Nunțiul din RD Congo: Papa Francisc a trasat o „foaie de parcurs” pentru Biserică și stat
13.02.2023, Vatican (Catholica) - La câteva zile de la vizita Papei Francisc în țara africană, Arhiepiscopul Balestrero face un bilanț al călătoriei, retrăgând momentele sale marcante. Apoi își exprimă recunoștința pentru buna organizare și marea participare a poporului congolez și relatează despre punerea în aplicare a acordurilor-cadru dintre Biserică și stat: „Au nevoie unul de altul, în respect reciproc. Să lăsăm colaborarea să continue”.
Înainte de toate Arhiepiscopul Ettore Balestrero, Nunțiu Apostolic la Kinshasa, vrea să exprime recunoștința sa poporului congolez pentru primirea călduroasă rezervată Papei, în timpul călătoriei din 31 ianuarie – 3 februarie 2023 în Republica Democrată Congo. „O mare mulțumire mai ales pentru modul în care au organizat vizita, cu pasiune, bucurie și flexibilitate”, spune prelatul pentru Vatican News, cu care trasează un bilanț al vizitei papale. Timp de trei zile, Republica Democrată Congo nu a fost numai o țară „însângerată de conflicte armate, victimă a exploatării; o țară a cărui stat vecin ar vrea o bucată pentru a pune mâinile pe imensele bogății din subsolul său”, spune reprezentantul pontifical. Timp de trei zile a fost mai degrabă „capitala Bisericii din toată lumea, un simbol de speranță și vitalitate, și pentru celelalte comunități catolice”.
Pentru Mons. Balestrero, vizita Papei a demonstrat că RD Congo nu este „numai țară cu minerale strategice și rare”, ci mai ales casă de bărbați, femei și copii. „Nu este numai probleme”, ci mult mai mult: este speranță și revenire, este o inimă care bate puternic grație tinerilor săi „care reprezintă trei sferturi din populație”. Ritmul evenimentelor legate de vizită „a fost frenetic precum sunetul tamburului”. Acum, Republica Democrată Congo nu mai poate aștepta pentru a deschide „un nou capitol al istoriei sale de reconciliere”.
Vorbind despre rezultatele acestei vizite, Mons. Balestrero amintește mărturiile supraviețuitorilor violențelor din estul țării, prezentate la 1 februarie în fața Papei. Aceste mărturii emoționante, spune el, au demonstrat că credința este întrupată în inimile a zeci de milioane de persoane. „Vitalitatea tinerilor și inteligența lor, despre care a vorbit Papa în zborul de întoarcere din Juba, demonstrează imensitatea resurselor umane. Creativitatea oamenilor, modul lor de a trăi și de a se exprima era evidentă și în dansuri și în muzică”. Deși există margini ample de îmbunătățire, vizita Papei a arătat de ce anume sunt capabili congolezii: simțul lor de apartenență la Biserică și la sta; dar și gradele de responsabilitate care trebuie să fie stabilite. „Congo este treaba noastră, este treaba tuturor”, subliniază nunțiul. Și vizita Pontifului a fost un eveniment multidimensional, cu un mare număr de participanți, unul dintre cele mai mari din istoria țării, care constituie un moment important în viața țării și pentru generațiile viitoare.
Nunțiul apostolic se oprește și asupra aspectului geopolitic. Marile puteri care fac din această țară câmpul lor de bătălie trebuie să înlăture complexul de superioritate conform căruia Congo, „această fortăreață asediată, trebuie să fie exploatată”. Pentru că au nevoie de resursele sale minerale și de tineretul său, au interes la stabilitate și la pace. Trebuie să împiedice răspândirea jihadismului și să demonstreze că toate declarațiile despre drepturile umane nu sunt numai ideologii care nu au nimic de-a face cu carnea și sângele omului. De fapt, omul este titular al tuturor acestor drepturi, chiar dacă nu trăiește în Occident.
Pe această direcție, Nunțiul Balestrero reflectează asupra mesajelor puternice ale Papei, care – afirmă el – „a trasat o foaie de parcurs pentru deceniile viitoare, a dat un stil și un conținut pentru poporul congolez. Un stil de apropiere pentru pastorație, imagini cu un conținut profund pentru cateheză și pentru transmiterea credinței.” Acest program trebuie să fie luat în întregimea sa și exploatat în toată bogăția sa, fie în punctele „care ne plac” fie în cele care ne invită să ne schimbăm. „Aceste cuvinte dictate de evanghelie trebuie să devină criteriul pentru viața, acțiunea și slujirea Bisericii în societatea congoleză.” Îndeosebi, prelatul exprimă aprecierea față de inițiativa Episcopilor de a face mai bine cunoscute discursurile Papei, de a le studia și de a face din ele obiect de cateheză. Este o inițiativă importantă pentru că vizita Papei Francisc nu poate trece cu aceeași rapiditate cu care știrile apar și dispar: „Trebuie să luăm aceste discursuri pentru ceea ce sunt: o invitație afectuoasă, în acord cu evanghelia, de a deveni mai profetici în mod evanghelic”.
De fapt, conform reprezentantului pontifical se poate spune că vizita Papei „începe acum”. În sensul că după cele trei zile și jumătate ale Papei la Kinshasa, „începe acum a patra zi, care este cea mai dificilă, pentru că este cea mai lungă și cere toată angajarea noastră și perseverența noastră”, pentru că „trebuie să încetăm a arăta cu degetul împotriva celorlalți și să rezistăm la orice exploatare”. „Este un moment pentru a întări raportul nostru cu Dumnezeu și pentru a revizui relațiile noastre cu aceia care ne înconjoară”, adaugă el. Biserica și statul congoleze sunt chemate așadar să colaboreze, pentru că ambele sunt în slujba populației, făcând distincție între respectivele roluri și responsabilități. În această țară, tânără sub multe aspecte, afirmă nunțiul, este inevitabil ca să se creeze tensiuni, dar vizita Papei a fost „un moment de mare colaborare”. „Am putut constata cum, în final, prevalează mereu conștiința că Biserica și statul au nevoie unul de celălalt, în respectul reciproc.”
Cât privește punerea în practică a acordurilor cadru semnate și ratificate, Balestrero consideră că punctele ferme au fost obținute și că punerea în practică este pe drumul bun. Ambele părți, afirmă el, sunt chemate să mențină acest elan: „Vizita Papei a fost ocazia pentru o schimbare copernicană, pentru că, grație acestei vizite, Biserica și statul congolez au lucrat umăr la umăr pentru a pune în practică aceste acorduri”. Grație acestora din urmă, Biserica Catolică din RD Congo nu mai este recunoscută ca „asociație nonprofit” ca în trecut, ci în adevăratul său status canonic. În iulie, în prezența Cardinalului secretar de stat Pietro Parolin, au fost semnate cinci acorduri specifice în unele domenii de acțiune a Bisericii, îndeosebi: sănătatea, educația, pastorația din închisori, taxele. Aceste acorduri specifice vor face posibilă și vor facilita activitatea Bisericii. În cadrul Ministerului de Interne a fost creat un oficiu de coordonare între Biserică și stat, iar Biserica depinde acum de acest minister, a spus Mons. Balestrero. Punctele ferme au fost stabilite și ceea ce se va întâmpla în continuare va depinde de buna voință a ambelor părți. (material Vatican News, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)