Papa Francisc: Domnul vine în întâmpinarea noastră

28.07.2022, Québec (Catholica) - În cadrul unei Liturghii din 28 iulie, în Bazilica istorică Sainte-Anne-de-Beaupré din Québec, Papa Francisc a predicat despre speranța și răscumpărarea pe care Cristos le oferă în fața rușinii și despre cum Dumnezeu caută să se apropie de noi în momentele de eșec. „Pe calea vieții și a credinței, în timp ce căutăm să realizăm visele, planurile, speranțele și așteptările din adâncurile inimilor noastre, ne confruntăm și cu propriile noastre fragilități și slăbiciuni; ne confruntăm cu eșecuri și dezamăgiri și, adesea, putem rămâne prizonieri ai unui sentiment paralizant de eșec. Cu toate acestea, Evanghelia ne spune că, tocmai în acele momente, nu suntem singuri, pentru că Domnul vine în întâmpinarea noastră și stă cu noi”, a spus Sfântul Părinte, predicând în limba sa maternă, spaniola. „El ne însoțește pe drumul nostru cu discreția unui tovarăș de drum blând care vrea să ne deschidă ochii și să ne facă inima să ardă din nou în noi. Ori de câte ori eșecurile noastre duc la o întâlnire cu Domnul, viața și speranța renasc și suntem capabili să ne împăcăm: cu noi înșine, cu frații și surorile noastre și cu Dumnezeu.”
Lectura evanghelică din Sfântul Luca a relatat întâlnirea celor doi discipoli cu Cristos înviat pe drumul spre Emaus și deschiderea ochilor lor asupra identității lui Isus în timpul frângerii pâinii. Pontiful a remarcat că probabil exista un „sentiment de eșec care bântuia în inimile celor doi discipoli după moartea lui Isus”, care s-a transformat în speranță în timpul întâlnirii lor cu Cristos. „Evanghelia ne arată (…) că tocmai în astfel de situații de dezamăgire și durere – când suntem îngroziți de violența răului și de rușinea păcatelor noastre, când apele vii ale vieții noastre sunt secate de păcat și de eșec, când suntem dezbrăcați de tot și pare că nu mai avem nimic – Domnul vine în întâmpinarea noastră și merge alături de noi”, a spus Papa. „Pe drumul spre Emaus, Isus s-a apropiat cu blândețe și a însoțit pașii deznădăjduiți ai acelor discipoli triști. Și ce face El? Nu le oferă cuvinte generice de încurajare, cuvinte simpliste și facile de consolare, ci, în schimb, dezvăluind misterul morții și Învierii Sale prezise în Scripturi, aruncă o lumină nouă asupra vieții lor și asupra evenimentelor pe care le trăiau. În acest fel, le deschide ochii pentru a vedea totul într-o lumină nouă.”
Cardinalul Gérald Lacroix de Quebec a fost celebrantul principal al Sfintei Liturghii, care a fost celebrată în limba franceză. Sanctuarul, Bazilica Sainte-Anne-de-Beaupré, este cel mai vechi loc de pelerinaj catolic din America de Nord, prima biserică fiind construită pe acest loc în 1658. Dedicat bunicii lui Isus, Sanctuarul a fost mult timp venerat ca un loc de vindecare. Autoritățile locale au estimat că 2.000 de persoane se aflau joi la Sanctuar. În provincia Quebec, în ciuda faptului că majoritatea populației are rădăcini catolice, mai puțin de 10% participă în mod regulat la slujbă, față de 90% în urmă cu câteva decenii, relatează AP. Prima lectură a vorbit despre rușinea pe care Adam și Eva au simțit-o ca urmare a păcatului lor. Sfântul Părinte a revenit de mai multe ori la tema rușinii sale personale față de maltratarea copiilor indigeni în școlile rezidențiale din Canada, administrate de Biserică, ce au funcționat până în anii 1990. Pontiful a cerut luni iertare public pentru relele tratamente și abuzurile comise de creștini în timpul funcționării școlilor și a reiterat de mai multe ori „rușinea și durerea” sa față de durerea exprimată de foștii elevi din aceste școli.
„În confruntarea cu scandalul răului și cu Trupul lui Cristos rănit în trupul fraților și surorilor noastre indigene, și noi am experimentat o profundă consternare; și noi simțim povara eșecului”, a precizat el. „Permiteți-mi să vă însoțesc, ca Biserică, în reflectarea acestor întrebări care se nasc din inimi pline de durere: De ce s-au întâmplat toate acestea? Cum s-a putut întâmpla acest lucru în comunitatea celor care îl urmează pe Isus?” Urmarea lui Isus oferă singurul mijloc de a obține cu adevărat reconcilierea, recuperarea din dezamăgiri și oboseală și vindecarea rănilor din trecut, a spus Papa. „Nu există decât o singură cale: este calea lui Isus, calea care este Isus (Ioan 14,6). Să credem că Isus se apropie de noi pe drumul nostru. Să mergem în întâmpinarea Lui. Să lăsăm cuvântul Său să interpreteze istoria pe care o facem ca indivizi și comunitate și să ne arate calea spre vindecare și reconciliere. În credință, să frângem împreună Pâinea euharistică, pentru ca în jurul mesei să ne vedem din nou ca niște copii iubiți ai Tatălui, chemați să fim frați și surori cu toții”, a spus Papa Francisc la predică.
„Cuvântul Său să fie în centrul a tot ceea ce facem, pentru că El face lumină în tot ceea ce se întâmplă și ne redă viziunea. El ne permite să vedem prezența operativă a iubirii lui Dumnezeu și potențialul de bine chiar și în situații aparent fără speranță. Să punem în centru Pâinea Euharistiei, pe care astăzi Isus o frânge din nou pentru noi, pentru ca El să ne împărtășească viața Sa, să îmbrățișeze slăbiciunea noastră, să ne susțină pașii obosiți și să ne vindece inimile. Reconciliindu-ne cu Dumnezeu, cu ceilalți și cu noi înșine, să devenim noi înșine instrumente de reconciliere și pace în cadrul societăților noastre.” Continuând ceea ce a numit „un pelerinaj penitențial” în Canada, Papa Francisc urmează să rostească în această seară rugăciunea Vesperelor cu Episcopii, preoții, diaconii, persoanele consacrate, seminariștii și lucrătorii pastorali la Catedrala Notre Dame din Québec. Mâine, vineri, 29 iulie, Sfântul Părinte urmează să zboare spre nord, la Iqaluit, pentru a se întâlni în particular cu elevi ai fostelor școli rezidențiale.