Patriarhul Pizzaballa: Un cuvânt de speranță și adevăr în conflictele din Țara Sfântă

27.01.2023, Ierusalim (Catholica) - Prezența creștinilor nu se limitează „numai la slujirea carității” față de săraci, ci, conform modalităților Bisericii, oferă „o judecată asupra lumii”. Aceasta se întâmplă mai ales în Țara Sfântă, unde politica interferează cu viața obișnuită și „pune la îndoială toate Bisericile noastre”. Este ceea ce a afirmat Patriarhul latin de Ierusalim, Pierbattista Pizzaballa, în reflecția ținută pe 25 ianuarie 2023 în cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. „Suntem toți implicați într-un conflict ce afectează viața credincioșilor noștri, care așteaptă de la noi un cuvânt de speranță, de mângâiere, dar și de adevăr. Nu putem rămâne în tăcere în fața nedreptății. A lua poziție trebuie să se traducă mereu în cuvinte și acțiuni în favoarea celui care suferă și plânge.”
Într-o țară sfâșiată de conflicte între israelieni și palestinieni, evrei și musulmani, unde și locurile sfinte sunt element de tensiune, chiar și între creștini în trecut, „discursul nostru nu trebuie să fie caracterizat de supărare, de furie sau de resentiment”. Dimpotrivă, subliniază Patriarhul Pizzaballa, „trebuie să aibă libertatea și pacea pe care Cristos ni le-a dăruit”. Iată de ce unica poziție „este aceea a lui Cristos, în slujba vieții tuturor. Biserica iubește și slujește societatea și împărtășește cu autoritățile civile grija și acțiunea pentru binele comun”, mai ales al săracilor, lăsând deoparte „logicile concurenței și ale diviziunii”. O misiune, afirmă el, care nu este a Bisericii Catolice, Ortodoxe sau Protestante, ci este cea „la care toți suntem chemați, drept comunitate creștină din Țara Sfântă”.
Patriarhul latin a continuat legând fericirea celor mâhniți (Matei 5,4) cu textul din Cartea lui Qohelet (4,1) dedicat oprimărilor și lacrimilor victimelor fără încurajare. De aici referința la violență, la nedreptate și la modul de a sta în fața răului. „Sunt teme care au o conotație politică imediată” pe planul internațional și în Țara Sfântă. „Violența, oprimarea, durerea și nedreptatea – afirmă el – se află înainte de toate în înseși sufletele noastre, în viața multor familii, în înseși comunitățile noastre și, mai general, în raporturile umane, precum și în raportul nostru cu creația.” „În pofida multelor conflicte, Bisericile aici sunt foarte active în construirea Ierusalimului ceresc. Școli, spitale, case pentru bătrâni, pentru copii, pentru neputincioși și multe altele sunt parte constitutivă a identității noastre de comunitate îndreptată spre exterior și nu spre interior. Sunt modul nostru de a face bine aici în Țara Sfântă, de a lucra pentru dreptate, de a deschide ochii asupra durerii și a oprimării.” (material AsiaNews, tradus de pr. dr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)