Pr. Eduard Patrașcu a fost ales membru în Comitetul Executiv al Federației Biblice Catolice
21.04.2023, Iași (Catholica) - La Mar de Plata, în Argentina, a avut loc, între 15 și 21 aprilie 2023, adunarea plenară a Federației Biblice Catolice. Joi, 20 aprilie 2023, pr. Eduard Patrașcu, reprezentant al Conferinței Episcopilor din România pe lângă această Federație, a fost ales reprezentantul Europei în Comitetul Executiv. Au participat 228 de persoane – laici, persoane consacrate și preoți delegați ai Conferințelor Episcopale și ai organismelor asociate din peste 100 de țări. La această adunare, unde se întâlnesc reprezentanți ai Conferințelor Episcopale din toată lumea, toate privirile sunt îndreptate spre Cuvântul Domnului și eforturile spre a face ca Biblia să fie mereu în prezent și prezență.
În prima zi, după deschiderea oficială, fiind duminică, toate persoanele participante au putut gusta puțin din viața comunităților de bază tipice pastorației argentiniene. Sunt comunități în care cel mai important lucru este prezența. Prezența omului lângă cel aflat în suferință (societatea de la periferie este măcinată de droguri și crime fără scrupule), prezență și sprijin pentru cei ce efectiv sunt măcinați de sărăcie (blidul de mâncare reprezentând cea mai mare avere primită) și prezența creștinului lângă cel care dorește mai mult (necesitatea unui drum de formare pentru o societate măcinată de idei și vise iluzorii). În acest context, celebrarea liturgică are Cuvântul în centrul atenției prin slujirea unor catehete care, ca niște adevărate mame, îi conduc pe cei ce se apropie de respectiva comunitate la o demnitate umană. Prezența preotului este rară (o singură dată pe lună), deoarece o prezență regulată, după cum au spus catehetele, reprezintă un lucru suspect și riscul morții preotului. În aceste condiții, viața liturgică e bazată pe trei piloni: Dumnezeu, Cuvântul și viața reală.
Fiecare zi a acestei Adunări Plenare a avut momente formative și momente administrative. Momentele formative au fost cele în care Cuvântul a fost propus pentru frângere: meditații, lectio divina, Liturghie, dezbateri și discuții; iar momentele administrative au fost cele în care s-au căutat metode și strategii pentru ca, prin intermediul Federației, Cuvântul să fie răspândit cât mai mult și într-o manieră actuală în rândul oamenilor de oriunde, de orice religie și cultură. În unul dintre momente, un Episcop a scos în evidență faptul că viața personală, Cuvântul și cultul sunt trei elemente constitutive ale vieții fiecărui om, nu doar a preotului. Fiecare are datoria să trăiască în armonie împletind aceste trei elemente. Un alt Episcop a făcut o paralelă frumoasă între discuția dintre un creștin și un păgân, pe tema existenței lui Dumnezeu și a învierii, și doi bebeluși nenăscuți, unul pesimist și unul ce argumenta viața de dincolo. Amândoi urmau să treacă la viață, dar numai unul trăia viața pe deplin.
Ziua de joi, 20 aprilie 2023, a reprezentat momentul administrativ principal al Adunării Plenare, zi în care au fost aleși reprezentanții în Comitetul Executiv, membrii reprezentând fiecare continent în parte. Pr. Eduard Patrașcu, reprezentant al Conferinței Episcopilor din România pe lângă Federația Biblică Catolică, a fost ales de membrii prezenți, prin vot secret, cu majoritate calificată, reprezentantul Europei în Comitetul Executiv al Federației Biblice Catolice. De asemenea, au fost întocmite liniile directoare pentru următorii cinci ani, pe care Federația Biblică Catolică dorește să le concretizeze în toată lumea. Pentru realizarea acestor linii directoare, Comitetul Executiv are rol decizional și organizatoric.
Conform structurii Federației, acest Comitet este organismul reprezentativ principal, imediat după Adunarea Plenară. Din acest motiv, numirea membrilor săi reprezintă o recunoaștere a capacităților și posibilităților fiecărui membru de a avea un aport semnificativ în realizarea obiectivelor pe care și le propune Federația. Amintim că Federația Biblică Catolică este un organism al Sfântului Scaun care are ca sarcină fundamentală susținerea și coordonarea acțiunilor de pastorație biblică din toată lumea prin intermediul Conferințelor Episcopale. Sunt 99 de Conferințe Episcopale afiliate (acestea fiind membri cu drepturi depline) și 243 de membri asociați din toată lumea. Pr. Eduard este membru al acestei Federații din anul 2014, iar din 2018 este coordonator al zonei Europa Centrală și de Est, una dintre structurile din cadrul Federației. (pr. Daniel Budău pentru Ercis.ro)