Papa Francisc i-a invitat pe bunici să se alăture unei revoluții spirituale și non-violente

11.05.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc i-a invitat pe bunici și pe persoanele în vârstă să se alăture unei „revoluții spirituale și non-violente”. În mesajul său pentru cea de-a doua Zi Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice, dat pe 10 mai 2022, Papa i-a îndemnat pe vârstnici să nu dispere din cauza fragilității lor, ci să îmbrățișeze „o nouă misiune”, de a se îngriji de ceilalți într-o lume sfâșiată de conflicte. „Bătrânețea nu este un timp inutil în care să renunțăm și să lăsăm jos pânzele, ci o perioadă de rodnicie durabilă: există o misiune nouă care ne așteaptă și ne invită să ne îndreptăm privirea spre viitor”, a scris el în textul datat pe 3 mai. „’Sensibilitatea noastră specială a bătrânilor, a celor de vârstă înaintată, față de preocupările, gândurile și afecțiunile care ne fac umani ar trebui să redevină o vocație a multora. Și va fi un semn al iubirii noastre față de noile generații’„.
„Este contribuția noastră la revoluția tandreței, o revoluție spirituală și non-violentă în care vă încurajez, dragi bunici și persoane în vârstă, să deveniți protagoniști.” Papa Francisc a instituit Ziua Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice în 2021. Ziua are loc în fiecare an în a patra duminică din luna iulie, în ziua de 26 iulie sau în apropierea sărbătorii Sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus. În acest an, va fi sărbătorită pe 24 iulie. Vaticanul a dezvăluit în luna februarie tema celei de-a doua sărbătoriri a zilei, care este preluată din Psalmul 92,15: „Ei aduc roade și la bătrânețe”. Tema „dorește să sublinieze faptul că bunicii și vârstnicii sunt o valoare și un dar atât pentru societate cât și pentru comunitățile ecleziale”, a precizat Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață al Vaticanului.
Prefectul dicasterului, Cardinalul Kevin Farrell, a prezentat mesajul Papei în cadrul unei conferințe de presă din Vatican, din ziua de 10 mai. Cardinalul american de origine irlandeză a spus: „Mesajul Papei pentru următoarea Zi Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice este o alternativă la cultura rebutului: ne ajută pe noi toți, și pe vârstnici înșiși, să înțelegem că – departe de a fi rebuturi de aruncat – ei au o vocație specifică în cadrul comunităților noastre.” „În acest timp de dorință de pace, Biserica are o mare nevoie de persoane în vârstă care au ‚darul’ tandreței, care sunt capabile să se îngrijească și să mijlocească pentru ceilalți.” În mesajul său, Papa Francisc a descris modul în care vârstnicii pot lua parte la „revoluția tandreței”.
El a spus: „Să îi păstrăm în inima noastră – așa cum făcea Sf. Iosif, tată duios și grijuliu – pe cei mici din Ucraina, din Afganistan, din Sudanul de Sud”. „Mulți dintre noi au ajuns la conștientizarea înțeleaptă și smerită a ceea ce lumea are nevoie atât de mult: recunoașterea faptului că nu ne mântuim singuri și că fericirea este o pâine pe care o frângem împreună. Să dăm mărturie despre aceasta înaintea celor care cred în mod greșit că pot găsi împlinire personală și succes în conflict. Toți, chiar și cei mai slabi, pot să facă aceasta: însuși faptul de a ne lăsa îngrijiți – adesea de persoane care provin din alte țări – este un mod de a spune că a trăi împreună nu este numai posibil, ci este necesar”.
Sfântul Părinte a continuat: „Dragi bunici, dragi vârstnici, în această lume a noastră suntem chemați să fim artizani ai revoluției tandreței! Să facem aceasta învățând să folosim tot mai mult și tot mai bine instrumentul cel mai prețios pe care îl avem și care este cel mai potrivit pentru vârsta noastră: cel al rugăciunii”. Papa Francisc a evidențiat importanța grijii și respectului pentru vârstnici încă de la alegerea sa din 2013. În luna februarie a acestui an, a lansat un nou ciclu catehetic de audiențe generale dedicat vârstei bătrâneții. Încheind mesajul său, Papa Francisc a spus: „Să îi cerem Preasfintei Fecioare Maria, Mama tandreței, să facă din noi toți artizani ai revoluției tandreței, pentru a elibera împreună lumea de umbra singurătății și de demonul războiului”.