Missio canonica 2022-2023 pentru profesorii de religie din zonele Bacău și Iași

22.02.2022, Iași (Catholica) - 75 de profesori de religie au primit „missio canonica” pentru predarea acestei materii în școlile din Dieceza de Iași pentru anul școlar 2022-2023. Întâlnirile, organizate de Oficiul pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli, au avut loc în zilele de 31 ianuarie la Bacău, 5 februarie la Iași, 12 februarie la Onești și 19 februarie la Roman.
Întâlnirea pentru zona Bacău, scrie prof. Loredana Cojan, a avut loc în aula „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” a Decanatului. Startul întâlnirii a fost dat prin participarea la Sfânta Liturghie concelebrată de pr. Isidor Dâscă, decan emerit, pr. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, pr. Lucian Adam, inspector școlar zona Bacău, și pr. Iulian Echert, responsabil cu pastorația copiilor la Bacău. Prin cuvântul de învățătură, părintele inspector Petru-Sebastian Tamaș a evidențiat rolul personajelor biblice care ar trebui să ne fie modele în împlinirea misiunii încredințate, care ne învață să ne trăim și să mărturisim credința în Isus, zi de zi, cu multă responsabilitate, jertfă, sacrificiu și bucurie.
După celebrare, după hrana primită la Sfânta Liturghie, activitatea s-a desfășurat cu toate regulile impuse de perioada pandemică, în sala „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”. Pr. prof. Petru-Sebastian Tamaș a transmis profesorilor din zona Bacău binecuvântarea Preasfințitului Iosif Păuleț, episcop de Iași, a Preasfințitului Petru Sescu, Episcop auxiliar de Iași, și mulțumiri pentru întreaga activitate didactică, pedagogică, curriculară și extracurriculară, apreciindu-le efortul și implicarea cu devotament, dăruire, disponibilitate în activitățile desfășurate într-o perioada cu noi provocări, pentru un cât mai bun demers al procesului instructiv-educativ religios.
S-au analizat activitățile desfășurate fizic și online după cum situația o cere, s-a vorbit despre materialele folosite, despre cursurile propuse, momentele de formare, concursurile, dar și despre diferite proiecte culturale, caritative, de voluntariat, sociale, cu impact local, județean, național sau internațional. Fiecare profesor a prezentat portofoliul personal cu activitatea desfășurată, s-a analizat-evaluat și i s-a înmânat documentul missio canonica, act care reprezintă acordul cultului pentru desfășurarea activităților de educație religioasă în școli.
Pentru zona de Iași, scrie prof. Fulvina Blânda, întâlnirea a avut loc la Centrul „Xaverianum” din Iași, de la ora 10.00. S-au prezentat 20 de cadre didactice din zona Iași (județele Iași, Suceava și Vaslui), profesori care predau disciplina religie, cultul romano-catolic și activează în parohiile din această parte a diecezei. Întâlnirea a fost marcată de celebrarea Sfintei Liturghii în capela centrului. Comisia care a coordonat discuțiile și care a analizat portofoliile pregătite de profesori a fost coordonată de pr. prof. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan.
Părintele inspector a fost moderatorul discuțiilor referitoare la activitatea didactică și educativă a profesorilor de religie, a mulțumit tuturor pentru activitatea depusă, pentru tot ceea ce fac în vederea educării creștine a copiilor și a adus la cunoștință ultimele noutăți care s-au conturat la ultima întâlnire a Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli: olimpiada de religie cu toate fazele (locală, județeană și națională), concursul de eseuri pentru liceeni, concursul de desene pentru toate categoriile de elevi, inclusiv pentru preșcolari, revista „Educatorul creștin”, pelerinajul absolvenților de liceu, celebrarea Zilei Educației Catolice. Discuțiile purtate au vizat aspectul constructiv al punctelor analizate, fiecare cadru didactic expunând situația specifică din școala sau localitatea în care își desfășoară activitatea.
La sfârșitul întâlnirii profesorii au primit missio canonica și acordul PS Iosif Păuleț de a preda disciplina religie în viitorul an școlar. Totodată, părintele inspector diecezan a adresat încurajarea de a contribui în continuare la creșterea și educarea copiilor atât în cadrul activităților școlare, cât și al celor extrașcolare, prin colaborarea rodnică cu parohiile de care aparțin.