Papa Francisc despre moarte: Destinația noastră este cerul
24.08.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a vorbit despre bătrânețe și despre așteptarea morții în cadrul audienței sale generale de miercuri. Reflectând asupra înălțării cu trupul a Fecioarei Maria la cer, a amintit speranța pe care creștinii o au în învierea propriului trup la sfârșitul timpului. „Am sărbătorit recent Înălțarea la cer a Mamei lui Isus. Acest mister luminează împlinirea harului care a modelat destinul Mariei și luminează și destinația noastră”, a spus el în Vatican, pe 24 august. „Destinația noastră este cerul.”
Sfântul Părinte a ținut audiența publică săptămânală în Aula Paul al VI-lea, precizând că aceasta va fi ultima sa cateheză pe tema bătrâneții. Audiența a început cu o lectură din Scrisoarea Sfântului Paul către Romani 8,22-24: „De fapt, noi știm că toată creația suspină și suferă durerile unei nașteri până în timpul de acum, dar nu numai ea, ci și noi, cei care avem ca prim dar [al lui Dumnezeu] Duhul, și noi suspinăm în noi înșine, așteptând înfierea și răscumpărarea trupului nostru; căci în speranță am fost mântuiți. Dar speranța care se vede nu este speranță, deoarece cum ar putea spera cineva ceea ce vede?”
„Nu este o coincidență”, a spus Pontiful, „faptul că apostolul Paul vorbește despre durerile nașterii. Așa cum, în momentul în care ieșim din pântecele mamei noastre, suntem tot noi, aceeași ființă umană care era în pântece; tot așa, după moarte, ne naștem în cer, în spațiul lui Dumnezeu, și suntem tot noi înșine, care am pășit pe acest pământ”, a spus el. A reamintit, de asemenea, promisiunea făcută de Isus ucenicilor Săi înainte de a pleca de pe pământ: „Și, după ce mă voi duce și vă voi pregăti un loc, voi veni din nou și vă voi lua la Mine, pentru ca să fiți și voi acolo unde sunt Eu” (Ioan 14,3).
„Cel Înviat trăiește în lumea lui Dumnezeu, unde există un loc pentru fiecare, unde se formează un pământ nou și unde se construiește cetatea cerească, lăcașul ultim al omului”, a spus el. „Nu ne putem imagina această transfigurare a corporalității noastre muritoare, dar suntem siguri că ea ne va păstra chipurile recognoscibile și ne va permite să rămânem oameni în cerul lui Dumnezeu. Ea ne va permite să participăm, cu o emoție sublimă, la exuberanța infinită și fericită a actului creator al lui Dumnezeu, ale cărui aventuri nesfârșite le vom trăi în mod direct”, a adăugat el. Papa Francisc a explicat că, atunci când Isus vorbește despre Împărăția lui Dumnezeu, o descrie ca pe un ospăț de nuntă, ca pe o petrecere cu prietenii; i-a îndemnat pe toți să ia în serios cuvintele lui Isus despre Împărăție, ținând cont de „destinația” eternă a vieții lor pământești.
„La bătrânețe, dragii mei contemporani – mă adresez bătrânilor și bătrânelor – importanța numeroaselor ‘detalii’ din care este făcută viața – o mângâiere, un zâmbet, un gest, un efort apreciat, o surpriză neașteptată, o veselie ospitalieră, o legătură fidelă – devine mai acută”, a spus Sfântul Părinte. „Esențialul vieții, la care ținem cel mai mult pe măsură ce ne apropiem de despărțire, devine definitiv clar pentru noi. Ce e mai bun din viață urmează să vină”, a spus el, adresându-se persoanelor în vârstă. „Întreaga noastră viață apare ca o sămânță care va trebui să fie îngropată pentru ca floarea și fructul ei să se nască. Ea se va naște, împreună cu tot ceea ce există în lume”, a continuat. „Nu fără durerile nașterii, nu fără suferință, dar se va naște. Iar viața trupului înviat va fi de o sută și o mie de ori mai vie decât am gustat-o noi pe acest pământ.”