Cateheză despre Sacramentele inițierii creștine în parohia Bărăția

31.05.2022, București (Catholica) - Duminică, 29 mai 2022, cu prilejul Anului Pastoral „Temelia vieții creștine – Sacramentele inițierii creștine”, instituit de ÎPS Aurel Percă în ARCB, pr. Emil Moraru, responsabilul Oficiului Pastoral pentru Cateheză al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, a susținut, în cadrul Sfintelor Liturghii de la orele 9.00 și 11.00, o cateheză despre Botez, Mir și Euharistie, cele trei Sacramente ale inițierii creștine.
La începutul catehezei, pr. Emil Moraru a trecut în revistă cele trei Sacramente, iar apoi a intrat în profunzimea fiecăruia. În prezentarea primului Sacrament, cel al Botezului, pr. Moraru a reiterat cuvintele Sfântului Leon cel Mare: „Ceea ce era vizibil în Mântuitorul nostru a trecut în Sacramentele Bisericii”, menționând faptul că „aceeași forță de vindecare pe care Mântuitorul a realizat-o în timpul vieții sale pământești se află și în Sfintele Sacramente”. În continuare, părintele a subliniat faptul că „prin Botez primim viața a ceea ce se cheamă viața harului, viața de comuniune cu Dumnezeu”, iar „în modul în care avem grijă de viața trupească, aidoma trebuie să avem grijă și de viața sufletească”, astfel, în concordanță cu cele spuse mai sus, „nu suntem capabili să iertăm, să iubim, dacă nu trăim Botezul nostru”.
Trecând la cel de-al doilea Sacrament, Mirul sau Sacramentul Confirmațiunii, s-a făcut o paralelă între faptul că „așa cum o sămânță trebuie să fie îngrijită pentru a crește”, la fel trebuie să procedăm și noi, în calitate de creștini, în ceea ce privește viața harului. Părintele a susținut că „prin Sacramentul Mirului crește harul baptismal care duce la împlinirea credinței noastre, astfel primim o forță inegalabilă de la Duhul Sfânt pentru a trăi și a răspândi credința”, scoțând în evidență că „Duhul Sfânt este forța vieții noastre” și îndemnându-ne, în final, „să îl invocăm în călătoria noastră pământească, în alegerile noastre și să medităm la lista roadelor Sale”.
Referitor la cel de-al treilea Sacrament al inițierii creștine, Euharistia, pr. Emil Moraru a menționat că „prin Euharistie primim hrana sufletului nostru”, aducând aminte de ceea ce spuneau Sfinții Părinți când numeau Euharistia ca fiind „medicamentul oricăror boli”. Într-un mod aparte care a ajuns în inima și-n sufletul celor prezenți, părintele a pus accent pe modul în care „Euharistia ne vindecă, forța Euharistiei ne transformă în purtători de Dumnezeu, de bucurie, nu de negativitate, iar prin faptul că primim Euharistia trebuie să devenim mai buni”, după cum ne spune Isus: „Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viața veșnică și Eu îl voi învia în ziua de pe urmă” (In 6,54). „Cu toții suntem obiectul predilecției lui Dumnezeu, suntem iubiți așa cum suntem pentru că suntem Fii ai aceluiași Tată Ceresc”, a conchis părintele.
Trecând prin cele trei Sacramente, credincioșii prezenți au avut prilejul de a rememora ziua în care le-au primit, de a conștientiza importanța și rolul acestora în viața de credință și, totodată, de a-și lua un angajament ferm în fața lui Dumnezeu cum că vor medita și vor încerca să fie un „purtător de Cristos” în viața de zi cu zi. Prin prezentarea exemplelor și a parabolelor conexe, pr. Emil Moraru le-a dat un imbold credincioșilor pentru a conștientiza rolul și misiunea pe care o au în interiorul și-n afara bisericii, precum și importanța de a da mărturie despre credință în viața de zi cu zi. La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Cristinel Țâmpu i-a adresat pr. Emil Moraru calde urări cu ocazia jubileului sacerdotal de argint, 25 de ani de slujire preoțească, pe care Sfinția Sa îi va împlini la data de 21 iunie, iar toți cei prezenți au cântat cu bucurie tradiționalul „La mulți ani!”