Papa Francisc cere eliminarea pedepsei cu moartea în timpul vizitei în Bahrain

03.11.2022, Awali (Catholica) - În timpul călătoriei sale în Regatul Bahrain, Papa Francisc s-a pronunțat împotriva pedepsei cu moartea și a susținut necesitatea garantării dreptului la viață pentru toți. „Îmi exprim aprecierea pentru conferințele internaționale și posibilitățile de întâlnire pe care acest regat le organizează și le promovează, subliniind în special temele respectului, toleranței și libertății religioase”, a declarat el joi, în timpul călătoriei în această națiune insulară musulmană din Golful Persic. „Acestea sunt, mai presus de toate, angajamente care trebuie să fie puse în mod constant în practică pentru ca libertatea religioasă să fie completă și nu limitată la libertatea de cult; pentru ca demnitatea și șansele egale să fie recunoscute în mod concret pentru fiecare grup și pentru fiecare individ; pentru ca să nu existe nici o formă de discriminare și pentru ca drepturile fundamentale ale omului să nu fie încălcate, ci promovate.”
Aceste angajamente încep, a spus el, cu dreptul la viață. „Mă gândesc în primul rând la dreptul la viață, la necesitatea de a garanta acest drept întotdeauna, inclusiv pentru cei care sunt pedepsiți, cărora nu trebuie să li se ia viața”, a continuat el. Suveranul Pontif, în vârstă de 85 de ani, a făcut aceste comentarii în timpul întâlnirii sale cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic la Palatul Regal Sakhir, în cadrul călătoriei sale apostolice din 3-6 noiembrie în Bahrain. Este primul Papă care vizitează această țară, situată la est de Arabia Saudită și la vest de Qatar. Călătoria sa va culmina cu participarea la „Forumul din Bahrain pentru dialog: Est și Vest pentru conviețuirea umană”, unde va rosti discursul de final.
Comentariile Papei Francisc de joi au reluat tema vizitei sale: „Pace pe pământ oamenilor de bunăvoință”, inspirat de Luca 2,14. „Mă aflu aici, pe acest pământ al Arborelui Vieții, ca semănător al păcii, pentru a trăi aceste zile de întâlnire și pentru a participa la un forum de dialog între Est și Vest în numele conviețuirii umane pașnice”, a spus el. „Aceste zile marchează o etapă prețioasă în călătoria de prietenie care s-a intensificat în ultimii ani cu diferiți lideri religioși islamici, o călătorie fraternă care, sub privirea cerului, caută să favorizeze pacea pe pământ.” Bahrainul are o populație totală de 1,5 milioane de locuitori, potrivit unei estimări din 2022 a CIA World Factbook. Deși țara este în proporție de peste 70% musulmană, există aproximativ 161.000 de catolici, dintre care mulți sunt migranți din Asia, în special din Filipine și India, potrivit statisticilor Vaticanului din 2020. În această țară se află două biserici catolice și 20 de preoți catolici.
În timpul discursului său, Sfântul Părinte s-a adresat unei audiențe mondiale, exprimându-și în același timp îngrijorarea cu privire la „răspândirea masivă a indiferenței și a neîncrederii reciproce, sporirea rivalităților și a conflictelor despre care speram că aparțin trecutului, precum și formele de populism, extremism și imperialism care pun în pericol securitatea tuturor”. Având în vedere acestea, a vorbit de speranța de pace. „Fie ca niciodată să nu permitem ca oportunitățile de întâlnire între civilizații, religii și culturi să se evapore, sau ca rădăcinile umanității noastre să devină deshidratate și lipsite de viață!”, a exclamat el. De asemenea, a făcut apel pentru protejarea mediului înconjurător și a subliniat „criza globală a forței de muncă” din lume, spunând că „trebuie să recunoaștem că în lumea noastră nivelul șomajului rămâne mult prea ridicat, iar o mare parte din muncă este, de fapt, dezumanizantă”.
În apelul său pentru pace, Papa a condamnat războiul. „Războiul scoate la iveală ce este mai rău în om: egoismul, violența și necinstea. Pentru că războiul, orice război, aduce în urma sa moartea adevărului”, a subliniat el. „Să respingem logica armelor și să schimbăm cursul, deturnând cheltuielile militare enorme către investiții în combaterea foametei și a lipsei de asistență medicală și de educație.” Citând „războiul uitat” din Yemen, a implorat: „Să se pună capăt ciocnirii armelor! Să ne angajăm, pretutindeni și în mod concret, să construim pacea!” Pontiful a concluzionat: „Mă aflu astăzi aici în calitate de credincios, de creștin, de om și de pelerin al păcii, pentru că astăzi, mai mult ca oricând, suntem chemați, peste tot, să ne angajăm cu seriozitate în instaurarea păcii.”