Papa Francisc le-a cerut consultanților financiari să pună oamenii înaintea afacerilor
22.09.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc i-a încurajat pe consilierii și consultanții financiari să ia decizii care să pună binele indivizilor și al comunităților înaintea celui al afacerilor. Pontiful a vorbit despre rolul dezvoltării umane integrale în sectorul financiar în cadrul unei întâlniri din 22 septembrie 2002, din Vatican, cu consultanții de la Deloitte, o firmă globală de audit. Deloitte oferă servicii de audit, consultanță financiară și consultanță în materie de risc pentru aproape 90% dintre companiile din topul Fortune Global 500 și mii de alte companii private. Aceasta are aproximativ 350.000 de angajați în întreaga lume. În timpul întâlnirii sale cu reprezentanții firmei, Papa Francisc a sugerat trei moduri în care profesioniștii din domeniul financiar pot face lumea mai umană, mai dreaptă și mai fraternă.
Primul a fost acela de a fi conștienți de puterea pe care o dețin și de modalitățile prin care îi pot încuraja pe antreprenorii, bancherii, managerii și administratorii publici pe care îi consiliază să ia decizii care vor avea un impact pozitiv și vor contribui la dezvoltarea umană integrală. A doua sugestie a Papei a fost ca profesioniștii din domeniul financiar să își îndeplinească responsabilitatea prin asigurarea unor standarde profesionale, antropologice și etice adecvate, „în concordanță cu o viziune evanghelică asupra economiei și a societății; cu alte cuvinte, cu doctrina socială catolică”. Pentru a face aceasta, este necesar să se evalueze atât efectul direct cât și cel indirect al deciziilor și să se ia în considerare impactul unei decizii asupra comunităților, oamenilor și mediului înainte de impactul asupra afacerilor. De asemenea, Papa a încurajat Deloitte Global să sporească diversitatea, afirmând că „biodiversitatea antreprenorială” este „o garanție a libertății antreprenoriale și a libertății de alegere pentru clienți, consumatori, economiști și investitori” și „o condiție indispensabilă pentru stabilitate, echilibru și prosperitate umană”.
Papa a atras atenția asupra înrăutățirii condițiilor de mediu și asupra condițiilor de viață nedemne ale multor oameni care nu au acces la hrană, la asistență medicală și la educație. „În timp ce familia noastră umană este globalizată și interconectată, sărăcia, nedreptatea și inegalitățile rămân”, a spus el, subliniind că consultanții și managerii sunt în măsură dacă nu să inverseze situația, cel puțin să ajute la corectarea ei. „Consultanții de astăzi, conștienți de rolul lor, sunt chemați să propună și să discute noi direcții pentru noile provocări”, a subliniat el. „Vechile scheme au funcționat doar parțial, în contexte diferite. Aș numi această nouă generație de consultanți ‚consultanți integrali’: experți și profesioniști care iau în considerare legăturile dintre probleme și soluțiile lor și care îmbrățișează conceptul de antropologie relațională.”
„O astfel de antropologie”, a spus Sfântul Părinte, citând un document din 2018 al Congregației pentru Doctrina Credinței, „‚ajută persoana umană să recunoască validitatea strategiilor economice care vizează în primul rând promovarea calității globale a vieții care, înainte de expansiunea fără discernământ a profiturilor, deschide calea spre bunăstarea integrală a întregii persoane și a fiecărei persoane. De fapt, nici un profit nu este legitim atunci când nu slujește obiectivul promovării integrale a persoanei umane, al destinației universale a bunurilor și al opțiunii preferențiale pentru cei săraci’ și, putem adăuga, al îngrijirii casei noastre comune.”