ARCB reacționează la suspendarea dispoziției de demolare a clădirii Cathedral Plaza

05.10.2022, București (Catholica) - În data de 3 octombrie 2022, Tribunalul București – Secția contencios administrativ și fiscal a dispus suspendarea executării Dispoziției nr. 1454/20.07.2022 emisă de Primarul General Nicușor Dan, prin care s-a pus în executare obligația de desființare a construcției – imobil de birouri Cathedral Plaza situată în București, str. Gen Berthelot nr. 11-15 sector 1 și respectiv București, str. Luterană nr.15 si 15 A, sector 1, realizată fără autorizație de construire legală.
Prin Sentința civilă nr. 2520/2012 (definitivă și obligatorie), Tribunalul Dâmbovița a dispus obligarea Primarului Municipiului București la emiterea deciziei privind desființarea construcției – imobil de birouri Cathedral Plaza situată in București, str. Gen. Berthelot nr. 11-15 sector 1 și respectiv București, str. Luterană nr. 15 și 15 A, sector 1, realizată fără autorizație de construire legală, autorizație emisă la solicitarea SC Millennium Building Development SRL, de Primăria sectorului 1 București precum și la luarea tuturor măsurilor administrative de aducerea terenului în situația anterioară emiterii autorizației, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecție a Catedralei Sf. Iosif.
În vederea punerii în executare a acestei hotarâri judecătorești, primarul general al Municipiului București a emis Dispoziția nr. 1454/20.07.2022, procedură obligatorie într-un stat de drept, în care autoritatea publica nu se poate sustrage de la îndeplinirea obligațiilor impuse de către instanța judecătorească. Suspendarea Dispoziției nr. 1454/20.07.2022, care a transpus cuvânt cu cuvânt decizia instanței de judecată, reprezintă în ultima instanță, o modalitate de suspendare a înseși executării hotărârii judecătorești, printr-o modalitate nepermisă de lege, hotărârea definitivă neputând face obiectul repunerii în discuție a problemelor de drept care și-au găsit rezolvarea irevocabilă.
În plină campanie a statului român pentru ridicarea monitorizării țării noastre prin mecanismul MCV, decizia Tribunalului București afectează o întreagă comunitate și aruncă în aer demersurile de a scoate România de sub atenta supraveghere a justiției, precedentul creat prin suspendarea efectelor unei hotărâri judiciare irevocabile conducând inevitabil la protest față de această abatere gravă de la principiile statului de drept. Reamintim faptul că procesul echitabil cuprinde și faza executării hotărârii judecătorești, iar așteptarea legitimă a părții care a câștigat procesul este ca statul român să își asigure un sistem real și eficient prin care hotărârea să fie adusă la îndeplinire, nu pusă între paranteze, în acest sistem al executării hotărârii instanțele de judecată neputând fi transformate într-o pârghie a neexecutării hotărârii care reprezintă un titlu executoriu, ci în una de garantare a efectelor depline ale acesteia.
În acest moment, singurul remediu procesual îl reprezintă recursul primarului general al Municipiului București, dl. Nicușor Dan, demers pe care comunitatea catolică îl va sprijini, acesta fiind primul și singurul primar general care a înțeles că hotărârea judecătorească nu se discută, ci se execută, a înțeles misiunea sa de a asigura Bucureștiului revenirea la normalitate, a procedat corect prin emiterea unui act care reflectă până la identitate dispoziția dată de instanță. Nu în ultimul rând, memoria noastră nu trebuie să piardă esența hotărârilor Senatului României care, prin două hotărâri, a constatat existența unor grupuri de interese care au pus presiune pe administrația din vremea emiterii autorizației de construire nelegale a clădirii Cathedral Plaza. Hotărârea judecătorească nu trebuie însă să fie îngenunchiată de nici o presiune. (pr. Tarciziu Șerban, purtător de cuvânt al ARCB)