Mărturia unei familii care a primit în casa ei refugiați ucraineni
22.06.2022, Vatican (Catholica) - În contextul în care milioane de refugiați au fugit anul acesta de războiul din Ucraina, o familie catolică de opt persoane a luat decizia de a primi în casa lor o familie de refugiați. Pietro și Erika Chiriaco locuiesc în Roma împreună cu cei șase copii ai lor. Cuplul le-a explicat copiilor lor, în timpul rugăciunii în familie, că a primi o familie de refugiați ar fi „ca și cum l-am primi pe Isus”. Așa au ajuns Iryna și Sofia, o mamă și fiica ei de 17 ani din Kiev, să locuiască la familia Chiriaco, la periferia sudică a Romei. Cele două au părăsit capitala ucraineană la 10 zile după invazia rusă din Ucraina și au luat în cele din urmă autocarul spre Italia. „Decizia de a pleca nu a fost ușoară”, a spus Iryna. „Astăzi îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că a trimis atâția oameni buni în calea noastră”, a adăugat ea. Iryna și Sofia i-au împărtășit Papei Francisc povestea lor, alături de familia Chiriaco, pe scena Întâlnirii Mondiale a Familiilor, care are loc la Roma între 22 și 26 iunie 2022.
Familia Chiriaco a spus că au luat decizia de a găzdui refugiați ucraineni din recunoștință față de Dumnezeu. Erika Chiriaco a adăugat că prezența mamei și a fiicei ucrainene în casa lor a fost o „binecuvântare din ceruri”. Papa Francisc a mulțumit familiei pentru generozitatea lor și pentru că au dat mărturie despre ceea ce înseamnă a fi o „familie primitoare”. „Primirea este cu adevărat o ‚carismă’ a familiilor, în special a familiilor numeroase”, a spus Pontiful. „Am putea crede că într-o casă mare este mai greu să primești alte persoane; totuși, nu este așa, deoarece familiile cu mulți copii sunt antrenate să facă loc pentru ceilalți. Ele găsesc întotdeauna spațiu pentru ceilalți”. Papa a adăugat că o familie este locul în care o persoană „experimentează ce înseamnă să fii primit”. El a spus că acest lucru poate fi văzut atunci când o familie primește viața unui copil cu o dizabilitate, primește o rudă care se confruntă cu dificultăți sau primește o persoană în vârstă care are nevoie de îngrijire.
Organizatorii celei de-a zecea Întâlniri Mondiale a Familiilor încurajează familiile să participe virtual la această tradiție catolică inițiată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, urmărind transmisiunile media și transmisiunile în direct ale discursurilor și catehezelor. Papa Francisc le-a mulțumit Irynei și Sofiei pentru că au împărtășit la Întâlnirea Familiilor mărturia lor de credință în mijlocul brutalității umane. „Ați dat glas tuturor acelor persoane ale căror vieți au fost devastate de războiul din Ucraina”, a spus el. „În voi, vedem chipurile și poveștile atâtor oameni forțați să își părăsească patria. Vă mulțumim pentru că nu v-ați pierdut încrederea în providență și ați văzut cum Dumnezeu lucrează în viețile voastre, nu în ultimul rând prin oamenii în carne și oase pe care v-a condus să îi întâlniți.”