Dialog între generații, despre principii și valori la Catedrala din Piața Cipariu

21.05.2022, Cluj (Catholica) - Sub semnul dialogului între generații, în prezența unui mare număr de tineri, s-a desfășurat, joi, 19 mai 2022, în capela „Sf. Iosif” a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, o seară de dezbateri despre principii și valori așa cum le-a trăit marele om politic român Corneliu Coposu. Acest program se înscrie într-un șir de manifestări pe care Fundația Corneliu Coposu, în colaborare cu Biserica Greco-Catolică, cu mai mulți prieteni și parteneri, le-a propus „educației tinerilor și nu numai” la împlinirea a 108 ani de la nașterea Seniorului, în perioada 14-20 mai 2022, la București, Cluj-Napoca, Bobota – localitatea natală a lui Corneliu Coposu și la Bădăcin, în casa memorială „Iuliu Maniu”.
Întâlnirea din capela „Sf. Iosif” organizată de Misiunea pentru studenți „Lux Mundi”, din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, a reunit în primul rând tineri, studenți, studenți seminariști, dar și intelectuali, membri ai unor asociații din Biserică, credincioși greco-catolici și ortodocși. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, gazda evenimentului, a mulțumit invitaților speciali: poeta Ana Blandiana, președinta Fundației Academia Civică, Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației Corneliu Coposu și scriitoarea Ruxandra Cesereanu, membră a Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”.
A participat la programul dedicat memoriei lui Corneliu Coposu, Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, Arhiepiscop și Mitropolit ortodox al Clujului. Corneliu Coposu, „Seniorul politicii românești, cel mai mare om politic de după 1989” – a arătat Ion-Andrei Gherasim în deschidere -, „încă de la Revoluția din 1989, evocând dialogul dintre Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu și Episcopul ortodox Miron Cristea, de la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, a căutat unitatea”. Și, în numele familiei lui Corneliu Coposu, din care face parte, și-a exprimat bucuria pentru prezența celor doi Ierarhi.
S-a vorbit despre valori nepieritoare, despre învățătura adevărată a istoriei ce poate oferi tinerilor, nu doar un orizont de cunoaștere, ci mai ales un fel de a fi, tărie a spiritului, ancorare în credință, în adevăr și dreptate, în conștiința respectării unor principii pentru care merită să suferi și să mori, cum au făcut eroii și martirii. „Ei au arătat ce înseamnă jertfa și credința în Dumnezeu. Și credința în Dumnezeu i-a ținut în viață pe toți deținuții politici”, a spus Ion-Andrei Gherasim.
Ana Blandiana și-a exprimat bucuria de a lua parte la această întâlnire, a spus că e important „a pune împreună”, a fi împreună unii cu alții și a extins înțelesul cuvântului „împreună” și la prezența „Domnului Corneliu Coposu”, o prezență despre care, a spus că „trebuie să nu înceteze”, pentru că, „tinerii au nevoie de modele”. Ana Blandiana l-a prezentat pe Senior așa cum l-a cunoscut în primii ani de după Revoluția din 1989, cu o atitudine detașată față de probleme ale momentului, spre care privea de la înălțimea suferinței prin care trecuse în închisoare, cu „sentimentul extraordinar că participă la toate și, în același timp, le vede de departe și nu îl pot atinge, pentru că el știe că valorile și principiile au bătaie mult mai lungă”.
La final, Preasfinția Sa Claudiu a oferit invitaților câteva semne de prețuire. Anei Blandiana i-a oferit un tablou, prin care a „transformat în artă pasajul în care Episcopul Iuliu Hossu vorbește despre celula 44”. Ana Blandiana a mulțumit Preasfințitului Claudiu pentru întreaga seară, o mulțumire specială a adresat prezenței în capelă a familiei Cosmovici – „autoare a muncii de mai mulți ani pe care s-a bazat dosarul beatificării Episcopilor catolici și greco-catolici”. Și Ion-Andrei Gherasim a adresat cuvinte de mulțumire tuturor și a invitat tinerii să participe la proiectele în organizarea Fundației Corneliu Coposu, între care, un concurs de eseuri despre care pot afla accesând linkul: www.corneliu-coposu.ro.
A anunțat, de asemenea, că ediția a IV-a a Galei „Corneliu Coposu” se va desfășura la Cluj, în data de 11 noiembrie 2022 (ziua în care Corneliu Coposu a trecut din această viață, în 1995). A mai amintit că, în aceeași noapte, Fundația Corneliu Coposu lansează „o platformă de analiză, istorie, memorie, în care, există aici persoane care au scris deja, persoane dedicate, care reprezintă adevărate modele și exemple”. Toți cei prezenți au fost apoi invitați în sala alăturată, Aula „Cardinal dr. Iuliu Hossu”, la o agapă fraternă, unde au continuat să fie împreună, cu bucurie.