Conferință de presă cu mărturii despre Papa Ioan Paul I

02.09.2022, Vatican (Catholica) - Papa Ioan Paul I a rămas în istorie ca fiind Papa pontificatului de 34 de zile, dar și ca „Papa zâmbetului”. Beatificarea iminentă ajută la o mai bună cunoaștere și chiar la descoperirea figurii impunătoare a acestui Pontif, precum și a învățăturii sale, a profunzimii spirituale și a învățăturii teologice. În acest sens, biroul de presă al Sfântului Scaun a organizat vineri o conferință de presă la care au participat Cardinalul Beniamino Stella, postulatorul cauzei, alături de Stefania Falasca, postulatorul adjunct, Lina Petri, nepoata sa, sr. Margherita Marin, prima persoană care i-a găsit trupul neînsuflețit, și pr. Juan José Dabusti, un preot argentinian care s-a rugat pentru vindecarea fetiței vindecate în mod miraculos prin mijlocirea celui care va fi în curând Fericitul Papă Ioan Paul I.
Conferința de presă a oferit ocazia ca două femei pe care Albino Luciani le cunoștea bine să își împărtășească amintirile despre cel care avea să devină Papa Ioan Paul I. Sora Margherita Marin, călugăriță din Congregația Surorilor Fecioarei Maria, a fost asistentă la apartamentul papal, când ea și sora Vincenza Taffarel au găsit trupul neînsuflețit al Papei, pe 28 septembrie 1978. Nepoata sa, Lina Petri, fiica surorii sale Antonia, și-a amintit de cărțile poștale trimise de la Roma „de la unchiul ei”, precum și de sfaturile sale, de discuțiile lor despre Sfântul Augustin și Sfântul Toma. De asemenea, a vorbit despre o convorbire telefonică pe care unchiul ei, Papa, a avut-o cu sora ei, în care a menționat întâlnirea de la Belluno dintre Hitler și Mussolini și a spus în dialect: „Suntem în mâinile a doi nebuni!” Lina a vorbit, de asemenea, despre ajutorul acordat de unchiul ei persoanelor aflate în dificultate în timpul războiului, în special evreilor.
Cardinalul Beniamino Stella și-a împărtășit gândurile despre cauza de beatificare, spunând că Papa Benedict al XVI-lea a dat o mărturie despre predecesorul său. Aceasta, a precizat el, a fost prima dată în care „un Papă a dat mărturie de visu despre un alt Papă”. Cauza de beatificare, care a primit un impuls din partea Bisericii din Brazilia și din Argentina, a avansat lent. Cu toate acestea, tocmai acest ritm lent a permis o muncă minuțioasă. „Cauza Papei Ioan Paul I”, a subliniat Cardinalul Stella, „nu a fost nici mai lungă decât altele, nici mai scurtă și mai ușoară decât altele. Ea a presupus o cercetare aprofundată, fără scurtături: precisă, conștiincioasă, scrupuloasă, desfășurată conform metodei istorico-critice și bazată pe o investigare serioasă a surselor arhivistice, pe o cercetare bibliografică serioasă și pe o bogată panoramă de mărturii.”
Tocmai strângerea surselor și a unui număr impresionant de documente, acum adunate de Fundația Ioan Paul I de la Vatican, a permis „analiza analitică” ce a dus la o reconstrucție istorică adecvată, a spus Stefania Falasca. „La nivelul interesului istoriografic”, a subliniat postulatorul adjunct și vicepreședinta fundației Vaticanului, „Papa Ioan Paul I a avut un spațiu modest. Opera, personalitatea și gândirea sa au fost puțin explorate.” Prin urmare, cauza de canonizare a adus „un serviciu adevărului istoric, reunind toată documentația pentru a vorbi cu adevărat despre Papa Ioan Paul I”. Scopul, înainte de toate, a spus ea, a fost acela de a „reconstrui complet un itinerar al cărui pontificat a fost doar vârful unui aisberg”. Datorită cercetării științifice, a mai spus ea, a fost posibil să se răstoarne știrea falsă despre moartea prin otrăvire care „a persistat mult timp”. Ea a calificat această teorie a conspirației drept o minciună care „a înghițit timp de atâția ani consecvența și calibrul magistral al acestui om și Papă”. „Este incredibil că la 44 de ani de la moartea sa încă ne întrebăm de ce a fost asasinat”, a exclamat ea, precizând că sursele au contribuit la depășirea acestei false narațiuni.
În cazul morții Papei Luciani, postulatorii au vorbit despre obținerea de dosare medicale, mărturii în instanță, rapoarte ale medicilor, inclusiv cele ale medicilor pontificali, doctorul Mario Fontana și doctorul Renato Buzzonetti – care au concluzionat cauza morții și starea clinică, istoricul medical și au dispus conservarea corpului defunctului Papă. „Unii oameni întreabă: «De ce nu s-a efectuat o autopsie?» Atunci nu exista o lege în acest sens, deoarece Papa Ioan Paul al II-lea a introdus-o în 1983. De asemenea, autopsia este solicitată în caz de suspiciune, iar Fontana și Buzzonetti, în raportul de deces, au scris că nu au considerat-o necesară”, a spus Falasca. Vederea trupului mort, descrierea petelor care au permis stabilirea orei morții, i-a determinat pe cei doi profesioniști să decreteze moartea Papei Luciani drept „moarte subită”. Iar „când scrii așa ceva în medicină legală, întotdeauna este vorba de moarte naturală”, a subliniat jurnalistul: „A fost un atac de cord”.
Însuși Papa Ioan Paul I, care se bucura de „o sănătate bună, deși cu ceva antecedente”, avusese avertismente de atac de cord cu o noapte înainte, printr-o durere în piept pe care a confundat-o cu o durere la nivelul cutiei toracice. Nu a stat prea mult pe gânduri și s-a dus la culcare salutându-le pe surori, așa cum făcea în fiecare seară, și spunându-i sr. Margherita ultima sa frază: „Mâine ne vom vedea, dacă Domnul va dori, și vom celebra Sfânta Liturghie împreună”. Vorbind cu o voce slabă, călugărița a relatat aceste amintiri puternice, împreună cu întâmplări scurte, dar semnificative, care refac imaginea omului Albino Luciani. De exemplu, odată, după-amiaza, văzând-o pe călugăriță călcându-i hainele, Papa, care mergea de colo-colo cu hârtii în mână, i-a spus: „Soră, te fac să muncești atât de mult… Nu călca atât de bine cămașa aceea, pentru că e cald, transpir și trebuie să le schimb des. Calcă doar gulerul și manșetele, că restul nu se vede, după cum știi.”
Papa Ioan Paul I se plimba adesea cu foi de hârtie în mână, și a fost găsit mort cu una strânsă în mână. Hârtia conținea însemnări despre virtutea prudenței, în centrul catehezei de la audiența generală de miercurea următoare. În arhivele Fundației – care acoperă perioada cuprinsă între 1929 și 1978 – au fost recuperate agende, carnețele, notițe și transcrieri care arată cum tot ceea ce spunea Luciani „nu era niciodată lăsat improvizației”. Dintre aceste însemnări a fost luată relicva care îi va fi prezentată duminică Papei Francisc: nu un fragment de os sau o parte a corpului, așa cum se întâmplă de obicei, ci o bucată de hârtie albă, îngălbenită de timp, de aproximativ zece centimetri, în care Papa a scris o schiță pentru o reflecție spirituală asupra celor trei virtuți teologice, ce amintește de magisteriul audiențelor generale. „Este emblema întregii sale spiritualități și a căutării celor șapte lămpi ale sfințirii”, a spus Stefania Falasca. „A fost schița pontificatului său.”
Duminică, în Piața San Pietro va fi expus portretul pictat de artistul chinez Yan Zhang, a cărui realizare a fost prezentată într-un videoclip evocator de către jurnalista Teresa Tseng. Filmul a fost proiectat în sala biroului de presă al Sfântului Scaun, împreună cu o înregistrare video trimisă de la Buenos Aires de tânăra Candela Giarda, cea care a beneficiat de miracolul ce a deschis calea beatificării Papei Ioan Paul I, împreună cu mama sa, Roxana Sosa, care nu au putut veni la Roma din cauza unei fracturi la piciorul fetei. Povestea tinerei fete, care suferea atunci de epilepsie malignă refractară, și vindecarea ei miraculoasă a fost relatată de pr. Juan José Dabusti. Preotul argentinian a povestit cum s-a confruntat cu disperarea mamei, care l-a chemat la căpătâiul fiicei sale, după ce medicii i-au spus că nu va supraviețui peste noapte. El i-a sugerat să se roage împreună la Albino Luciani. „Privind-o în acea stare, am fost inspirat să mă adresez Papei Ioan Paul I pentru a cere vindecarea copilului ei și, împreună cu ea și cu câteva asistente medicale prezente, m-am rugat lui”, a povestit preotul. „Până în acel moment nu mă rugasem niciodată la Papa Ioan Paul I pentru o vindecare. De ce i-am propus Roxanei să se roage acolo pentru ca Luciani să mijlocească pentru vindecarea Candela? Nu știu. A fost Duhul Sfânt.”