Contribuția catolicilor cu dizabilități la Sinodul despre sinodalitate

22.09.2022, Vatican (Catholica) - Catolicii cu dizabilități i-au înmânat miercuri, 21 septembrie 2022, Papei Francisc un raport pe care l-au pregătit pentru Sinodul despre sinodalitate. Documentul este o sinteză a unei sesiuni de ascultare online organizate în luna mai cu 35 de persoane cu dizabilități, provenind din 20 de țări și de pe cinci continente. „Cred că marele mesaj, care cred că este auzit acum, este că persoanele cu dizabilități sunt membri cu drepturi depline ai Bisericii”, a declarat pentru CNA pr. Justin Glyn, un preot iezuit din Australia. Pr. Glyn, care este orb, a spus că există în Biserica Catolică o istorie de a vedea persoanele cu dizabilități ca „beneficiari ai carității, obiecte ale milei”. „În timp ce cred că acum mesajul este că suntem participanți deplini în Biserică, suntem oameni care fac parte dintr-o Biserică ce merge împreună sinodal”, a adăugat el.
Raportul persoanelor cu dizabilități i-a fost înmânat Papei Francisc după audiența generală din Piața San Pietro de către Giulia Cirillo, o italiancă ce folosește un scaun cu rotile. Cirillo a declarat după aceea pentru CNA că i-a mulțumit Papei „pentru că ne-a dat tuturor posibilitatea de a vorbi, chiar și nouă, persoanelor care trăim cu dizabilități”. Sr. Marie Claire Rolland, o călugăriță franceză cu sindromul Down, a participat, de asemenea, la sesiunea de ascultare și la redactarea sintezei. După ce l-a îmbrățișat pe Papa Francisc – al treilea Papă pe care l-a întâlnit de-a lungul vieții sale – sora l-a binecuvântat, făcându-i semnul crucii pe frunte. Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață al Vaticanului a organizat sesiunea de ascultare virtuală din luna mai și elaborarea raportului final cu privire la ceea ce s-a împărtășit. Vittorio Scelzo, care supervizează sectorul dicasterului privind pastorația persoanelor cu dizabilități, a declarat pentru CNA că sinteza a fost predată la 20 septembrie comitetului însărcinat cu pregătirea primului document de lucru al Sinodului pentru faza continentală. Comitetul își începe activitatea la o casă călugărească de lângă Frascati, Italia, pe 21 septembrie.
Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață a dorit ca persoanele cu dizabilități să fie „luate în serios”, a spus Scelzo. „Sinodul a fost momentul perfect, potrivit” pentru a găzdui o sesiune de ascultare. Pr. Glyn din Australia a spus că experiența sa în Biserică având o dizabilitate a fost variată, dar experiența sa ca preot cu dizabilitate este „extrem de avantajoasă”. El a subliniat problema clericalismului, explicând că „dacă ești un preot care știe că este vulnerabil, știe că este slab, știe că are nevoie de sprijinul celorlalți, tentația spre [clericalism] nu este la fel de puternică, pentru că știm că avem nevoie unii de alții”. Cirillo, femeia care folosește un scaun cu rotile, a spus: „Ca credincioasă, cred că fiecare dintre noi are o vocație pe care trebuie să o descopere; niciunul dintre noi nu este inutil.” „Putem astfel să ne aducem contribuția pentru o Biserică tot mai incluzivă, și pentru persoanele cu dizabilități”, a spus ea.
„Cu toții avem nevoie de ajutor. Să cerem ajutor nu este o rușine, ci este misiunea noastră”, a continuat ea. „Chiar și atunci când dizabilitatea ne aduce dificultăți suplimentare, trebuie să ne amintim că Isus dorește să fim bucuroși, iar atunci când suntem bolnavi, și El este bolnav pentru noi. Cu toate acestea, misiunea noastră este să fim bucuroși.” Pr. Glyn a spus că există moduri în care Biserica trebuie încă să îmbunătățească accesibilitatea la Sacramente și la clădirile bisericești pentru persoanele cu dizabilități. Aceasta ține și de faptul de a vedea persoanele cu dizabilități ca membri cu drepturi depline ai Bisericii, nu ca persoane din afară. „Pentru majoritatea dintre noi viețile noastre nu sunt suferință, ci viețile noastre sunt bucurie. Viețile noastre sunt făcute din aceleași lucruri, făcute din aceeași țesătură”.