Observatorul Vaticanului implicat într-un studiu de căutare de noi planete

23.03.2023, Vatican (Catholica) - Fundația Observatorului Astronomic Vaticanului a anunțat că astronomi de la Institutul Leibniz de Astrofizică din Potsdam (IAP) și Observatorul Vaticanului (OV) au colaborat pentru a cerceta spectroscopic peste 1000 de stele strălucitoare despre care se bănuiește că ar putea avea propriile lor exoplanete. Potrivit unei declarații a Observatorului Vaticanului, echipa – din care fac parte astronomii OV: pr. Paul Gabor SJ, pr. David Brown SJ și pr. Chris Corbally SJ, precum și inginerul OV Michael Franz – prezintă acum valorile precise pentru 54 de parametri spectroscopici pentru fiecare stea, în primul dintr-o serie de articole în revista „Astronomy & Astrophysics” și face publice toate datele sale pentru comunitatea științifică.
Acest număr fără precedent de mare de parametri va fi esențial pentru interpretarea luminii stelare și pentru a găsi conexiuni între proprietățile stelelor și posibilele lor planete. Stelele, se explică în declarație, spun povești despre ele însele și, uneori, despre planetele lor nedescoperite. Limbajul lor este lumina. Lumina stelară dezvăluie multe proprietăți fizice ale unei stele, cum ar fi temperatura, presiunea, mișcarea, compoziția chimică și multe altele. Cercetătorii analizează lumina cu ajutorul unei metode numite spectroscopie de absorbție cantitativă.
Pentru a face aceasta, telescoapele captează lumina stelară, iar spectrografele o descompun după lungimea de undă într-un spectru asemănător unui curcubeu, care reprezintă amprenta de lumină a stelei. Atunci când astronomii cunosc cu precizie acești parametri, îi pot folosi pentru a-și testa modelele teoretice ale stelelor. Acest lucru dezvăluie adesea că modelele au unele deficiențe sau că observațiile spectrelor stelare sunt încă prea imprecise. Dar, uneori, dezvăluie că o stea are o poveste surprinzătoare pentru astronomi. Aceasta a motivat această echipă să efectueze o cercetare ultraprecisă a posibilelor stele care pot avea planete. „Deoarece stelele și planetele lor se formează împreună, s-a pus întrebarea dacă existența anumitor elemente chimice într-o atmosferă stelară, sau rațiile lor izotopice sau de abundență, constituie un indiciu al unui sistem planetar”, explică profesorul Klaus G. Strassmeier, director al IAP și cercetător principal în acest studiu.
Astronomii au emis ipoteza conform căreia cantitățile diferitelor elemente chimice dintr-o stea ar putea indica faptul că steaua are planete terestre (lumi pietroase precum Pământul sau Marte), ar putea sugera vârstele acestor planete și ar putea chiar oferi indicii că steaua „a mâncat” unele dintre planetele sale. Acest lucru trebuie investigat în continuare, iar datele publicate acum constituie baza pentru aceasta. Dintre cele peste 5000 de exoplanete confirmate (planete care orbitează în jurul altor stele decât Soarele), 75% au fost descoperite din spațiu prin observarea reducerii luminii stelelor când planetele trec prin fața lor. Studiul s-a concentrat pe cel mai bogat câmp de observare al Satelitului de Cercetare a Exoplanetelor în Tranzit al NASA, o zonă a cerului de aproximativ 4000 de ori mai mare decât dimensiunea Lunii pline.
Au fost investigate toate cele aproximativ 1.100 de stele cu potențial de a avea planete din acest câmp. A fost nevoie de până la 1,5 ore de timp de telescop pentru a capta suficientă lumină a unei stele pentru a realiza un singur spectru de înaltă calitate. Cu mai multe cercetări pentru fiecare stea, a fost nevoie de cinci ani pentru a finaliza studiul. Au fost folosite telescoape din două locații: în Arizona, Telescopul Vaticanului „Alice P. Lennon” și Dispozitivul de Astrofizică „Thomas. J. Bannan” (Telescopul cu Tehnologie Avansată al Vaticanului – VATT); iar în Tenerife, Observatorul STELLA al IAP. Observatorul Vaticanului este succesorul observatoarelor înființate și susținute de Sfântul Scaun începând cu anul 1572. Sediul său se află la reședința de vară a Pontifilor din Castel Gandolfo. Datorită colaborării cu Universitatea din Arizona din Tucson, OV dispune de un telescop pe Muntele Graham, la 110 km nord-est de Tucson, la 3200 m deasupra nivelului mării.