Papa Francisc explică de ce femeile nu pot fi hirotonite preoți
29.11.2022, Vatican (Catholica) - Într-un interviu publicat recent în America Magazine, Papa Francisc a declarat fără echivoc că femeile nu pot fi hirotonite preoți, dar a subliniat rolul important pe care acestea trebuie să îl joace în viața Bisericii. „Multe femei simt durere pentru că nu pot fi hirotonite preoți. Ce i-ați spune unei femei care slujește deja în viața Bisericii, dar care se simte totuși chemată să fie preot?”, a întrebat Kerry Webber, editor executiv al revistei lunare publicate de iezuiții din Statele Unite. Sfântul Părinte a fost fără echivoc în ceea ce privește chestiunea hirotonirii femeilor: „Și de ce nu poate o femeie să intre în ministerul hirotonit? Este pentru că principiul petrin nu are loc pentru așa ceva”, a spus el.
Papa a explicat că există un alt mod „teologic” în care femeile joacă un rol vital în viața Bisericii. Demnitatea femeilor, a spus el, reflectă natura conjugală a Bisericii, vorbind în acest sens despre „principiul marian”. „Calea nu este doar ministerul hirotonit. Biserica este femeia. Biserica este soția. Nu am dezvoltat o teologie a femeii care să reflecte acest lucru”, a spus el. „Principiul petrin este cel al ministerului hirotonit. Dar există un alt principiu care este mai important, despre care nu vorbim, și anume principiul marian, care este principiul feminității în Biserică, al femeii în Biserică, în care Biserica vede o oglindă a ei însăși, pentru că este femeie și soție. O Biserică doar cu principiul petrin ar fi o Biserică despre care s-ar crede că este redusă la dimensiunea ei ministerială, nimic altceva. Dar Biserica este mai mult decât o slujire. Ea este întregul popor al lui Dumnezeu. Prin urmare, demnitatea femeii se oglindește în acest mod”, a spus Sfântul Părinte. A menționat că o teologie a principiului marian trebuie să fie dezvoltată în continuare. „Aceasta este o explicație prescurtată, dar am vrut să subliniez cele două principii teologice: principiul petrin și principiul marian care alcătuiesc Biserica. Prin urmare, faptul că femeia nu intră în viața hirotonită nu este o privare. Nu. Locul ei este mult mai important și încă nu l-am dezvoltat.”
Papa Francisc a spus că, pe lângă principiile petrine și mariane, există o altă funcție a Trupului lui Cristos care se potrivește în mod deosebit femeilor: „calea administrativă”. „Există o a treia cale: calea administrativă. Calea ministerială, calea eclezială, să spunem, mariană, și calea administrativă, care nu este ceva teologic, ci este ceva de administrație normală. Și, sub acest aspect, cred că trebuie să acordăm mai mult spațiu femeilor”, a spus el. Sfântul Părinte a indicat apoi spre femeile pe care le-a numit cu funcții în Vatican, menționând că, în general, femeile fac o treabă „mai bună” în gestionarea lucrurilor. „Aici, la Vatican, locurile în care am pus femei funcționează mai bine. De exemplu, în Consiliul pentru Economie, unde sunt șase Cardinali și șase laici. În urmă cu doi ani, am numit cinci femei printre cei șase laici, iar aceasta a fost o revoluție. Viceguvernatorul Vaticanului este o femeie. Când o femeie intră în politică sau gestionează lucruri, în general se descurcă mai bine. Mulți economiști sunt femei, iar ele reînnoiesc economia într-un mod constructiv”, a spus el. A împărtășit apoi două anecdote despre ceea ce el a numit „nasul” femeilor, care s-au dovedit a fi judecători ageri de caracter în evaluarea candidaților la preoție. „Femeia este o mamă și vede misterul Bisericii mai clar decât noi, bărbații. Din acest motiv, sfatul unei femei este foarte important, iar decizia unei femei este mai bună”, a spus el.
Înaintea Sinodului de anul viitor, participanții la Calea sinodală a Bisericii Catolice din Germania au votat pentru aprobarea unui text care cere hirotonirea femeilor preot. Documentul, intitulat „Femeile în ministere și funcții în Biserică”, spune astfel: „Nu participarea femeilor la toate ministerele și oficiile Bisericii este cea care necesită justificare, ci excluderea femeilor din oficiile sacramentale”. Apoi, în septembrie, un document privind sexualitatea a fost blocat la limită, după ce nu a reușit să obțină sprijinul a două treimi dintre Episcopii germani. Acel document cerea modificări ale învățăturii Bisericii cu privire la homosexualitate, bisexualitate, identitate de gen și masturbare. Papa Francisc și-a făcut publice în mai multe rânduri îngrijorările cu privire la Calea sinodală germană, iar enunțarea clară a poziției Bisericii cu privire la hirotonirea femeilor urmează întâlnirii sale „ad limina” din 17 noiembrie cu Episcopii germani cu privire la procesul sinodal controversat al acestora. În urma acestei întâlniri, președintele Conferinței Episcopale Germane, Episcopul Georg Bätzing, a declarat jurnaliștilor că nu se intenționează o îndepărtare de catolicism. În schimb, a spus el, susținătorii Căii sinodale doresc să rămână catolici, „dar vrem să fim catolici într-un mod diferit”.