Papa Francisc: Fecioara Maria ne învață „să trăim euharistic”
19.06.2022, Vatican (Catholica) - Sfânta Fecioară Maria nu s-a lăsat niciodată „paralizată de mândrie sau de frică”, ci s-a ridicat și a mers în grabă pentru a oferi cu smerenie o mână de ajutor, le-a spus sâmbătă Papa unor tineri catolici. „Maria ne învață și pe noi să trăim euharistic. Cu alte cuvinte, să mulțumim, să cultivăm lauda și să nu ne fixăm doar asupra problemelor și dificultăților”, a spus Sfântul Părinte pe 18 iunie. Pontiful a subliniat că Maica Domnului nu a stat acasă și nu s-a gândit la marele privilegiu pe care l-a primit după întâlnirea cu îngerul la Buna Vestire și nici nu s-a fixat pe numeroasele probleme care ar fi putut urma. Maria „nu a fost una dintre acele persoane pentru care tot ce este nevoie pentru a fi confortabil și în siguranță este o canapea bună: «legume de canapea». Dacă ruda ei în vârstă avea nevoie de o mână de ajutor, ea era gata să pornească imediat la drum pentru a-i fi alături”, a adăugat el.
Papa a vorbit în cadrul unei audiențe cu tineri catolici care fac parte din Biserica Siro-Malabareză, a doua Biserică Catolică Răsăriteană ca mărime, cu peste patru milioane de membri în întreaga lume. Cu sediul în India, Biserica Siro-Malabareză este una dintre cele 23 de Biserici Catolice Răsăritene autonome în comuniune deplină cu Roma. Este cea mai mare dintre Bisericile care își trag originea de la Sfântul Apostol Toma, despre care se crede că a călătorit până în sudul Indiei în timpul călătoriilor sale misionare, după întâlnirea cu Isus înviat, care i-a schimbat viața. Pontiful le-a spus participanților la Conferința Liderilor de Tineret Siro-Malabarezi că sunt chemați să dea mărturie despre adevărul că „viețile noastre își găsesc substanța și sensul ori de câte ori îi spunem «da» lui Isus”. El a spus: „Voi sunteți tinerii din diaspora siro-malabareză. Apostolul Toma a venit pe coasta de vest a Indiei pentru a semăna semințele Evangheliei, iar primele comunități creștine au crescut acolo. Conform tradiției, anul acesta se împlinesc 1.950 de ani de la martiriul lui Toma, care a pecetluit prietenia sa cu Isus, pe care l-a numit: «Domnul meu și Dumnezeul meu!»”
„Biserica este apostolică pentru că este întemeiată pe mărturia apostolilor și continuă să crească nu prin prozelitism, ci prin mărturie. Fiecare persoană botezată participă la edificarea Bisericii în măsura în care dă mărturie. Și voi sunteți chemați să dați mărturie, în primul rând printre semenii voștri din diaspora siro-malabareză, dar și printre cei care nu aparțin comunităților voastre, și chiar printre cei care nu îl cunosc pe Domnul Isus.” Sfântul Părinte i-a încurajat pe tinerii catolici să fie asemenea Mariei, care a vizitat-o pe verișoara ei mai în vârstă, Elisabeta. Ea și-a vizitat rudele mai în vârstă și a primit înțelepciunea lor. „Tânăra mamă a lui Isus cunoștea foarte bine rugăciunile poporului ei, pe care le învățase de la părinții și bunicii ei. Există o comoară ascunsă în rugăciunile bătrânilor noștri. În Magnificat, Maria preia moștenirea de credință transmisă de poporul ei și o transformă într-un cântec al ei; în același timp, întreaga Biserică cântă acest cântec împreună cu ea”, a spus el.
„Dacă voi, tinerii, vreți să faceți din propria voastră viață un cântec de laudă, un dar pentru întreaga umanitate, este esențial să fiți ancorați în tradiția și rugăciunea generațiilor trecute. Acest lucru este valabil mai ales pentru voi; înseamnă să descoperiți această comoară mereu din nou, cu ajutorul Episcopilor și preoților voștri, în istoria Bisericii voastre și în bogățiile sale spirituale și liturgice. Mai presus de toate, vă încurajez să fiți familiarizați cu cuvântul lui Dumnezeu, să îl citiți în fiecare zi și să îl aplicați în viața voastră. Isus, Domnul înviat, vă va încălzi inimile și vă va lumina călătoria, chiar și în momentele cele mai dificile și întunecate ale vieții”, a spus Papa Francisc.