Pelerinajul Arhidiecezei Romano-Catolice de București la Niculițel

06.06.2022, București (Catholica) - Pe data de 1 iunie 2022 a avut loc pelerinajul la bazilica paleocreștină de la Niculițel, organizat de Arhidieceza Romano-Catolică de București, în colaborare cu Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, cu participarea ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. La pelerinaj au luat parte aproximativ 300 de elevi, profesori și părinți ai elevilor de la Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din București, aproximativ 150 de elevi și profesori ai Liceului Greco-Catolic „Timotei Cipariu” din București, pelerini din București și din alte parohii ale Arhidiecezei, numeroși pelerini din Dobrogea. Astfel, numărul total al pelerinilor s-a ridicat la peste 500 de persoane. Scopul pelerinajului inițiat la Niculițel a fost implorarea păcii în lumea întreagă, dar mai cu seamă în Ucraina, înscriindu-se totodată în seria inițiativelor prilejuite de Sinodul despre sinodalitate, cu tema „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”, deschis de Papa Francisc pe 9 octombrie 2021.
La altarul amenajat pe platoul de lângă bazilică de către organizatori, a fost celebrată o Sfântă Liturghie solemnă prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, care a avut alături un număr mare de preoți din decanatele Constanța și Brăila, aproape toți preoții profesori de la Colegiul „Sf. Iosif”, precum și din multe parohii din București, Târgoviște, Ploiești și Câmpina. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Mons. Ieronim Iacob, Vicar episcopal de Dobrogea. La celebrare a fost prezent ierarhul ortodox al locului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, însoțit de părintele consilier și de pr. Gabriel Onea, parohul bisericii Sf. Atanasie, din Niculițel.
Celebrarea liturgică a fost animată de elevii și de profesorii Colegiului Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, care s-au implicat în proclamarea lecturilor și în cântarea psalmului, la Rugăciunea credincioșilor și la Ofertoriu, prin purtarea darurilor simbolice la altar. Tot ei au intonat cântările liturgice. De asemenea, voluntarii au fost absolvenții clasei a XII-a A, profilul Teologic, specializarea Ghid turism religios, care au susținut cu această ocazie proba practică din cadrul examenului de certificare a competențelor profesionale, nivel 4.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru momentele deosebite de har și de comuniune. Apoi, referindu-se la semnificația pelerinajului, a spus: „Parafrazând fraza lui Tertulian: «sanguis martyrum, semen christianorum» – «sângele martirilor, sămânța creștinilor», putem spune că la Niculițel am călcat pe unul dintre locurile în care au trăit martirii și sângelui vărsat de ei datorăm noi, cei de astăzi, credința pe care o avem.” Și Preasfințitul Visarion și-a exprimat bucuria de a fi prezent la sărbătoare și a mulțumit că a fost invitat la celebrarea prin care s-a adus omagiu și cinstea cuvenită primilor creștini.
A fost o celebrare plină de emoție. Preluând urarea adresată de ÎPS Aurel Percă în Cuvântul înainte al broșurii dedicate evenimentului, ne place să credem că a fost „un pelerinaj cu mult folos sufletesc, cu îmbogățire culturală și istorică”, din care „ne-am întors cu toții acasă cu satisfacția că am intrat în legătură directă cu trecutul nostru creștinesc”. Se dorește ca acest eveniment să aibă loc, de acum înainte, în fiecare an, pe 1 iunie, ziua în care Biserica Catolică amintește în calendar un alt mare martir, Sf. Iustin. (text: prof. Cristina Șoican; foto: Liviu Pal)