Papa Francisc: Vocație și misiune pentru îngrijirea umană integrală
11.02.2022, Vatican (Catholica) - „Persoana în integralitatea sa are nevoie de îngrijire: trupul, mintea, afectele, libertatea și voința, viața spirituală… Îngrijirea nu se poate secționa; pentru că nu se poate secționa ființa umană.” Afirmația îi aparține Papa Francisc, care a vorbit și despre „vocația și misiunea pentru îngrijirea umană integrală” într-un mesaj video ocazionat de un webinar ce a avut loc astăzi, cu tema „Ziua Mondială a Bolnavului: semnificație, obiective și provocări”. Vineri, 11 februarie, se marchează ca de obicei Ziua Mondială a Bolnavului.
În mesajul său video, Sfântul Părinte a subliniat fragilitatea care vine odată cu boala, dar apoi l-a citat amplu pe Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea pentru a sublinia invitația pe care de asemenea boala o conține: „Dacă un om devine părtaș de suferințele lui Cristos, aceasta se întâmplă deoarece Cristos a deschis suferința omului suferința Sa, pentru că el însuși în suferința sa răscumpărătoare a devenit, într-un anumit sens, părtaș al tuturor suferințelor umane – al tuturor, al tuturor suferințelor umane. Omul, descoperind prin credință suferința răscumpărătoare a lui Cristos, descoperă în același timp în ea propriile suferințe, le regăsește prin credință, îmbogățite cu un nou conținut și cu o nouă semnificație” (Scrisoarea apostolică Salvifici doloris, 11 februarie 1984, 20).
Pontiful a evocat și parabola bunului samaritean, care ne amintește „că nu trebuie să fim complici nici ai hoților care tâlhăresc un om și îl abandonează rănit pe stradă, nici ai celor doi funcționari ai cultului care îl văd și trec mai departe. Biserica, urmându-l pe Isus, Bun Samaritean al omenirii, s-a îndreptat mereu spre cei care suferă, dedicând, îndeosebi, bolnavilor mari resurse fie personale fie economice. Mă gândesc la dispensarele și la structurile sanitare din țările în curs de dezvoltare; mă gândesc la multele surori și la mulții frați misionari care și-au dedicat viața pentru a-i îngriji pe bolnavii mai nevoiași; uneori ei înșiși bolnavi între cei bolnavi. Și mă gândesc la numeroșii sfinți și sfinte care în toată lumea au demarat opere sanitare, implicând însoțitori și însoțitoare și dând astfel naștere congregațiilor călugărești.”
La final, Papa și-a exprimat recunoștința pentru toți cei ce îngrijesc bolnavii, de la cadre medicale și farmaciști la rude și voluntari. „Tuturor acestor persoane le asigur amintirea mea în rugăciune, pentru ca Domnul să le dăruiască lor capacitatea de a-i asculta pe bolnavi, de a avea răbdare cu ei, de a se îngriji de ei în mod integral, trup, spirit și relații. Și mă rog îndeosebi pentru toți bolnavii, în fiecare colț al lumii, în special pentru cei care sunt mai singuri și nu au acces la serviciile sanitare. Iubiți frați și surori, vă încredințez ocrotirii materne a Mariei, Vindecătoarea bolnavilor. Și vouă, și celor care se îngrijesc de voi, vă trimit din inimă binecuvântarea mea.”