Papa Francisc: Educația catolică este vitală într-o „epocă inundată de informații”
21.04.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat că educația și formarea catolică sunt mai importante ca niciodată într-o „epocă inundată de informații transmise adesea fără înțelepciune sau simț critic”. „Ca educatori, sunteți chemați să cultivați dorința de adevăr, bunătate și frumusețe care se află în inima fiecărui individ, astfel încât toți să învețe cum să iubească viața și să fie deschiși la plinătatea vieții”, a scris Sfântul Părinte într-un mesaj transmis pe 20 aprilie unei delegații a unui grup de universități catolice anglofone. „Educația catolică este, de asemenea, evanghelizare: mărturisirea bucuriei Evangheliei și a puterii ei de a reînnoi comunitățile noastre și de a oferi speranță și putere pentru a face față cu înțelepciune provocărilor timpului prezent”, a spus el.
Papa Francisc s-a întâlnit miercuri dimineață cu o delegație a Global Researchers Advancing Catholic Education (G.R.A.C.E. – Cercetători Globali pentru Progresul Educației Catolice) la palatul apostolic din Vatican. Proiectul GRACE (în eng. har) este o colaborare între cinci universități catolice din Europa, Statele Unite și Australia. În comentariile scrise, pregătite pentru întâlnire și înmânate delegației, Pontiful i-a încurajat pe reprezentanții universităților catolice să discearnă „modalități inovatoare de a uni cercetarea cu cele mai bune practici, astfel încât profesorii să poată servi întreaga persoană într-un proces de dezvoltare umană integrală”. „Pe scurt, aceasta înseamnă să formezi împreună capul, mâinile și inima: să păstrezi și să îmbunătățești legătura dintre a învăța, a face și a simți în sensul cel mai nobil. În acest fel, veți putea oferi nu doar un curriculum academic excelent, ci și o viziune coerentă asupra vieții, inspirată de învățăturile lui Cristos”, a spus Sfântul Părinte. „În acest sens, lucrarea educativă a Bisericii are ca scop nu doar «dezvoltarea maturității persoanei umane…, ci este îndreptată în mod special spre a se asigura că cei care au fost botezați devin în fiecare zi mai conștienți de darul credinței pe care l-au primit»” (declarația Gravissimum Educationis a Conciliului Vatican II, 2).
Prin intermediul proiectului GRACE, s-a format un parteneriat pe termen lung între Boston College din SUA, Universitatea Notre Dame din Australia, Mary Immaculate College Limerick din Irlanda, Saint Mary’s University Twickenham din Marea Britanie și Biroul Internațional de Educație Catolică din Roma. Grupul organizează webinarii și întâlniri și sprijină doctoranzii în proiecte de cercetare axate pe educația catolică. Papa a ales să vorbească din start grupului în italiană, cerându-și scuze că nu a vorbit în limba engleză și menționând că „a înțeles aproape tot” ceea ce a spus delegația. „Am locuit în Irlanda, la Dublin, în Milltown Park, pentru a studia engleza. Am studiat engleza, dar am uitat, scuzați-mă!”, a spus el. În comentariile sale libere, a vorbit despre relația dintre tradiție și progres. A spus: „Fără rădăcini, nu se poate face nici un progres. Doar cu rădăcinile devenim oameni: nu statui de muzeu, ca unii tradiționaliști reci, formaliști și rigizi, cu gândul că viața înseamnă a trăi atașați de rădăcini. Este nevoie de această relație cu rădăcinile, dar și de a merge înainte. Și aceasta este adevărata tradiție: să iei din trecut pentru a merge înainte. Tradiția nu este statică: ea este dinamică, menită să meargă înainte.”
Papa s-a întâlnit cu delegația înainte de audiența generală de miercuri. „Fie ca bucuria acestor zile de Paști să vă umple inimile și fie ca întâlnirea voastră aici, în Orașul Etern, să vă întărească în fidelitatea față de Domnul și de Biserica Sa și să vă îmbogățească eforturile de a evidenția caracterul distinctiv al viziunii noastre catolice asupra educației”, se citește în mesajul scris al Papei către educatorii catolici. „Am încredere că această vizită de studiu îl va inspira pe fiecare dintre voi să se rededice cu un zel generos vocației voastre de educatori, eforturilor voastre de a consolida bazele unei societăți mai umane și mai solidare și, astfel, avansării împărăției lui Cristos a adevărului, sfințeniei, dreptății și păcii”, a mai spus el.