Episcopii UE îl imploră pe Patriarhul ortodox rus să intervină în conflictul din Ucraina
11.03.2022, Roma (Catholica) - Președintele Comisiei Episcopale Europene a făcut apel la Patriarhul ortodox rus Kirill să intervină pentru pace în conflictul cu Ucraina. „În aceste momente întunecate pentru umanitate, însoțite de sentimente intense de disperare și de teamă, mulți se uită la dumneavoastră, Sanctitatea Voastră, ca la unul care ar putea aduce un semn de speranță pentru o soluție pașnică la acest conflict”, a declarat Cardinalul Jean-Claude Hollerich într-o scrisoare adresată Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii pe 8 martie. „Împărtășind sentimentele de angoasă și de îngrijorare ale Papei Francisc, exprimate în mod repetat cu privire la «râurile de sânge și lacrimi care curg în Ucraina»”, a spus Mons. Hollerich, „îndrăznesc să vă implor Sanctitatea Voastră în spiritul fraternității: vă rog să adresați un apel urgent autorităților ruse să înceteze imediat ostilitățile împotriva poporului ucrainean și să dea dovadă de bunăvoință pentru a căuta o soluție diplomatică la acest conflict, o soluție bazată pe dialog, bun simț și respect pentru dreptul internațional, permițând în același timp coridoare umanitare sigure și acces nerestricționat la asistența umanitară”.
Patriarhul Kirill este liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, o Biserică Ortodoxă Răsăriteană autocefală cu aproximativ 150 de milioane de membri, reprezentând mai mult de jumătate din creștinii ortodocși din lume. Episcopii catolici din întreaga Europă l-au îndemnat pe Patriarhul Kirill să caute să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina. Printre aceștia se numără Episcopii irlandezi, Arhiepiscopul polonez Stanisław Gądecki, Cardinalul german Reinhard Marx și acum Cardinalul Hollerich, președintele Comisiei Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene (COMECE). Secretarul de stat al Vaticanului a comentat, de asemenea, răspunsul PF Kirill la acest conflict. Cardinalul Pietro Parolin a declarat presei italiene în această săptămână că recentele remarci ale Patriarhului ortodox rus ar putea agrava tensiunile. La finalul unui eveniment desfășurat la Roma la 9 martie, Cardinalul Parolin a declarat: „Cuvintele PF Kirill nu favorizează și nu promovează înțelegerea. Dimpotrivă, ele riscă să agraveze și mai mult spiritele și să se îndrepte spre o escaladare și să nu rezolve criza într-un mod pașnic.”
PF Kirill a vorbit despre acest conflict în două predici recente. În prima, și-a exprimat sprijinul pentru separatiștii din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, iar în cea de-a doua, i-a numit pe ruși și ucraineni „un singur popor”, acuzând Occidentul că dă arme Ucrainei pentru a slăbi o Rusie prea puternică. De asemenea, Mons. Parolin a pus sub semnul întrebării, pe 9 martie, dacă o întâlnire așteptată între Patriarh și Papa Francisc – a doua dintre ei – va avea loc în această vară, așa cum s-a informat în februarie. „Problema este foarte complicată, inclusiv din cauza tensiunilor care au existat între Biserici, așa că în acest moment nu există nici o posibilitate”, a declarat prelatul jurnaliștilor. Despre o întâlnire în orice moment în viitor, Cardinalul a spus din nou că „această situație este complicată. Vom vedea.”
În scrisoarea sa către PF Kirill, Cardinalul Hollerich s-a referit la declarația comună a Patriarhului cu Papa Francisc, semnată la prima lor întâlnire la Havana, Cuba, în 2016. „În 2016, ați deplâns împreună cu Sanctitatea Sa Papa Francisc «ostilitatea din Ucraina, care a provocat deja multe victime, a provocat nenumărate răni locuitorilor pașnici și a aruncat societatea într-o criză economică și umanitară profundă», îndemnând la acțiuni menite să construiască pacea și solidaritatea socială. Vă rugăm să nu lăsați ca aceste cuvinte puternice să fie în zadar”, a spus președintele Episcopilor din UE. El a precizat că Episcopii Uniunii Europene au „inima frântă” ascultând suferința oamenilor prinși în vizorul „nebuniei războiului din Ucraina”. „Mii de persoane – soldați și civili deopotrivă – și-au pierdut deja viața și peste un milion de oameni au fost strămutați sau și-au părăsit patria, majoritatea femei și copii vulnerabili”, a spus el. „În timp ce atacurile violente lovesc în fiecare zi cu mai multă forță Ucraina și poporul său, nevoia de asistență umanitară crește dramatic de la o oră la alta, în timp ce eforturile diplomatice au rămas fără rezultat până acum. În plus, pe măsură ce cuvintele și acțiunile continuă să se intensifice, nu poate fi exclusă posibilitatea unui conflict european sau chiar global mai amplu, cu consecințe catastrofale.”
„În această perioadă a Postului Mare”, a concluzionat Cardinalul, „noi, creștinii, proclamând aceeași Evanghelie și rugându-ne aceluiași Dumnezeu, care este Dumnezeul păcii și nu al războiului, să ne rugăm și să facem tot ce ne stă în putință pentru a contribui la încetarea acestui război fără sens, astfel încât reconcilierea și pacea să locuiască din nou pe continentul european.” Cardinalul Hollerich, iezuit, este Arhiepiscop de Luxemburg din 2011. El a primit însemnele de Cardinalul la 5 octombrie 2019, devenind primul Cardinal din Luxemburg, o țară cu o populație de doar 626.000 de locuitori, care se învecinează cu Belgia, Franța și Germania. Anul trecut, Mons. Hollerich, în vârstă de 63 de ani, a fost numit de Papa Francisc raportor general al Sinodului privind Sinodalitatea din 2023. Într-un interviu acordat presei locale la 9 martie, Mons. Hollerich a negat zvonurile potrivit cărora ar fi în cursa pentru a-i succeda Papei Francisc în funcția de Papă. „Nu cred deloc, sunt fanteziile unor oameni”, a declarat el pentru L’Essentiel, un cotidian din Luxemburg. „Aș fi foarte nefericit într-o astfel de poziție. Sunt foarte uman, prefer să citesc o carte bună, să ascult niște muzică sau să ies cu prietenii la o masă bună. Totuși, un Papă nu mai are parte de toate acestea”, a declarat Cardinalul, adăugând: „Nu aș fi capabil să fac o astfel de treabă, nu sunt suficient de bun pentru aceasta”.