La Rusalii, Papa Francisc a explicat cum să recunoaștem glasul Duhului Sfânt
06.06.2022, Vatican (Catholica) - În solemnitatea Rusaliilor, duminică, 5 iunie 2022, Papa Francisc a oferit sfaturi despre cum să distingem glasul Duhului Sfânt de „glasul duhului rău”. Vorbind dintr-un scaun cu rotile din fața altarului principal al Bazilicii San Pietro, Pontiful a dat câteva exemple cu privire la cum să recunoaștem inspirația Duhului Sfânt care, „în fața răscrucilor existenței, ne sugerează cel mai bun drum pe care să mergem”. „Duhul Sfânt nu îți va spune vreodată că pe drumul tău totul merge bine. Niciodată nu îți va spune aceasta, pentru că nu este adevărat. Nu, te corectează, te face chiar să plângi pentru păcate; te stimulează să te schimbi, să lupți cu falsitățile și duplicitățile tale, chiar dacă aceasta cere trudă, luptă interioară și sacrificiu”, a spus Pontiful în predica sa.
„În schimb, duhul rău te stimulează să faci mereu ceea ce crezi tu și ceea ce îți place; te face să crezi că ai dreptul de a folosi libertatea ta așa cum îți convine. Însă după aceea, când rămâi cu golul înăuntru – este urâtă această experiență de a simți golul înăuntru: atâția dintre noi am simțit aceasta! -, când rămâi cu golul înăuntru, te acuză: duhul rău te acuză, devine acuzatorul, și te trântește la pământ, te distruge. Duhul Sfânt, care pe drum te corectează, nu te lasă niciodată la pământ, niciodată, ci te ia de mână, te mângâie și te încurajează mereu.”
Sfântul Părinte, care a suferit din cauza unei dureri la genunchi în ultimele luni, nu a prezidat Liturghia de Rusalii. El a stat într-un scaun alb, în dreapta altarului, și a fost dus în fața altarului într-un scaun cu rotile pentru a spune predica. Cardinalul Giovanni Battista Re, decanul în vârstă de 88 de ani al Colegiului Cardinalilor, a fost celebrantul principal la Liturghiei, așa cum a fost la Vigilia Pascală din acest an. În predică, Papa Francisc a subliniat că sentimentele amărăciune, pesimism și de tristețe nu vin niciodată de la Spiritul Sfânt. „Vin de la rău, care se află în largul său în negativitate și folosește adesea această strategie: alimentează intoleranța, victimizarea, ne face să simțim nevoia de a ne plânge… și de a reacționa la probleme criticând, dând toată vina pe ceilalți. Ne face nervoși, suspicioși și plângăreți.”
„Duhul Sfânt, dimpotrivă, ne invită să nu pierdem niciodată încrederea și să reîncepem mereu: Ridică-te! Ridică-te! Mereu te încurajează: Ridică-te! Și te ia de mână: Ridică-te! Cum? Intrând în joc primii, fără a aștepta să înceapă altcineva. Și după aceea ducând fiecăruia pe care îl întâlnim speranță și bucurie, nu plângeri; să nu îi invidiem niciodată pe ceilalți, niciodată! Invidia este ușa prin care intră duhul rău, spune Biblia: din invidia diavolului răul a intrat în lume. A nu invidia niciodată, niciodată! Duhul Sfânt îți aduce bine, dar te face să te bucuri de succesele celorlalți”.
Pontiful a adăugat că Duhul Sfânt este „concret” și „ne vrea concentrați asupra lui aici și acum, pentru că locul în care stăm și timpul pe care îl trăim sunt locurile harului. Locul harului este locul concret de astăzi: aici, acum… În schimb, duhul răului vrea să ne abată de la acel aici și de la acel acum, să ne ducă în altă parte cu mintea, adesea ne ancorează în trecut: în regrete, în nostalgii, în ceea ce nu ne-a dat viața. Sau ne proiectează în viitor, alimentând temeri, frici, iluzii, speranțe false. Duhul Sfânt nu, ne face să iubim aici și acum, în concret: nu o lume ideală, o Biserică ideală, nu o congregație călugărească ideală, ci ceea ce este, în lumina soarelui, în transparență, în simplitate”.
Solemnitatea Rusaliilor, celebrată la 50 de zile după Paște, marchează coborârea Duhului Sfânt. Mii de persoane s-au adunat în interiorul Bazilicii San Pietro pentru Sfânta Liturghie. Papa Francisc a mai spus că „Duhul ne vrea împreună, ne contopește ca Biserică și astăzi… învață Biserica modul în care să meargă. Discipolii erau închiși în cenacol, după aceea Duhul coboară și îi scoate afară. Fără Duhul stăteau între ei, cu Duhul se deschid față de toți. În fiecare epocă, Duhul răstoarnă schemele noastre și ne deschide la noutatea Sa… Și astfel reîntinerește Biserica. Să fim atenți: El o reîntinerește, nu noi. Noi încercăm să o machiem puțin: aceasta nu folosește. El o reîntinerește… Fraților și surorilor, să intrăm la școala Duhului Sfânt, pentru ca să ne învețe toate. Să îl invocăm în fiecare zi, pentru ca să ne amintească să pornim mereu de la privirea lui Dumnezeu asupra noastră, să ne mișcăm în alegerile noastre ascultând glasul Său, să mergem împreună, ca Biserică, docili față de El și deschiși față de lume.”