Întâlnirea directorilor naționali cu cateheza din Europa
03.05.2022, Santa Venera (Catholica) - În perioada 28-30 aprilie, directorii și delegații naționali pentru cateheză s-au întâlnit în Malta, la Centrul Dar il-Hanin Samaritan din Santa Venera. După doi ani de întâlniri online, delegații Conferințelor Episcopale Europene care lucrează în domeniul catehizării au putut, în sfârșit, să se întâlnească fizic. Mons. Gintaras Grušas, Arhiepiscop de Vilnius și președinte al CCEE (Consiliul Conferințelor Episcopale Europene), a deschis reuniunea transmițând „primele noastre gânduri și salutări afectuoase fraților și surorilor noastre din Ucraina, care de mai bine de două luni trăiesc sub atacul bombelor. Cerem cu tărie ca agresiunea rusă să înceteze imediat și ca guvernele să facă tot ce este posibil pentru a opri acest război absurd din inima Europei” și a exprimat solidaritatea Episcopilor europeni cu – și rugăciunile pentru – toți cei care suferă din cauza acestor acte de violență, pentru victimele acestui conflict și familiile lor.
Acesta a prezentat apoi tema conferinței: „să reflectăm asupra figurii catehetului, după indicațiile Papei Francisc care, în motu proprio «Antiquum Ministerium», a instituit această slujire. Sfântul Părinte ne invită să aprofundăm și să orientăm reflecția noastră asupra slujirii catehetului, «chemat în primul rând să își exprime competența în slujirea pastorală a transmiterii credinței, care se dezvoltă în diferitele ei etape: de la prima vestire, ce introduce kerygma, la instruirea care ne face să conștientizăm viața nouă în Cristos și ne pregătește în special pentru Sacramentele inițierii creștine, până la formarea continuă care permite fiecărui botezat să fie mereu gata ‘să dea răspuns oricui cere cont de speranța voastră’ (cf. 1Pettru 3,15).” (Antiquum Ministerium)
Plasând acest moment de reflecție în drumul mai larg care vede Biserica din Europa pregătindu-se pentru două evenimente deosebite: pregătirea fazei continentale a Sinodului Episcopilor, ce va avea loc la Praga, între 5 și 12 februarie 2023, și Simpozionul tinerilor care va avea loc la Cracovia, între 20 și 23 octombrie 2022, Mons. Grušas a reiterat că „și noi, asemenea primelor comunități creștine, suntem chemați să ne angajăm în mod concret pentru a identifica «noi expresii cu care să continuăm să rămânem fideli Cuvântului Domnului pentru ca Evanghelia sa să poată fi predicată la orice făptură» (Antiquum Ministerium).” La această slujire specifică trebuie să colaboreze cateheții, care „în virtutea Botezului sunt chemați să fie coresponsabili în Biserica locală pentru vestirea și transmiterea credinței, îndeplinind acest rol în colaborare cu slujitorii hirotoniți și sub îndrumarea lor” (scrisoarea Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor către președinții Conferințelor Episcopale cu privire la ritul de instituire a cateheților).
H.E. Mons. Đuro Hranić, Arhiepiscop de Đakovo-Osijek, Croația, și responsabil al Secțiunii de Cateheză a CCEE, a mulțumit tuturor celor care au lucrat la pregătirea întâlnirii, și în special Societății pentru Doctrina Creștină, precum și Superiorului General, Roberto Zammit, pentru că au găzduit întâlnirea în centrul lor, Dar il-Hanin Samaritan, și „pentru oportunitatea de a cunoaște îndeaproape o societate religioasă foarte specială, a cărei carismă a membrilor este angajamentul lor profesional catehetic-pastoral”. Pornind de la titlul întâlnirii, „Împărtășiți ceea ce ați auzit de la Mine celor care pot învăța (2Timotei 2,2)”, a subliniat importanța unui spațiu de „schimburi de experiențe privind primirea și punerea în aplicare a motu proprio Antiquum Ministerium al Papei Francisc, a Directoriului pentru Cateheză scos de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, a orientărilor privind identitatea catehetului și, în fine, a actualizărilor procesului sinodal în curs”.
Sesiunea de prezentare a rapoartelor fiecărei Conferințe Episcopale în parte a fost deschisă de mărturia sr. Nataliia Melnyk, din partea Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. Sora a relatat drama pe care o experimentează în Ucraina, a mulțumit popoarelor din Europa pentru apropierea lor și a reînnoit apelul la ajutor din partea tuturor părților pentru ca acest război să fie oprit cât mai curând posibil. Participanții la întâlnire au oferit o imagine completă a primirii și punerii în aplicare a motu proprio Antiquum Ministerium și a Directoriului pentru Cateheză în țările europene. În încheierea acestei sesiuni de lucru, pr. Renè Camilleri, director național emerit pentru cateheză al Arhidiecezei de Malta, a subliniat necesitatea de a plasa figura catehetului în tradiția vie a Bisericii, astfel încât transmiterea credinței să fie păstrată vie. În acest sens, catehetul este rodul comunității creștine, trebuie să fie bine motivat, bine pregătit și să primească o misiune diecezană.
Proiectele și inițiativele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări au fost prezentate de Mons. Franz-Peter Tebartz-van Elst, delegatul departamentului vatican pentru cateheză: la jumătatea lunii iunie conferința de presă pentru prezentarea unificării celor două Dicastere – Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, în urma reformei Curiei Romane cerută de Papa Francisc; începerea pregătirii imediate și pe termen lung a organizării Anului Sfânt 2025, cu înființarea comisiilor de lucru; importanța lucrului în domeniul comunicării în rețea; întâlniri de cunoaștere reciprocă în conferințe internaționale la fiecare trei ani și invitația la cel de-al treilea Congres Catehetic Internațional intitulat „Catehetul, martor al vieții noi în Cristos”, care se va desfășura la Roma, între 8 și 10 septembrie 2022.
În discursul său, Mons. Anton Teuma, Episcop de Gozo, a subliniat că este esențial să se treacă de la un catehism instructiv la un catehism sinodal, știut fiind că un catehism care se adresează doar facultăților intelectuale este parțial. O cateheză în cheie sinodală trebuie să fie preocupată „să îi ajute pe destinatari să intre în experiența deplină a credinței, o experiență care include și aspectele de cult și de comportament. Nu poate exista o adevărată cateheză fără experiența liturgică și fără mărturia carității”. Și apoi: „O cateheză în cheie sinodală este chemată în primul rând să îi ajute pe cei catehizați să crească în relația lor cu persoana lui Isus și să îi însoțească astfel la experiența Sacramentelor… Nu este în spiritul sinodal să prezentăm Sacramentele ca răsplată pentru participarea la cursurile de cateheză sau să reducem cateheza la un bilet necesar pentru a ajunge la Sacramente. O cateheză care se limitează la pregătirea pentru Sacramente nu este sinodală.”
Apoi a conturat identitatea noului catehet în cheie sinodală: „A fi catehet înseamnă a răspunde unei chemări a Domnului în Biserică. ‘În Biserică’ nu se limitează la spațiul parohiei sau la conținutul doctrinar sau liturgic. A fi catehet înseamnă a merge împreună cu alți oameni și cu Domnul Isus spre Tatăl. Catehetul trebuie să fie, de asemenea, pe un drum de credință/catehizare. A fi pe un drum de convertire împreună cu alte persoane este atitudinea specifică și, în același timp, esențială pentru catehet.” Și a concluzionat: „A ne gândi la catehet în cheie sinodală nu este doar o sarcină care vine din acest moment de har pe care îl trăim în Biserică, ci mai degrabă este și cel mai bun și mai actual mod de a citi evenimentul catehezei în conformitate cu gândirea actuală cea mai relevantă. Dar, dincolo de aceasta, a ne gândi la catehet în cheie sinodală înseamnă, mai presus de toate, a așeza această slujire tot mai mult la locul ei potrivit – în dinamismul Duhului Sfânt.”