Episcopii americani: compostul uman și hidroliza alcalină nu respectă corpul uman

29.03.2023, St. Louis (Catholica) - Comitetul pentru doctrină al Episcopilor din SUA a emis joi o declarație în care reiterează preferința Bisericii pentru înmormântarea defuncților și afirmă că metodele mai noi – și anume hidroliza alcalină și compostul uman – nu arată respect față de corpul omului. „În ultimii ani, au fost dezvoltate și prezentate metode și tehnologii mai noi de păstrare a trupurilor celor decedați ca alternative atât la înmormântarea tradițională, cât și la incinerare. O serie dintre aceste metode și tehnologii mai noi ridică probleme serioase prin faptul că nu manifestă respect față de rămășițele pământești pe care îl cere credința catolică”, au scris Episcopii la 23 martie. „Din nefericire, cele două metode noi, cele mai proeminente de păstrare a rămășițelor trupești care sunt propuse ca alternative la înmormântare și incinerare, hidroliza alcalină și îngrășământul uman, nu reușesc să îndeplinească acest criteriu.”
Biserica Catolică învață că într-o zi, la învierea finală, sufletele morților se vor reuni cu trupurile lor. Catolicii sunt „obligați să respecte existența trupească pe tot parcursul vieții noastre și să respecte trupurile celor decedați atunci când viața lor pământească a luat sfârșit. Felul în care tratăm trupurile morților noștri dragi trebuie să fie întotdeauna o mărturie a credinței și speranței noastre în ceea ce Dumnezeu ne-a promis”, au scris Episcopii. Luând aminte la apropiata sărbătoare a Paștelui, când creștinii celebrează învierea trupească a lui Cristos, Episcopii au reiterat că „Biserica a învățat întotdeauna că trebuie să respectăm trupurile celor decedați”. Astfel, o înmormântare tradițională este „considerată de Biserică drept cel mai potrivit mod de a manifesta reverența și respectul față de trupul celui decedat, deoarece îi onorează pe copiii lui Dumnezeu, care sunt temple ale Duhului Sfânt, și exprimă în mod clar credința și speranța noastră în învierea trupului”.
Procesul de compostare umană – cunoscut și sub numele de reducere organică naturală – este un fenomen relativ nou în SUA și a fost legalizat în câteva state, cel mai recent în California. Atunci când un cadavru este transformat în compost (îngrășământ), acesta este plasat într-un recipient reutilizabil, unde microbii și bacteriile îl descompun în pământ în decurs de 30-45 de zile. Hidroliza alcalină este un proces prin care un corp uman este descompus într-un rezervor de substanțe chimice la presiune și căldură ridicată, rezultând câteva fragmente de oase și o cantitate mare de apă reziduală. Deși practicile de incinerare, compostare umană și hidroliză alcalină implică similar accelerarea descompunerii cadavrului, ultimele două nu permit ca toate părțile corpului să fie „adunate și rezervate pentru păstrare”, au notat Episcopii. „Nu mai rămâne nimic distinct din corp pentru a fi așezat într-un sicriu sau într-o urnă și depus într-un loc sacru, unde credincioșii creștini pot fi vizitați pentru rugăciune și amintire”, au mai afirmat ei.
Biserica Catolică nu are o învățătură oficială cu privire la transformarea corpurilor umane în compost, dar a reflectat de multe ori de-a lungul anilor în legătură cu practica incinerării. Deși este puternic descurajată, incinerarea poate fi permisă cu anumite restricții; în special, rămășițele nu trebuie împrăștiate și trebuie păstrate într-un loc sacru, din respect pentru învățătura Bisericii cu privire la învierea trupului. Instrucțiunea „Ad Resurgendum Cum Christo” a Congregației pentru Doctrina Credinței din octombrie 2016 afirmă că, deși incinerarea „nu este interzisă”, Biserica „continuă să prefere practica de a îngropa trupurile defuncților, deoarece aceasta arată o mai mare stimă față de cei decedați”. În același document, Congregația pentru Doctrina Credinței a precizat că cenușa unei persoane nu trebuie împrăștiată, nici păstrată în casă sau păstrată în amintiri sau bijuterii, ci trebuie „depusă într-un loc sacru”, cum ar fi un cimitir sau o biserică. După cum explică documentul, „prin îngroparea trupurilor credincioșilor, Biserica de fapt confirmă credința ei în învierea trupului și intenționează să arate marea demnitate a trupului uman ca parte integrantă a persoanei umane, al cărei trup face parte din identitatea sa”.
California a legalizat practica compostării umane în 2022, urmând ca aceasta să devină disponibilă în stat până în 2027. Înaintea legalizării, Conferința Catolică din California a declarat că utilizarea unei metode de compostare a corpului, dezvoltată inițial pentru animalele de fermă, creează o „nefericită distanțare spirituală, emoțională și psihologică față de persoana decedată”. În plus, a declarat directorul executiv Kathleen Domingo, procesul „reduce corpul uman la o simplă marfă de unică folosință”. Episcopii din state precum Texas, Missouri și New York și-au exprimat în ultimii ani opoziția față de legalizarea hidrolizei alcaline.