Papa Francisc întreabă: Ce am învățat din pandemie?

17.12.2022, Vatican (Catholica) - Într-un mesaj trimis șefilor de stat din întreaga lume, Papa Francisc le-a cerut liderilor să reflecteze asupra lecțiilor care pot fi învățate la trei ani de la debutul pandemiei Covid-19. Vaticanul a publicat pe 16 decembrie mesajul papal pentru Ziua Mondială a Păcii 2023, în care sunt puse o serie de întrebări: „Ce am învățat din pandemie? Ce căi noi ar trebui să urmăm pentru a ne lepăda de vechile noastre obiceiuri, pentru a fi mai bine pregătiți, pentru a îndrăzni lucruri noi? Ce semne de viață și de speranță putem vedea, care să ne ajute să mergem mai departe și să încercăm să facem din lumea noastră un loc mai bun?”
Sfântul Părinte a scris în mesaj că „cu siguranță, după ce am experimentat în mod direct fragilitatea propriilor noastre vieți… cea mai mare lecție pe care am învățat-o de la Covid-19 a fost conștientizarea faptului că toți avem nevoie unii de alții”. Și adaugă: „Am învățat, de asemenea, că încrederea pe care am pus-o în progres, în tehnologie și în efectele globalizării nu numai că a fost excesivă, dar s-a transformat într-o intoxicare individualistă și idolatră, compromițând însăși promisiunea de dreptate, armonie și pace pe care o căutam cu atâta ardoare.” Papa a subliniat că „în lumea noastră accelerată, problemele răspândite ale inegalității, nedreptății, sărăciei și marginalizării continuă să alimenteze neliniștea și conflictul și să genereze violență și chiar războaie”. „Nu putem continua să ne concentrăm pur și simplu pe conservarea noastră; mai degrabă, a sosit timpul ca noi toți să ne străduim să ne vindecăm societatea și planeta, să punem bazele unei lumi mai drepte și mai pașnice și să ne angajăm cu seriozitate în urmărirea unui bine care să fie cu adevărat comun”, a spus el.
Ziua Mondială a Păcii – instituită de Sfântul Papă Paul al VI-lea în 1968 – este sărbătorită în fiecare an la 1 ianuarie, în solemnitatea Mariei, Mama lui Dumnezeu. Mesajul este trimis de Secretariatul de Stat al Vaticanului către guvernele din întreaga lume. Mesajul papal pentru Ziua Mondială a Păcii din 2023, cea de-a 56-a celebrare, se intitulează „Nimeni nu poate fi salvat singur: Să combatem împreună Covid-19, pornind împreună pe căi de pace”. În text, Papa Francisc a inclus un paragraf despre războiul în curs de desfășurare din Ucraina, pe care l-a descris ca fiind „un regres pentru întreaga umanitate”. „Chiar în momentul în care îndrăzneam să sperăm că cele mai întunecate ore ale pandemiei Covid-19 s-au încheiat, un nou dezastru teribil s-a abătut asupra umanității. Am asistat la asaltul unui alt flagel: un alt război, într-o oarecare măsură asemănător cu cel al Covid-19, dar condus de decizii umane vinovate… În mod clar, aceasta nu este epoca post-Covid pe care o speram sau la care ne așteptam”, a spus Sfântul Părinte. „Deși s-a găsit un vaccin pentru Covid-19, nu s-au găsit încă soluții adecvate pentru război.”
La o conferință de presă de la Vatican din 16 decembrie, în care a fost prezentat textul papal, Cardinalul Michael Czerny a repetat întrebarea papei: „Ce am învățat din Covid?” Cardinalul canadian, care îndeplinește funcția de prefect al Dicasteriului Vaticanului pentru promovarea dezvoltării umane integrale, a oferit propria sa reflecție asupra modului în care a fost gestionată pandemia. Mons. Czerny a spus: „Lumea avea nevoie de un plan internațional bine susținut pentru a face față pandemiei. Acesta a lipsit cu desăvârșire. În schimb, au prevalat dezinformarea masivă, arătarea cu degetul, afirmațiile false și panica; în timp ce factorii de decizie au acordat o prioritate mai mare pretențiilor deținătorilor de brevete decât nevoilor oamenilor din întreaga lume.”