚mare a amintirilor’ să se transforme în ‚mare a uitării’.”
Aproximativ 200 de refugiați au fost prezenți pentru a-l întâmpina pe Sfântul Părinte în centrul de primire și identificare a migranților, situat de-a lungul țărmului insulei Lesbos, a informat Vaticanul. Papa Francisc a dat mâna și a oferit binecuvântări migranților pe care i-a întâlnit în timp ce trecea prin tabără. „Surori, frați, sunt din nou aici pentru a vă întâlni. Sunt aici pentru a vă spune că sunt aproape de voi și să o spun din inimă. Sunt aici pentru a vedea fețele voastre, pentru a vă privi în ochi. Ochi încărcați de frică și de așteptare, ochi care au văzut violență și sărăcie, ochi brăzdați de prea multe lacrimi.” A citat apoi ce a spus Patriarhul ecumenic acum câțiva ani: „Cel căruia îi este frică de voi nu v-a privit în ochi. Cel căruia îi este frică de voi nu a văzut fețele voastre. Cel căruia îi este frică de voi nu vede copiii voștri. Uită că demnitatea și libertatea transcend frica și diviziunea. Uită că migrația nu este o problemă a Orientului Mijlociu și a Africii de Nord, a Europei și a Greciei. Este o problemă a lumii.”
Lesbos (sau Lesvos sau Mytilene), este casă temporară pentru mii de migranți. Tabăra Mavrovouni vizitată de Pontiful are o capacitate de opt mii de persoane, dar nu este plină, din cauza restricțiilor provocate de COVID. În discursul său, Sfântul Părinte l-a citat repetat pe Elie Wiesel, supraviețuitorul Auschwitz-ului, decedat în 2016. „Când viețile umane sunt în pericol, când demnitatea umană este în pericol, granițele naționale devin irelevante”, a spus acesta într-un discurs din 1986. Într-o întâlnire din Cipru cu migranții, Papa Francisc a pomenit de asemenea lagărele de concentrare naziste când a discutat despre suferințele migranților. „Este trist a auzi – ca soluție – propunerea folosirii de fonduri comune pentru a construi ziduri, pentru a construi garduri de sârmă ghimpată. Suntem în epoca zidurilor și a gardurilor de sârmă ghimpată.” Care ar fi soluția? „Unirea forțelor pentru a ne îngriji de alții în funcție de posibilitățile reale ale fiecăruia și respectarea legalității, punând mereu pe primul loc valoarea nesuprimabilă a vieții fiecărui bărbat, a fiecărei femei, a fiecărei persoane.”
Aceasta a fost a doua vizită a Papei Francisc în Lesbos, care are o populație de aproximativ 115.000 de locuitori și a găzduit peste 17.000 de refugiați înainte ca tabăra Moria să fie incendiată pe 8 septembrie 2020. Sfântul Părinte a făcut o vizită de o zi pe insulă în aprilie 2016, când a vizitat tabăra de refugiați Moria și s-a întors ducând cu el 12 refugiați în Italia. „Au trecut cinci ani de la vizita făcută aici cu iubiții frați Bartolomeu și Ieronim. După tot acest timp constatăm că despre problema migranților puține lucruri s-a schimbat. […] Trebuie să admitem cu amărăciune că această țară, ca altele, este încă la capătul puterilor și că în Europa există unii care persistă să trateze problema ca pe o treabă care nu îi privește. Acest lucru este tragic.”
În timpul vizitei sale, Papa Francisc a ascultat o mărturie a lui Christian Tango Mukaya, un refugiat catolic din Republica Democrată Congo. Mukaya este tatăl a trei copii – dintre care doi i-au fost alături de la sosirea în tabăra din Lesbos, în noiembrie 2020. El a spus că celălalt copil și soția lui nu au putut ajunge în Grecia și că nu a mai auzit de ei de peste un an. Refugiatul a spus că actuala sa parohie catolică din Lesbos i-a fost un mare sprijin în această perioadă dificilă. „Cu puterea rugăciunii și mijlocirea Fecioarei Maria, Maica noastră și Mama Bisericii, am putut depăși dificultățile pe care le-am întâlnit în viața de refugiat”, a spus Mukaya. Vizita Papei Francisc în tabăra de refugiați a avut loc în a patra zi a călătoriei sale apostolice în Cipru și Grecia, din 2-6 decembrie. După aceasta, Sfântul Părinte se va întoarce la Atena cu avionul pentru a prezida o Liturghie după-amiaza, la Aula de Concerte Megaron din capitala Greciei, la ora 17.00.
Papa și-a încheiat perioada în Lesbos rugându-se antifonul Angelus din tabăra de refugiați. „Să ne rugăm acum Maicii Domnului, ca ea să ne deschidă ochii asupra suferințelor fraților și surorilor noastre. Maria a pornit în grabă să își viziteze verișoara Elisabeta, care era însărcinată. Câte mame însărcinate, călătorind în grabă, au găsit moartea, chiar dacă purtau viață în pântecele lor”, a spus el. „Fie ca Maica Domnului să ne ajute să avem o privire maternă care să privească toate ființele umane ca pe copii ai lui Dumnezeu, surori și frați care trebuie primiți, protejați, sprijiniți și integrați. Și să fie iubiți cu tandrețe. Fie ca Preasfânta Maică să ne învețe să punem realitatea oamenilor înaintea ideilor și ideologiilor și să mergem în grabă să îi întâlnim pe toți cei care suferă.”