Vizita Preasfințitului Iosif Păuleț la Târgu Frumos

21.02.2022, Iași (Catholica) - Comunitatea catolică din Târgu Frumos a avut parte de vizita Episcopului de Iași, PS Iosif Păuleț, duminică, 20 februarie 2022, însoțit de părintele secretar Vasile Petrișor. Așteptându-l în biserica prin fața căreia a trecut de nenumărate ori în drumurile de la și înspre Iași, parohul Alois Moraru și enoriașii din mica și frumoasa parohie ieșeană au creat un moment de sărbătoare și comuniune cu Ierarhul lor. Momentul cel mai înălțător a fost la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia Preasfințitul Iosif a analizat textul Evangheliei și a căutat să îi determine pe toți participanții să își însușească învățătura grea a Mântuitorului de a-i iubi și ierta pe toți oamenii, chiar și pe dușmanii noștri. Vorbele pline de duh și exemplele oferite au stârnit reflecția în inima fiecăruia, încurajându-ne să trăim cu intensitate legea iubirii adusă de Isus Cristos.
Întâlnirea cu păstorul nostru a fost mai familială în cadrul întâlnirii care a avut loc după celebrarea euharistică în sala parohială, unde Preasfințitul Iosif a discutat particular cu fiecare enoriaș, le-a ascultat doleanțele și a apreciat activitățile desfășurate în parohie, precum și inițiativele care sunt în curs de analiză și implementare. La finalul Liturghiei, părintele paroh a oferit câteva date despre comunitate, pe care le completez aici prin câteva date istorice și statistice. Cu ocazia binecuvântării familiilor din acest an, ținând cont și de aceia care sunt în străinătate, în parohia romano-catolică Târgu Frumos sunt înscrise 84 de familii (52 întregi și 32 jumătăți: mixte, văduvi(e), singuri, despărțiți), cu 216 credincioși. Analizând „Status animarum” din anii precedenți și numărul locuitorilor din orașul Târgu Frumos, conform recensămintelor publicate, comunitatea catolică reprezintă aproximativ 2% din cetățenii acestei urbe. Prima atestare documentară a orașului Târgu Frumos este la 5 octombrie 1448, dar existența catolicilor a fost notată câteva decenii mai târziu.
În acest târg frumos au trăit în decursul anilor, în afară de români, și alte comunități etnice: evrei, sași, ceangăi, rromi, armeni, ruși lipoveni etc. Cercetând filele de arhivă ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, până la înființarea canonică a parohiei Târgu Frumos (1 martie 1991), puținii catolici care locuiau în acest târg au fost arondați mai multor parohii: Hălăucești, Cotnari, Horlești și Bălțați. Aceștia erau vizitați rar de preoții acestor parohii, iar serviciile religioase s-au oficiat în case particulare. În anul 1884 erau consemnați în comunitatea catolică din Târgu Frumos 45 de credincioși, iar în anul 1890 doar 24 de suflete. De la 1 ianuarie anului 1969 până la 1 martie 1991, comunitatea catolică din Târgu Frumos a fost filială a parohiei Bălțați, care s-a format prin dezmembrarea de la parohia Cotnari, după ce înainte aparținuse de parohia Horlești. În perioada când comunitatea catolicilor din Târgu Frumos a fost încredințată parohului de Bălțați, preot Mihai Gal (1 octombrie 1977 – 1 mai 1985), s-a proiectat și ridicat capela și casa parohială din acest oraș, fiind ajutat de preoții Bernard Bișoc și Anton Bișoc, care era paroh la Cotnari. Autorizația de construcție a fost emisă de Consiliul Popular al orașului Târgu Frumos în ziua de 29 iulie 1981.
La 31 decembrie 1979, în Târgu Frumos au fost înregistrate 34 de familii, cu 102 credincioși. Prin decretul episcopal cu nr. 249, din 1 martie 1991, Preasfințitul Petru Gherghel a decis înființarea parohiei Târgu Frumos, având ca filială comunitatea catolică din Podu Iloaiei. La acea dată, în Târgu Frumos erau înregistrate 90 de familii, cu 336 de suflete, iar în Podu Iloaiei erau consemnate 28 de familii, cu 112 credincioși. În ambele orașe se impunea ridicarea unor lăcașuri de cult, de aceea primul păstor al noii parohii, pr. Maricel Medveș, s-a implicat în aceste proiecte edilitare. Deși lucrările de construcție au început mai târziu decât în centrul parohial, biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Podu Iloaiei a fost zidită în perioada 1994-1997 și a fost sfințită în ziua de 26 octombrie 1997. La 1 august 2004, aceasta a devenit biserică parohială, preluând și comunitatea catolicilor din Sprânceana, care rămăsese filială a Parohiei Bălțați.
Biserica din Târgu Frumos, dedicată Sfântului Anton de Padova, a fost ridicată în perioada 1992-2005 și a fost sfințită în ziua de 13 august 2005. Așadar, la data sfințirii acestui lăcaș de cult, parohia avea mai puține familii, dar mai multe suflete. Fiind o „parohie de oraș”, în fiecare an asistăm la un tranzit de populație: unele familii vin și se stabilesc în Târgu Frumos, iar altele se retrag în locurile de baștină, mai ales după ce ajung la pensie. Găsind un numitor comun, cifra 31 (parohia este în cel de-al 31-lea an de existență, iar Episcopul Iosif în cea de 31-a lună de slujire arhierească), părintele Alois i-a cerut Preasfințitului să poposească mai des la parohia „Sfântul Anton de Padova” de aici, pentru că „toate drumurile trec prin Târgu Frumos”. (pr. Alois Moraru pentru Ercis.ro)