Papa Francisc compară viața de preot cu misterele Rozariului

10.12.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc le-a spus sâmbătă seminariștilor că rugăciunea Rozariului poate „dezvălui misterele preoției” în momentele ei de bucurie, de tristețe și de glorie viitoare. În cadrul unei întâlniri cu seminariștii din Barcelona, Sfântul Părinte i-a îndemnat pe tineri să își amintească faptul că „atunci când veți fi preoți, prima voastră obligație va fi viața de rugăciune”. „Dragi seminariști, luați Rozariul și cereți-i Mariei, Regina și Mama Milostivirii, să vă ajute dezvăluindu-vă misterele preoției la care vă cheamă Dumnezeu, contemplând misterele Fiului Său, conștientizând că bucuria uceniciei și identificarea perfectă cu crucea sunt singura cale spre glorie”, a spus Pontiful pe 10 decembrie.
Papa a explicat că misterele de bucurie ale Preoției „se nasc din recunoștință pentru acea iubire preferențială pe care Dumnezeu v-a arătat-o chemându-vă la slujirea Sa”. Le-a recomandat seminariștilor să contemple atitudinea Sfintei Fecioare Maria la Buna Vestire și să se întrebe: „Cum era ea când Dumnezeu a chemat-o? Dar eu cum eram? Cu ce zel mă gândesc la viitoarea mea viață preoțească? Mă voi ridica […] cu iubire, pentru a-l aduce pe Dumnezeu în lume? Îl voi duce pe El pe cei mai dificili și mai dureroși munți?” Sfântul Părinte a adăugat că cel de-al cincilea mister de bucurie al Rozariului, găsirea lui Isus în templu, conține o lecție specială care nu trebuie uitată niciodată. De-a lungul vieții, trebuie să ne întoarcem mereu să îl căutăm pe Isus în tabernacol, a spus, încurajându-i pe viitorii preoți „să vă pierdeți acolo cu El”. În misterele de durere ale Rozariului, preotului i se amintește că „trebuie să aspire la o coroană de spini”, pentru a se identifica cu Domnul în suferința Sa, a spus Pontiful. „Există sacrificiul asumării propriei cruce și al începerii unui drum, adesea al abandonării. Este sacrificiul vieții. Privind crucea ne ridicăm ochii spre cer și ne vedem destinul”, a spus el.
Pentru un preot, misterele de glorie se regăsesc în Sfânta Liturghie, în mulțumire pentru Patimile lui Isus, a explicat Papa Francisc. „După triumful Învierii, Isus a intrat în sanctuarul cerului și de acolo perpetuează această continuă mulțumire. A-l vedea așezat la dreapta Tatălui ne cheamă la speranță și ne umple de bucurie, deoarece ne asigură cerul”, a spus el. „Pentru aceasta, Dumnezeu îl trimite pe Duhul Sfânt, singurul care ne poate învăța aceste mistere, iar într-o zi vă va da darul de a fi preoți ai lui Cristos. Nu încetați niciodată să savurați și să vă amintiți de această iubire predilectă care s-a revărsat și se va revărsa din belșug în inima voastră, la hirotonirea voastră și pentru tot restul zilelor voastre. […] Nu stingeți niciodată acest foc care vă va face predicatori neînfricați ai Evangheliei, administratori ai darurilor divine. Uniți-vă trupul vostru cu al lui Isus, asemenea Mariei, pentru a vă sacrifica cu El în jertfa euharistică, dar și în gloria triumfului Său”, a mai spus Sfântul Părinte.