Cardinalul Eijk despre binecuvântarea uniunilor între persoane de același sex

30.09.2022, Utrecht (Catholica) - Arhiepiscopul de Utrecht, Olanda, a cerut insistent ca Episcopilor flamanzi să li se ceară să își retragă declarația prin care au introdus ceremonii de binecuvântare pentru cuplurile de același sex, afirmând că această practică subminează învățătura Bisericii. „Dacă cuplurile homosexuale aflate în relații sexuale monogame și de durată pot primi o binecuvântare, nu ar trebui ca același lucru să fie posibil în relațiile sexuale monogame și de durată ale unui bărbat și ale unei femei care trăiesc împreună fără a fi căsătoriți? Permiterea binecuvântării cuplurilor homosexuale comportă marele risc de a devaloriza binecuvântările și de a submina învățătura Bisericii cu privire la moralitatea căsătoriei și la etica sexuală”, a scris Cardinalul Willem Eijk de Utrecht, pe 27 septembrie, în The New Daily Compass.
„Declarația Episcopilor flamanzi, în care aceștia permit binecuvântarea cuplurilor de același sex și chiar oferă un model liturgic pentru aceasta, ridică obiecții etice inerente, contrazice radical o hotărâre recentă a Congregației pentru Doctrina Credinței și comportă riscul de a-i conduce pe catolici la opinii privind moralitatea relațiilor între persoane de același sex care sunt contrare învățăturii Bisericii”, a afirmat Cardinalul. „Catolicii care acceptă învățătura Bisericii, inclusiv în ceea ce privește moralitatea sexuală, speră așadar cu ardoare că Episcopilor flamanzi li se va cere în curând, de către cercurile competente din punct de vedere ecleziastic, să își retragă declarația și că aceștia din urmă se vor conforma.”
Episcopii din Flandra, parte a Belgiei, au publicat pe 20 septembrie un model de celebrare liturgică pentru uniunile homosexuale. Congregația pentru Doctrina Credinței afirmase în martie 2021 că Biserica nu are puterea de a binecuvânta uniunile între persoane de același sex. Mons. Eijk a precizat că „Episcopii flamanzi au făcut pasul remarcabil de a permite binecuvântarea cuplurilor de același sex pe baza interpretării lor a anumitor pasaje din Amoris Laetitia”, exortația apostolică a Papei Francisc din 2016 privind iubirea în familie. „A distinge, a însoți și a integra rămân principalele cuvinte-cheie din Amoris Laetitia (capitolul VIII), potrivit Episcopilor flamanzi”, a scris Cardinalul. „Este de la sine înțeles că și persoanele cu orientare homosexuală trebuie să fie tratate cu respect și au dreptul la îngrijire și îndrumare pastorală”, a adăugat el.
„Prin discernământ, însă, se înțelege în Amoris Laetitia că persoanele care au o relație iregulară sunt conduse să înțeleagă care este adevărul despre relația lor (AL 300). Pe scurt, ca ei să ajungă să înțeleagă că relația lor contravine ordinii creației lui Dumnezeu și, prin urmare, este inacceptabilă din punct de vedere moral. Integrarea înseamnă să le oferim persoanelor aflate într-o relație neregulată – pe cât posibil – un loc în viața Bisericii. Bineînțeles, persoanele care au o relație sexuală cu o persoană de același sex sunt binevenite la celebrările bisericești, chiar dacă nu pot primi Împărtășania sau participa activ la celebrare.” Discutând obiecțiile inerente privind binecuvântările pentru cuplurile de același sex, Mons. Eijk a remarcat mai întâi că sacramentalele, categorie de care aparțin binecuvântările, sunt analoge Sacramentelor: „Rugăciunea de declarare prin care cuplurile de același sex se angajează unul față de celălalt arată o analogie fără echivoc cu «da»-ul pe care un bărbat și o femeie și-l spun unul altuia în timpul ceremoniei de Căsătorie”.
O binecuvântare, a adăugat el, presupune nu numai o intenție bună a celui care o primește, ci și faptul că ceea ce este binecuvântat corespunde „ordinii creației lui Dumnezeu”. „Dumnezeu a creat căsătoria ca un dar total și reciproc al bărbatului și al femeii unul față de celălalt, culminând cu procrearea”, a continuat el. „Relațiile sexuale între persoane de același sex nu pot duce în sine la procreare. Prin urmare, ele nu pot fi o expresie autentică la nivel corporal a dăruirii reciproce totale a bărbatului și a femeii, ceea ce este în esență căsătoria. Situațiile care sunt în mod obiectiv greșite din punct de vedere moral nu pot fi binecuvântate. Harul lui Dumnezeu nu strălucește pe calea păcatului. Nu se pot cultiva roadele spirituale binecuvântând relații care contravin ordinii creației lui Dumnezeu… nu este permisă din punct de vedere moral binecuvântarea relației homosexuale ca atare.”
Mons. Eijk a notat că „în rugăciunea comunității cu ocazia binecuvântării cuplurilor homosexuale, Episcopii flamanzi au spus despre comunitate că se roagă «pentru ca harul lui Dumnezeu să lucreze» în cuplul homosexual pentru a le permite să aibă grijă unul de celălalt și de comunitatea în care trăiesc. Cu toate acestea, nu ne putem ruga pentru ca harul lui Dumnezeu să lucreze într-o relație care nu este conformă cu ordinea creației Sale. Formularea rugăciunii comunitare din modelul liturgic [al Episcopilor flamanzi] pentru binecuvântarea cuplurilor homosexuale sugerează că relațiile între persoane de același sex pot fi justificate din punct de vedere moral”, a scris el.
„Într-adevăr, la sfârșit, comunitatea se roagă: «Dă-ne puterea de a merge cu ei, împreună pe urmele Fiului Tău și întăriți de Duhul Sfânt». Merg persoanele homosexuale în relația lor de același sex pe urmele lui Cristos? În exemplul de rugăciune, cuplul homosexual spune: «Prin Cuvântul Tău vrem să trăim». Dar Cuvântul lui Dumnezeu cuprins în Scriptură califică fără echivoc și fără îndoială relațiile homosexuale drept un păcat.” Cardinalul a afirmat că „cel puțin, în formularea rugăciunilor model pentru cuplul homosexual și pentru comunitate, există riscul pentru catolicul de rând să fie dus în eroare și să înceapă să creadă că relațiile sexuale durabile și monogame între persoane homosexuale sunt acceptabile din punct de vedere moral.”