PS Böcskei László: Fericiți făcătorii de pace – îndemn în prag de război

25.02.2022, Oradea (Catholica) - Într-o circulară dată publicității de serviciul media al Diecezei de Oradea, Episcopul Böcskei László invită să ne amintim cuvintele Mântuitorului: „Fericiți făcătorii de pace, pentru că ei vor fi numiți fiii lui Dumnezeu!” (Mt 5,9), dar și la implicarea în inițiativa Papei Francisc de rugăciune și post pe 2 martie, pentru pacea în lume și în Ucraina în special. Redăm integral textul circularei.
Dragii mei! Mileniile istoriei omenirii ne arată, că dezvoltarea și fericirea pot fi făurite doar prin darul păcii oferit tuturor, concretizat prin respectarea drepturilor individuale și comunitare, nu în ultimul rând prin respectarea demnității fiecărui om. Orice s-ar îndrepta împotriva acestor valori, este o agresiune care produce dezbinare, distrugere și multă suferință. Citim în Martirologiul Roman, că și Darul cel mai de preț oferit de Dumnezeu omenirii, s-a întrupat atunci, când „a domnit pacea pe tot pământul”. Sosirea Mântuitorului a așezat darul păcii într-o lumină nouă, aceasta realizându-se pe fundamentul credinței, prin acceptare reciprocă, iertare și respect necondiționat. În predica de pe munte, Isus definește explicit fericirea ca un rod al păcii făurit spre binele oamenilor. Căci nimeni nu își poate găsi bucuria în agresiune, ură și cotropire!
Urmărind cu mare îngrijorare evoluția tot mai agresivă a situației de război din Ucraina vecină, să ascultăm cu mai mare atenție la învățătura lui Isus, și să descoperim în ea responsabilitatea noastră ce trebuie concretizată prin fapte concrete în situație de criză actuală. Să repetăm cuvintele lui Isus – „Fericiți făcătorii de pace, pentru că ei vor fi numiți fiii lui Dumnezeu!” (Mt 5, 9), pentru a sluji cu mai mare intensitate cauza păcii într-o perioadă, în care pacea Europei și a întregii lumi este amenințată de pericolul unui război extins. Să nu ne limităm doar la obișnuitele constatări, cum că omenirea nu a învățat din ororile războaielor secolului trecut, sau că am uitat ușor de tragediile provocate în timpul ocupațiilor și dictaturilor apuse. Aflându-ne în fața pericolelor timpului prezent, așa cum se cuvine unui creștin, să corespundem întru totul îndemnului lui Isus, și să fim făuritori de pace acolo unde trăim.
Dragii mei! În lumina responsabilității noastre de creștini, adresez tuturor rugămintea, ca în semn de solidaritate cu frații și surorile noastre din Ucraina și Transcarpatia, folosindu-ne de toate posibilitățile de care dispunem, să acționăm și noi în promovarea păcii între poapoare și spre ajutorarea refugiaților de război. În acest sens, să ne alăturăm inițiativei Papei Francisc și să oferim rugăciunea și postul nostru din Miercurea Cenușii, la 2 martie 2022, pentru pace în lume și pentru reconcilierea părților beligerante. Totodată, în rugăciuni zilnice să cerem cu stăruință darul înțelepciunii și al luminii sufletești pentru conducătorii popoarelor, prin care să înțeleagă responsabilitatea ce o poartă față de fiecare cetățean chemat de Dumnezeu la pace și bună înțelegere. Nu în ultimul rând, trebuie să fim pregătiți și pentru fapte de milostivire față de cei, ce se refugiază din fața războiului, motiv pentru care rânduiesc prin prezenta, ca în primele două duminici din Postul Sfintelor Paști, la 6 și 13 martie, să se organizeze colecte în fiecare biserică din Dieceza noastră, sumele adunate urmând a fi folosite în sprijinirea refugiaților. Donațiile să fie transmise la centrul episcopal până în a treia duminică din Postul Mare, urmând ca împreună cu Caritasul diecezan să stabilim măsurile ce se impun.
Sfânta Fecioara Maria, Regina Păcii să ocrotească popoarele noastre de pericolul războiului, să aducă mângâiere celor suferinzi, orfanilor și văduvelor, și să mijlocească fericirea fără de sfârșit tuturor victimelor acestui război nedrept și agresiv. (Oradea, la 24 februarie 2022; † Böcskei László, Episcop diecezan)