Liderul greco-catolic ucrainean îi oferă Papei un fragment de mină rusească

07.11.2022, Vatican (Catholica) - Liderul Bisericii Greco-Catolice ucrainene i-a dăruit Papei Francisc luni, în timpul unei vizite la Vatican, un fragment dintr-o mină rusă care a explodat. Arhiepiscopul Major Sviatoslav Șevciuc se află la Roma în această săptămână pentru a discuta cu Sfântul Părinte și cu membri ai Curiei Romane despre războiul din Ucraina. Este pentru prima dată când părăsește Ucraina de când Rusia a lansat invazia la scară largă pe 24 februarie. În timpul întâlnirii lor private din 7 noiembrie, PF Șevciuc, în vârstă de 52 de ani, i-a dat Papei Francisc un fragment dintr-o mină care a distrus în martie fațada unei biserici greco-catolice ucrainene din orașul Irpin.
Irpin a fost locul uneia dintre primele bătălii majore după invazia rusă în Ucraina, din 24 februarie. Forțele ucrainene au reușit să recucerească orașul pe 28 martie, la două săptămâni după ce trupele rusești au preluat controlul asupra a jumătate din oraș. Potrivit unui comunicat de presă al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, schijele au fost „un dar foarte simbolic, nu numai pentru că Irpin este unul dintre primele «orașe martir» afectate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, ci și pentru că astfel de bucăți de mine sunt extrase din trupurile soldaților ucraineni, ale civililor și copiilor, un semn vizibil al distrugerii și morții pe care războiul le aduce în fiecare zi”. Recentele întreruperi de energie electrică afectează aproximativ 4,5 milioane de ucraineni după atacurile rusești asupra infrastructurii civile, a informat președintele Volodimir Zelenski, potrivit CNN.
Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a declarat la 7 noiembrie că, potrivit unor estimări prudente, s-au înregistrat 16.462 de victime civile în Ucraina, începând din 24 februarie, cu peste 6.400 de civili uciși, inclusiv 1.731 de femei și 403 adolescenți și copii. Guvernul ucrainean estimează că numărul deceselor în rândul civililor se ridică la 29.000 de persoane. În iunie, guvernul ucrainean a declarat că 10.000 de membri ai forțelor ucrainene au fost uciși, 30.000 au fost răniți, iar 7.200 au fost dați dispăruți în primele trei luni de la invazie.
În timpul întâlnirii de luni cu Arhiepiscopul Major Șevciuc, Suveranul Pontif a reiterat apropierea sa față de poporul ucrainean în rugăciune și acțiune. El l-a încurajat pe liderul catolic ucrainean și pe colegii săi Episcopi să desfășoare „o slujire evanghelică de apropiere față de poporul suferind”, se arată în comunicatul de presă al Arhiepiscopului. Papa a mai spus că Sfântul Scaun este angajat să promoveze încetarea agresiunii, ajungerea la o pace justă, precum și solidaritatea și sprijinul pentru poporul ucrainean. Comunicatul precizează că PF Șevciuc i-a spus Sfântului Părinte că războiul din Ucraina „este un război colonial, iar propunerile de pace venite din partea Rusiei sunt propuneri de pace colonială”. „Aceste propuneri implică negarea existenței poporului ucrainean, a istoriei sale, a culturii și chiar a Bisericii”, a spus Arhiepiscopul Major. „Este vorba de negarea a însuși dreptului la existență pentru statul ucrainean, care este recunoscut de comunitatea internațională cu suveranitatea și integritatea sa teritorială. În acest sens, în propunerile Rusiei lipsește un subiect de dialog.”
PF Șevciuc i-a prezentat, de asemenea, Papei Francisc planul pastoral pe 2023 al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, care pune accentul pe slujirea celor mai slabi, pe însoțirea celor strămutați și pe vindecarea rănilor provocate de război. „I-am vorbit Papei despre slujirea Episcopilor, preoților, călugărilor și călugărițelor noastre în teritoriile ocupate în prezent. Am subliniat că toți păstorii noștri au fost alături de oamenii care suferă. Am explicat că fiecare dintre Catedralele, bisericile și mănăstirile noastre au devenit centre de refugiu, de primire și de serviciu umanitar”, a spus prelatul. PF Șevciuc a publicat mesaje video pentru a încuraja poporul ucrainean și pentru a oferi informații despre situație în fiecare zi de la invazia pe scară largă demarată de Rusia în februarie.