Catolicii din Europa reacționează la invadarea Ucrainei de către Rusia
24.02.2022, Roma (Catholica) - Catolicii din întreaga Europă au reacționat la invadarea Ucraiei de către Rusia prin exprimarea solidarității cu poporul ucrainean și prin rugăciuni pentru pace. „Astăzi, pacea pe întregul continent european și nu numai se confruntă cu o amenințare serioasă”, a declarat Cardinalul Jean-Claude Hollerich la 24 februarie 2022. Cardinalul Hollerich, președintele Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană, a declarat că este profund îngrijorat de faptul că escaladarea acțiunilor militare rusești în Ucraina a deschis „scenariul alarmant al unui conflict armat care provoacă suferințe umane îngrozitoare, moarte și distrugere”. Cardinalul catolic a făcut apel la liderii UE „să sprijine măsurile care promovează reducerea tensiunilor… evitând în același timp orice măsuri care ar putea întări conflictul violent”.
Arhiepiscopul lituaniano-american de Vilnius Gintaras Grušas, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale Europene, a dat o declarație cerând Uniunii Europene „să se străduiască din răsputeri să pună capăt unui război care se va răspândi inevitabil din Ucraina în statele învecinate și va deveni o amenințare pentru întreaga Europă”. „Bisericile din Europa condamnă cu fermitate ce s-a întâmplat în această seară în Ucraina. Trebuie să acționăm împreună și cu determinare pentru a pune capăt imediat agresiunii rusești și să facem tot ce este posibil pentru a proteja femeile, bărbații și copiii nevinovați: în numele lui Dumnezeu, opriți-vă acum!” a scris Arhiepiscopul Grušas.
Arhiepiscopul Stanisław Gądecki, președintele Conferinței Episcopale Poloneze, a condamnat, de asemenea, acțiunile președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. „Condamn cu fermitate acțiunile Rusiei și ale lui Vladimir Putin ca fiind un act inacceptabil și rușinos de barbarie îndreptat împotriva suveranității”, a declarat Arhiepiscopul Gądecki. „În același timp – împreună cu întreaga Biserică din Polonia – îmi exprim solidaritatea cu toți ucrainenii, atât din Polonia cât și din Ucraina, asigurându-i de apropierea noastră, de rugăciune și de disponibilitatea noastră de a-i ajuta”, a spus el.
Episcopul Kenneth Nowakowski, Episcopul catolic ucrainean eparhial de Londra, i-a îndemnat pe liderii guvernamentali și pe cei aflați în poziții de putere să rămână fermi în sprijinul „cetățenilor nevinovați din Ucraina”. „Ziua care am sperat că nu va veni niciodată a sosit”, a spus Episcopul Nowakowski. „În această dimineață ne-am trezit pentru a auzi vestea că Rusia și-a dezlănțuit trupele într-o invazie pe teritoriul ucrainean și de asemenea a bombardat teritoriul ucrainean.” „Punem poporul ucrainean sub protecția Sfintei Familii, a Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria și a Sfântului și dreptcredinciosului Iosif”, a spus el.
Tetiana Stawnychy, președinte Caritas Ucraina, și-a exprimat îngrijorarea că țara se îndreaptă spre o catastrofă umanitară, adăugând că de ambele părți ale liniei de contact existau deja 2,9 milioane de persoane care aveau nevoie de asistență umanitară înainte de atac. „Evenimentele care au început în această dimineață devreme vor duce în mod inevitabil la o catastrofă umanitară colosală”, a declarat Stawnychy. „Este incredibil că în secolul XXI, în centrul Europei, oamenii trebuie să se trezească la ora 5 dimineața din cauza exploziilor și a sunetului sirenelor de raid aerian”. Arhiepiscopul Wojciech Polak, primatul Poloniei, i-a trimis un mesaj trimis liderului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene: „În această dimineață tragică, alăturându-mă durerii și cerându-i lui Dumnezeu să oprească ocupantul sovietic, îmi amintesc în rugăciune și strig pentru pace pentru iubitul popor ucrainean”, a scris Arhiepiscopul Polak în mesajul text.
Cardinalul englez Vincent Nichols a subliniat că dialogul și negocierile sunt singura cale de urmat. „Comunitatea internațională trebuie să se unească pentru a căuta să pună capăt acestui conflict prin mijloace pașnice… Este responsabilitatea lor să se asigure că dreptul internațional și suveranitatea teritorială sunt respectate”, a declarat Cardinalul Nichols. „De asemenea, trebuie să ținem cont de situația dificilă a celor care vor deveni refugiați în urma acestui atac.” Cardinalul a spus că va celebra o Liturghie la intențiile victimelor conflictului și ale familiilor acestora, adăugând că se roagă pentru „tăria și perseverența” poporului ucrainean „în fața acestui atac”.
Armata rusă a încălcat granița Ucrainei în mai multe puncte în dimineața zilei de 24 februarie. Oficialii ucraineni au raportat bombardamente și atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, țintind inclusiv aerodromuri și cartiere generale militare din apropierea capitalei ucrainene Kiev. Oficialii ucraineni au declarat, până aproape la ora locală 15:00, că Rusia a efectuat 203 atacuri în întreaga țară înainte de ivirea zorilor, potrivit Agenției Reuters. Au fost raportați morți atât militari cât și civili. Potrivit BBC News, militarii ruși au pătruns joi în Ucraina nu doar prin puncte de la granița cu Rusia ci și din Belarus, un aliat al Rusiei.
Episcopul Oleg Butkevich, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din Belarus, a spus că „lumea a fost zguduită de vestea tragică a unui conflict militar care a izbucnit între țările noastre vecine”. „Cer ca, în pace, să ne putem oferi rugăciunile, atât personale cât și în comunitățile parohiale, pentru încheierea cât mai curând posibil a conflictului și pentru un număr cât mai mic de victime din cauza conflictului. Și ca acesta să nu escaladeze într-un alt război mondial”, a mai spus el. „Cristos ne spune: «Toate sunt posibile pentru cel care crede» (Marcu 9,23-24). Dumnezeu să vină în ajutorul necredinței noastre. Încurajez, de asemenea, postul și oferirea de sacrificii în acest scop.”
Episcopul german Georg Bätzing, președintele Conferinței Episcopale Germane, a dat o declarație comună cu capul Bisericii Evanghelice din Germania. „Suntem șocați de evoluția actuală și solicităm Federației Ruse să se abțină de la noi agresiuni”, se spune în declarație. Împreună, Episcopul catolic și liderul protestant au cerut creștinilor din Germania să se roage pentru Ucraina, acum când „dreptul ei la autodeterminare națională” este „călcat în picioare”. „Creștini fiind, credem că pacea este posibilă și că ușile închise pot fi deschise din nou”, se arată în declarația comună.