Papa Francisc: Călătoria în Malta a fost un act de recunoștință
06.04.2022, Vatican (Catholica) - În cadrul audienței sale generale de miercuri, 6 aprilie 2022, Papa Francisc a reflectat asupra recentei sale călătorii în Malta, din 2-3 aprilie. Pontiful a spus că vede Malta ca reprezentând „dreptul și forța celor «mici», ale națiunilor mici”. „Mici, dar bogate în istorie și în civilizație, care ar trebui să ducă înainte o altă logică: aceea a respectului și a libertății, precum și logica libertății, a coexistenței diferențelor, opusă colonizării celor mai puternici”. Papa a explicat că a ales un citat din Faptele Apostolilor ca moto pentru călătoria sa papală în Malta: „Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită”, „pentru că indică drumul de urmat nu numai pentru a înfrunta fenomenul migranților, ci mai în general pentru ca lumea să devină mai fraternă, mai locuibilă, și să se salveze dintr-un «naufragiu» care ne amenință pe noi toți, care suntem – așa cum am învățat – în aceeași barcă, toți.”
Sfântul Părinte a evidențiat tema migrației în cadrul călătoriei sale pe insula mediteraneeană vizitând un centru pentru primirea imigranților, Laboratorul de Pace Ioan al XXIII-lea, fondat de un preot franciscan. „Am întâlnit numeroși migranți, care au ajuns pe insulă după călătorii teribile”, a subliniat Pontiful. „Nu trebuie să încetăm să ascultăm mărturiile lor, pentru că numai așa ieșim din viziunea deformată care circulă adesea în mass-media și putem recunoaște fețele, istoriile, rănile, visele și speranțele acestor migranți. Fiecare migrant este unic: nu este un număr, este o persoană; este unic ca fiecare dintre noi. Fiecare migrant este o persoană cu demnitatea sa, cu rădăcinile sale, cu cultura sa. Fiecare dintre ei este purtător al unei bogății infinit mai mari decât problemele pe care le comportă. Și să nu uităm că Europa a fost făcută din migrații.”
„Desigur, primirea trebuie organizată – este adevărat acest lucru – trebuie guvernată, și mai înainte, mult mai înainte, trebuie proiectată împreună, la nivel internațional”, a adăugat Papa Francisc. El a spus că migrația este „un semn al timpurilor noastre” care „trebuie citit și interpretat” ca atare. Reflectând asupra primei sale călătorii apostolice din 2022, Pontiful a spus că a făcut călătoria în Malta înainte de toate ca „un act de recunoștință, recunoștință față de Dumnezeu și față de sfântul Său popor credincios care este în Malta și în Gozo”. „Malta este un loc-cheie și din punctul de vedere al evanghelizării. Din Malta și din Gozo, cele două Dieceze ale țării, au plecat atâția preoți și călugări, dar și credincioși laici, care au dus în toată lumea mărturia creștină. Ca și cum trecerea Sfântului Paul ar fi lăsat misiunea în ADN-ul maltezilor!”
„Totuși, și acolo suflă vântul secularismului și al pseudo-culturii globalizate pe bază de consumism, neocapitalism și relativism. De aceea, și acolo este timp de nouă evanghelizare. Vizita pe care, ca predecesorii mei, am făcut-o la Grota Sfântului Paul, a fost ca o adăpare la izvor, pentru ca Evanghelia să poată curge în Malta cu prospețimea originilor și să poată reînsufleți marele său patrimoniu de religiozitate populară.” A adăugat că atunci când a vizitat Sanctuarul marian național „Ta’ Pinu”, în insula Gozo, a simțit „pulsând inima poporului maltez, care are atâta încredere în Sfânta sa Mamă”. „Maria ne ajută să reînsuflețim flacăra credinței luând de la focul Duhului Sfânt, care însuflețește din generație în generație vestea bucuroasă a Evangheliei, pentru că bucuria Bisericii este a evangheliza! Să nu uităm acea frază a Sfântului Paul al VI-lea: vocația Bisericii este a evangheliza; bucuria Bisericii este a evangheliza. Să nu o uităm pentru că este cea mai frumoasă definiție a Bisericii.”