Hramul comunității din Gherăeștii Noi alături de PS Iosif Păuleț

10.05.2022, Iași (Catholica) - Duminică, 8 mai 2022, comunitatea romano-catolică din Gherăeștii Noi și-a sărbătorit cu mare bucurie hramul „Sfânta Fecioară Maria, regina lunii mai”. Liturghia solemnă a avut loc la ora 11.00, fiind prezenți PS Iosif Păuleț, păstorul Diecezei de Iași, 20 de preoți, precum și un număr mare de credincioși veniți atât din comunitate, cât și din împrejurimi și străinătate, pentru a o cinsti pe Măicuța Domnului și pe Fiul ei, într-un moment de profundă comuniune.
Așa cum se obișnuiește deja de o bună perioadă de timp, și bucurându-se de o vreme prielnică, Sfânta Liturghie a avut loc în aer liber, la altarul grotei Maicii Domnului, din laterala bisericii, oferind astfel un spațiu mult mai încăpător pentru numărul mare de credincioși. Liturghia a început la ora 11.00, avându-l ca celebrant principal pe PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, care a răspuns afirmativ invitației parohului, pr. Cristinel Gal, de a fi prezent la sărbătoarea comunității.
Tot Preasfințitul a ținut și cuvântul de învățătură, în care a subliniat rolul și imaginea de „regină” a Maicii Domnului: cum a apărut, când a apărut, și cum se manifestă acest rol în Biserică și istorie. Deși titlul de „regină a lunii mai” al Mariei nu apare nici ca o sărbătoare în calendar și nici măcar într-o invocație a vreunei litanii, acesta este la mare preț în mentalitatea populară, întreaga lună fiind dedicată cinstirii intense a Mamei lui Isus. Totodată, sărbătorindu-l în calendar pe Fericitul Ieremia Valahul, Preasfințitul a ținut să amintească momentul în care Sfânta Fecioară i-a apărut fericitului înveșmântată într-o haină regească, impresionantă, avându-l în brațe pe Fiul ei preaiubit. Deși imaginea era una splendidă, Ieremia a observat că Sfintei Fecioare îi lipsea coroana regească, așa că a întrebat-o pe Maria de ce nu o poartă. Maria îi răspunde, arătându-i-l pe Fiul ei și dezvăluindu-i faptul că El însuși îi este coroana de regină.
În finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh a mulțumit tuturor celor care au făcut posibil ca sărbătoarea să fie una deosebit de reușită, ținând să mulțumească într-un mod cu totul special corului, care, deși mic și neexperimentat, după repetiții intense și mult timp dăruit, a reușit să aducă un suflu deosebit pieselor interpretate. Corul a fost acompaniat la orgă și saxofon, ambii instrumentiști fiind elevi în clasa a VIII-a. Fiind și „Duminica Bunului Păstor”, întreaga comunitate i-a cântat păstorului Diecezei și tuturor preoților un călduros „la mulți ani”, după care a urmat binecuvântarea finală și îndemnul Episcopului la „poftă bună”. (Paul-Daniel Balint pentru Ercis.ro)