Papa Francisc a canonizat 10 noi sfinți ai Bisericii Catolice
15.05.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat duminică, 15 mai 2022, 10 noi sfinți ai Bisericii Catolice în cadrul unei Liturghii de canonizare celebrate în Piața San Pietro. A fost prima canonizare după cea a Sf. John Henry Newman și a altor patru sfinți în octombrie 2019. Persoane consacrate, preoți și un laic sunt cele 10 persoane recunoscute ca fiind în cer după ce au trăit o viață de sfințenie exemplară pe pământ. „Sfințenia nu este făcută din câteva gesturi eroice, ci din multă iubire zilnică”, a spus Papa Francisc în predica sa din 15 mai, o zi însorită și caldă la Roma. Pontiful, care a suferit de dureri la genunchi și a folosit un scaun cu rotile pentru a evita să umble în ultimele zile, a putut să stea în picioare pentru scurt timp și să meargă pe distanțe scurte în timpul Liturghiei. Sfânta Liturghie a început cu ritualul de canonizare, care a inclus citirea unor scurte biografii ale fiecărui nou sfânt, citite de Cardinalul Marcello Semeraro, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților.
A fost intonată o litanie a sfinților înainte ca Papa Francisc să recite formula de canonizare. El a declarat: „În cinstea Preasfintei Treimi, spre preamărirea credinței catolice și sporirea vieții creștine, cu autoritatea Domnului nostru Isus Cristos, a Sfinților Apostoli Petru și Paul și a noastră, după o deliberare corespunzătoare și rugăciuni fervente pentru asistența divină, și după ce am cerut sfatul multor frați Episcopi ai noștri, îi declarăm și definim pe Fericitul Titus Brandsma; Lazăr, cunoscut ca Devasahayam; César de Bus; Luigi Maria Palazzolo; Giustino Maria Russolillo; Charles de Foucauld; Maria Rivier; Maria Francesca a lui Isus Rubatto; Maria a lui Isus Santocanale; și Maria Domenica Mantovani ca fiind sfinți și îi înscriem în rândul sfinților, decretând ca ei să fie venerați ca atare de întreaga Biserică. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.”
Pornind de la cuvintele adresate de Isus discipolilor la Cina cea de Taină: „Așa cum Eu v-am iubit pe voi, așa să vă iubiți unii pe alții” (Ioan 13,34), Papa a subliniat: „În centru nu sunt bravura noastră, meritele noastre, ci iubirea necondiționată și gratuită a lui Dumnezeu, pe care nu am meritat-o. La începutul momentului de a fi creștini nu sunt doctrinele și operele, ci uimirea de a descoperi că suntem iubiți, mai înainte de orice răspuns al nostru. În timp ce lumea vrea adesea să ne convingă că avem valoare numai dacă producem rezultate, Evanghelia ne amintește adevărul vieții: suntem iubiți. Și aceasta este valoarea noastră: suntem iubiți… El ne-a iubit cel dintâi, El ne-a așteptat. El ne iubește, El continuă să ne iubească. Și aceasta este identitatea noastră: iubiți de Dumnezeu. Aceasta este forța noastră: iubiți de Dumnezeu.”
„Acest adevăr ne cere o convertire cu privire la ideea pe care adesea o avem despre sfințenie. Uneori, insistând prea mult asupra efortului nostru de a face fapte bune, am generat un ideal de sfințenie prea mult întemeiat pe noi, pe eroismul personal, pe capacitatea de renunțare, pe jertfirea pentru a cuceri un premiu… Așa am făcut din sfințenie o țintă greu de atins, am despărțit-o de viața de toate zilele în loc s-o căutăm și s-o îmbrățișăm în cotidianitate, în praful străzii, în chinurile vieții concrete și, cum spunea Sf. Tereza de Avila surorilor sale, ‚printre oalele din bucătărie’. A fi discipoli ai lui Isus și a merge pe calea sfințeniei înseamnă înainte de toate a ne transfigura de puterea iubirii lui Dumnezeu.”
“A sluji Evanghelia și pe frați, a oferi propria viață fără recompensă – acesta este un secret: a oferi fără recompensă –, fără a căuta nici o glorie lumească: la aceasta suntem chemați și noi”, a mai spus Papa Francisc. „Însoțitorii noștri de călătorie, canonizați astăzi, au trăit astfel sfințenia: îmbrățișând cu entuziasm vocația lor… s-au dedicat pentru Evanghelie, au descoperit o bucurie incomparabilă și au devenit reflexii luminoase ale Domnului în istorie. Acesta este un sfânt sau o sfântă: o reflexie luminoasă a Domnului în istorie. Să încercăm și noi: nu este închisă calea sfințenie, este universală, este o chemare pentru noi toți, începe cu Botezul, nu este închisă. Să încercăm și noi, pentru că fiecare dintre noi este chemat la sfințenie, la o sfințenie unică și irepetabilă.”
Noii sfinți sunt:
- Charles de Foucauld: soldat francez și explorator care a devenit călugăr trapist și misionar catolic pentru musulmanii din Algeria. Cunoscut ca Fratele Charles al lui Isus, a fost ucis în 1916, la vârsta de 58 de ani.
- Titus Brandsma: preot, profesor și jurnalist olandez care s-a opus propagandei naziste în ziarele catolice. A fost ucis prin injecție letală la Dachau, în 1942.
- Devasahayam Pillai: laic din India care a fost torturat și martirizat după ce s-a convertit de la hinduism la catolicism în secolul al XVIII-lea.
- Marie Rivier: fondatoarea Congregației Surorilor Prezentării. De origine franceză, ea a fondat ordinul în 1796, la vârsta de 28 de ani, în timpul Terorii
- Maria Francesca a lui Isus: misionară fondatoare din secolul al XIX-lea care a traversat Oceanul Atlantic de șapte ori pentru a înființa un ordin de surori terțiare capucine în Uruguay, Argentina și Brazilia.
- Maria Domenica Mantovani: prima superioară generală a Institutului Micilor Surori ale Sfintei Familii, al cărei co-fondatoare a fost, în 1892, în Italia, pentru a-i sluji pe cei săraci, orfani și bolnavi.
- Maria a lui Isus Santocanale: fondatoarea, în 1910, în Sicilia, a Surorilor Capucine ale Fecioarei Imaculate de la Lourdes. Și-a petrecut majoritatea momentelor ei libere, zi sau noapte, în fața tabernacolului.
- César de Bus: preot catolic francez care a fondat două congregații religioase în secolul al XVI-lea. A fost un predicator și catehet zelos, care a realizat multe opere de caritate.
- Luigi Maria Palazzolo: preot italian care este cunoscut pentru că a înființat Surorile Sărmanilor, a deschis un orfelinat și a lucrat cu cei săraci.
- Giustino Maria Russolillo: fondatorul congregațiilor religioase a Părinților Vocaționiști, a Surorilor Vocaționiste, precum și al Institutului Secular al Apostolilor Sfințirii Universale din Italia. S-a dedicat educării tinerilor și cultivării vocațiilor lor.
La Liturghia de canonizare au participat aproximativ 45.000 de persoane, multe dintre ele venite din afara Italiei. Printre cei prezenți în Piața San Pietro s-au numărat președintele italian, Sergio Mattarella; ministrul francez de interne, Gerald Darmanin; ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra; ministrul indian al minorităților, Gingee K. S. Mathan; și președintele algerian al Înaltului Comitet Islamic, Bouabdellah Ghoulamallah. În comentariile de la finalul Sfintei Liturghii, înainte de rugăciunea Regina Caeli, Sfântul Părinte a salutat delegațiile oficiale din mai multe țări care au participat la canonizări. De asemenea, el i-a salutat pe toți credincioșii din întreaga lume care au participat la Liturghie.