Papa Francisc: Pacea între Rusia și Ucraina este posibilă
18.11.2022, Vatican (Catholica) - Pacea între Rusia și Ucraina „este încă posibilă”, iar Sfântul Scaun este dispus să facă tot ce poate pentru a pune capăt conflictului armat. Papa Francisc a reiterat această speranță într-un amplu interviu acordat lui Domenico Agasso, de la ziarul italian „La Stampa”, în care vorbește și despre viitoarea sa vizită la Asti, în regiunea Piemont, și reflectează asupra celor aproape zece ani de pontificat. În interviul publicat vineri, Pontiful insistă asupra absurdității războiului, observând că omenirea nu a învățat lecțiile celor două războaie mondiale precedente. „Să știm că în spatele tuturor acestor tragedii se află foamea de putere și că traficul de arme trezește furie și tristețe”, a spus el. „Trei războaie mondiale într-un secol! Și noi nu învățăm!”
Întrebat despre eforturile diplomatice ale Vaticanului pentru a obține o încetare a focului și negocieri de pace, Papa Francisc a spus că Sfântul Scaun urmărește în mod constant situația și „este dispus să facă tot posibilul pentru a media și a pune capăt conflictului”, în timp ce continuă să ofere ajutor umanitar ucrainenilor aflați în suferință și sprijin prizonierilor de război. Sfântul Părinte a spus că nu și-a pierdut speranța unei păci durabile și a unei reconcilieri între Moscova și Kiev. Cu toate acestea, a spus că „toată lumea trebuie să se angajeze să își demilitarizeze inimile, începând cu a lor, și apoi să dezamorseze și să dezarmeze violența”. „Trebuie să fim cu toții pacifiști, dorind pacea, nu doar un armistițiu care poate servește doar la reînarmare, ci o pace adevărată, care este rodul dialogului. Pacea nu se obține cu armele, pentru că acestea nu înving ura și setea de dominație, care vor reapărea, poate pe alte căi.”
În cadrul interviului, Sfântul Părinte a vorbit și despre viitoarea sa vizită în orașul Asti, în nordul Italiei, de unde provin părinții săi. În timpul vizitei, care va avea loc duminică, se va întâlni în privat cu rudele sale cu ocazia împlinirii a 90 de ani de către vărul său, și va celebra o Liturghie pentru comunitatea diecezană. Suveranul Pontif a spus că este încă foarte apropiat de familia sa de origine și că are legături afective puternice cu Piemontul, datorită bunicii sale Rosa, care l-a învățat și poezii ale poetului local Nino Costa în dialectul piemontez, pe care încă le prețuiește.
În acest sens, a subliniat încă o dată importanța rădăcinilor familiale, afirmând că acestea sunt fundamentale atât din punct de vedere cultural, cât și familial. Așa cum a repetat în mai multe rânduri, a insistat ca tinerii să vorbească întotdeauna cu bunicii lor cât mai mult posibil. „Este esențial să menținem vie relația cu rădăcinile, pentru creșterea noastră culturală și socială, dar și pentru dezvoltarea personalității noastre”. A repetat, de asemenea, faptul că tinerii ar trebui să continue să viseze, chiar și în fața unui viitor sumbru și incert precum cel de astăzi. Întrebat despre felul său preferat de mâncare piemonteză, Papa a subliniat necesitatea urgentă de a aborda „scandalul” foametei, care afectează milioane de oameni și copii din întreaga lume: „Acest lucru trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea: pentru cei care au norocul de a avea hrană în viața de zi cu zi, să învețe că nu trebuie să o irosească; și pentru comunitatea internațională, care este chemată să lucreze pentru a elimina cu adevărat foametea care este o rușine, precum și o crimă”.
Papa Francisc a fost întrebat în continuare despre gândurile sale cu privire la pontificatul său, pe măsură ce se apropie de cea de-a zecea aniversare a alegerii sale, în 2023. „Datorită vocației mele, am fost întotdeauna fericit în locurile în care Domnul m-a așezat și m-a trimis”, a răspuns el. „Dar nu pentru că ‘am câștigat ceva’, nu am câștigat nimic… Aceasta este o slujire, iar Biserica mi-a cerut acest lucru.” Sfântul Părinte a mai subliniat importanța pentru el a practicii ignațiene a examenului zilnic de conștiință, care ne ajută să ne înțelegem faptele bune și rele, și a ascultării oamenilor, mai ales a „celor mici”: copiii, bătrânii și săracii. Apropiindu-se de împlinirea vârstei de 86 de ani, în decembrie, a spus că la vârsta sa „simte liniște, o mare pace, bucurie autentică și religiozitate”. Într-o notă personală, a spus că îl găsește pe Dumnezeu în rugăciune, în celebrarea Euharistiei și în toți oamenii pe care îi întâlnește. În timpul interviului, Papa Francisc a fost întrebat și despre viitoarea vizită oficială la Vatican a noului prim-ministru italian Giorgia Meloni, prima femeie prim-ministru al Italiei. Deși a reiterat că nu intervine în probleme politice specifice Italiei și că noul guvern a fost votat de popor, Papa a spus că le cere conducătorilor din toate țările să nu îi uite pe cei săraci.