Arhiepiscopul catolic polonez i-a scris liderului ortodox rus
03.03.2022, Varșovia (Catholica) - Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din Polonia l-a îndemnat pe liderul Bisericii Ortodoxe Ruse să îi ceară președintelui Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina. Într-o scrisoare în termeni duri, din 2 martie, Arhiepiscopul Stanisław Gądecki i-a transmis Patriarhului Kirill al Moscovei că Putin ar putea „opri suferința a mii de oameni cu un singur cuvânt”. „Te rog, frate, să faci apel la Vladimir Putin să oprească războiul fără sens împotriva poporului ucrainean, în care sunt uciși oameni nevinovați, iar suferința afectează nu numai soldații, ci și civilii – în special femeile și copiii”, a scris el. „Un singur om poate opri suferința a mii de oameni cu un singur cuvânt – acel om este președintele Federației Ruse. Vă cer cu toată smerenia să cereți retragerea trupelor rusești din statul suveran Ucraina.”
Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat la 1 martie că a înregistrat 536 de victime civile de când președintele rus a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei, la 24 februarie. De asemenea mai informează că 136 de civili au fost uciși, inclusiv 13 copii, și 400 de persoane au fost rănite, inclusiv 26 de copii, dar bilanțul real este probabil mai mare. Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de la Haga, Olanda, a anunțat pe 2 martie că a deschis o anchetă privind presupusele crime de război comise de Rusia în timpul campaniei sale militare. Agenția ONU pentru refugiați a raportat pe 2 martie că peste 900.000 de persoane au fugit din cauza luptelor din Ucraina. Mai mult de jumătate dintre ele și-au găsit refugiu în Polonia, care are o graniță de 530 de kilometri cu această țară. Patriarhul Kirill, despre care se crede că este un apropiat al lui Putin, conduce Biserica Ortodoxă Rusă din 2009. El a comentat despre războiul din Ucraina într-un discurs rostit la Catedrala Cristos Mântuitorul din Moscova, pe 27 februarie, spunând „Fie ca Domnul să protejeze popoarele care fac parte din spațiul unit al Bisericii Ortodoxe Ruse de lupte interne”.
Ucraina este o țară predominant creștin-ortodoxă, cu 44 de milioane de locuitori, care se învecinează cu Rusia. Creștinii ortodocși răsăriteni din Ucraina sunt împărțiți între Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei, aflată sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse, și Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care este afiliată la Patriarhia ecumenică de Constantinopol. Într-un discurs ținut în ajunul invaziei, Putin a descris Ucraina ca o „parte inalienabilă” a „istoriei, culturii și spațiului spiritual propriu al Rusiei”. În mesajul său către Patriarh, Mons. Gądecki a făcut referire la corespondența anterioară, mulțumindu-i PF Kirill pentru „cuvintele transmise în scrisoarea Mitropolitului Hilarion”, președintele Departamentului de Relații Externe Bisericești al Bisericii Ortodoxe Ruse.
„Împărtășesc punctul de vedere al Sanctității Voastre că ostilitatea față de orice națiune este întotdeauna inacceptabilă. Suntem cu toții frați, motiv pentru care percepem fiecare nenorocire a poporului ucrainean sau rus ca fiind a noastră. Prin urmare, ne rugăm din toată inima pentru pace în Ucraina”, a scris Arhiepiscopul de Poznań. „Cu toate acestea, pentru ca rugăciunea noastră să nu fie considerată o expresie a ipocriziei, ea trebuie să fie însoțită de acțiuni. Cred, Sanctitatea Voastră, că sunteți un om al păcii. Domnul nostru, Isus Cristos, a învățat: Fericiți făcătorii de pace, căci ei vor fi numiți fii ai lui Dumnezeu (Matei 5,9).” Mons. Gądecki a cerut apoi ca Patriarhul, liderul a peste 100 de milioane de creștini ortodocși ruși, să facă apel direct la președintele rus pentru a pune capăt conflictului. Arhiepiscopul a continuat: „Nici un motiv, nici o rațiune nu poate justifica vreodată decizia de a lansa o invazie militară asupra unei țări independente, bombardând zone rezidențiale, școli sau grădinițe. Războiul este întotdeauna o înfrângere pentru umanitate. Acest război – așa cum am scris în scrisoarea anterioară – este și mai lipsit de sens din cauza proximității celor două națiuni și a rădăcinilor lor creștine. Este permisă distrugerea leagănului creștinismului pe pământ slav, locul în care poporul a primit botezul?”
Arhiepiscopul s-a referit la botezul prințului Vladimir cel Mare, conducătorul Rusiei Kievene, în anul 988, un eveniment care a dus la creștinarea Rusiei. A continuat: „Vă cer, de asemenea, să faceți apel la soldații ruși să nu ia parte la acest război nedrept, să refuze să execute ordinele care, așa cum am văzut deja, duc la multe crime de război. Refuzul de a urma ordinele într-o astfel de situație este o obligație morală. Va veni timpul să rezolvăm aceste crime, inclusiv în fața instanțelor internaționale. Cu toate acestea, chiar dacă cineva reușește să evite această justiție umană, există un tribunal care nu poate fi evitat. «Căci noi toți trebuie să ne prezentăm înaintea tribunalului lui Cristos pentru ca fiecare să primească, pentru ceea ce a făcut cât timp a fost în trup, fie bine, fie rău» (2Corinteni 5,10).” Arhiepiscopul polonez a citat un soldat rus din Ucraina, care a declarat: „Nu știm în cine să tragem; toți arată ca noi”. „Așadar, vă rog să faceți apel la ei să se întoarcă acasă cât mai repede posibil, fără să își păteze mâinile cu sânge nevinovat”, a scris Mons. Gądecki.
Arhiepiscopul a menționat că polonezii catolici au ținut o zi de rugăciune și post pentru pacea în Ucraina, pe 2 martie, răspunzând astfel unui apel al Papei Francisc. „Vă cer, frate, să îi chemați pe toți frații și surorile ortodoxe din Rusia să se angajeze într-o muncă spirituală similară”, a conchis el. „Cred că Domnul Dumnezeu nu va rămâne indiferent la rugăciunile și sacrificiile noastre. Cred că postul și rugăciunea schimbă inima unei persoane.”