Papa Francisc: Sfântul Iosif, patron al Bisericii Universale
16.02.2022, Vatican (Catholica) - Cu a douăsprezecea cateheză, susținută în cadrul audienței generale de miercuri, 16 februarie 2022, Papa Francisc a încheiat seria dedicată figurii Sfântului Iosif. „Aceste cateheze sunt complementare la scrisoarea apostolică «Patris corde», scrisă cu ocazia celor 150 de ani de la proclamarea Sfântului Iosif ca patron al Bisericii Catolice, din partea Fericitului Papă Pius al IX-lea”, a spus Sfântul Părinte. A provocat apoi întrebând ce înseamnă că Sf. Iosif este „patron al Bisericii”? „Despre aceasta aș vrea să reflectez astăzi cu voi.”
Cheia ne-o dă Evangheliile, a explicat Pontiful. „Fiecărui eveniment care îl are pe Iosif ca protagonist, Evanghelia notează că el ia cu el pe Prunc și pe mama sa și face ceea ce Dumnezeu i-a poruncit. Astfel, iese în evidență faptul că Iosif are misiunea de a ocroti pe Isus și pe Maria.” Papa a continuat spunând că „Isus, Maria și Iosif sunt într-un anumit sens nucleul primordial al Bisericii. Isus este Om și Dumnezeu, Maria, prima discipolă, este Mama; și Iosif, păzitorul.” S-a oprit apoi asupra ideii de a păzi: „A păzi viața, a păzi dezvoltarea umană, a păzi mintea umană, a păzi inima umană, a păzi munca umană. Creștinul este – putem spune – ca Sfântul Iosif: trebuie să păzească. A fi creștin nu înseamnă numai a primi credința, a mărturisi credința, ci a păzi viața, viața proprie, viața celorlalți, viața Bisericii.”
Sfântul Părinte a evocat apoi un fenomen actual: acela al criticării Bisericii. După ce a amintit că Biserica este un popor de păcătoși care întâlnesc milostivirea lui Dumnezeu, a invitat la reflecție: „Să ne întrebăm dacă, în adâncul inimii, noi iubim Biserica așa cum este. Popor al lui Dumnezeu aflat pe cale, cu atâtea limite, dar cu atâta voință de a-l sluji și a-l iubi pe Dumnezeu. De fapt, numai iubirea ne face capabili să spunem pe deplin adevărul, în manieră non-parțială; să spunem ceea ce nu merge, dar să recunoaștem și tot binele și sfințenia care sunt prezente în Biserică, începând tocmai de la Isus și de la Maria. A iubi Biserica, a păzi Biserica și a merge cu Biserica.”
Papa a încheiat spunând: „să îl rugăm pe Sfântul Iosif cu rugăciunea pe care am pus-o la încheierea scrisorii «Patris corde», încredințând lui intențiile noastre și, în mod special, Biserica suferindă și încercată. Și acum, voi aveți în mână în diferite limbi, cred că în patru limbi, rugăciunea, și cred că va fi și pe ecran astfel împreună, fiecare în propria limbă, poate să îl roage pe Sfântul Iosif. «Bucură-te, păzitor al Răscumpărătorului și soț al Fecioarei Maria. Ție Dumnezeu l-a încredințat pe Fiul Său; în tine Maria și-a pus încrederea sa; cu tine Cristos a devenit om. O, Sfinte Iosif, arată-te tată și pentru noi și condu-ne pe drumul vieții. Dobândește-ne har, milostivire și curaj și apără-ne de orice rău. Amin.»”