Papa Francisc: Folosiți educația pentru a combate cultura indiferenței

13.02.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit luni cu reprezentanți ai Universității „Sulkhan-Saba Orbeliani” din Georgia, cu ocazia celebrării celei de-a 20-a aniversări a înființării lor. Salutându-i pe profesorii, studenții și prietenii universității, Pontiful le-a mulțumit pentru vizita lor, spunând că reprezintă importanța educației și a cercetării culturale. Educația tinerilor, a continuat el, oferă noi oportunități de a crește și de a învăța despre sine însuși. „[Educația] ajută tânăra generație să crească, descoperind și cultivând rădăcinile cele mai roditoare pentru ca acestea să dea roade.” În Georgia, „o țară tânără, dar cu o istorie străveche”, a spus Sfântul Părinte, universitatea reprezintă lunga și fructuoasa colaborare dintre catolici și ortodocși în domeniul cultural și educațional.
În discursul său, Papa Francisc a remarcat că cuvântul „educație” în limba georgiană, „ganatleba”, provine de la cuvântul „lumină”: Educația, asemenea unei lămpi așezate într-o cameră întunecată, are capacitatea de a schimba aspectul tuturor lucrurilor. Într-o lume plină de întunericul urii, există o nevoie puternică de „iluminare a cunoașterii”, care restaurează memoria trecutului și aruncă lumină asupra prezentului. „Este nevoie de această iluminare benefică a cunoașterii, în timp ce în lume se îngroașă întunericul urii, care provine adesea din uitare și indiferență.” Cunoașterea este cheia pentru cunoașterea de sine și, de asemenea, pentru a descoperi credința și pe Dumnezeu. În plus, prin cultură și educație se poate restabili „memoria trecutului și se poate face lumină în prezent”, lucru „indispensabil pentru creșterea unui tânăr” și a societății.
Tinerii sunt esențiali în acest rol, a continuat Sfântul Părinte, deoarece bucuria lor curajoasă și iubirea de viață permit cultivarea credinței și a bucuriei. Istoria Georgiei întruchipează, de asemenea, această tranziție de la întuneric la lumină, a spus Papa, deoarece au existat multe cazuri în care țara a reușit să strălucească în momentele de dificultate rezultate din invazia și dominația străină. Poporul georgian a reușit să reziste acestor momente dificile „tocmai datorită credinței și culturii lor”. În cadrul acestor momente de încercare, rolul Bisericii Catolice a fost indispensabil, oferind spații pentru a hrăni credința poporului georgian și pentru a construi o comunitate. Acest lucru se concretizează în existența institutului lor, care oferă posibilitatea de a răspândi în lume „umanismul georgian” frumos și unic. „Lumina este un exemplu și pentru noi în acest sens: ea nu există pentru a fi văzută, ci pentru a-i face pe oameni să vadă în jur și mai mult: la fel și cultura, care deschide orizonturi și extinde granițele.” În încheierea discursului său, Papa i-a încurajat pe membri să fie o „lumină delicată” pentru tineri; o lumină care să deschidă orizonturile și să extindă granițele pentru ceilalți.