Arhiepiscopul Fisichella: Evanghelia trebuie să se întrupeze în cultura digitală

25.04.2023, Roma (Catholica) - „Biserica nu evanghelizează pentru că se confruntă cu marea provocare a secularizării, ci pentru că trebuie să fie ascultătoare față de porunca Domnului de a vesti Evanghelia Sa oricărei creaturi.” Pro-prefectul Dicasterului pentru Evanghelizare, Arhiepiscopul Rino Fisichella, a făcut această afirmație marți la Universitatea Pontificală St. Patrick, din Maynooth, Irlanda. Arhiepiscopul a luat cuvântul la o conferință intitulată „Evanghelizare și vocație”.
Creștinismul, a spus Arhiepiscopul Fisichella, trebuie să se întrupeze în istorie, iar Biserica trebuie, prin urmare, să „intre în cultură și să genereze istorie”. În timp ce Biserica urmărește să descopere noi căi de evanghelizare sub îndrumarea Duhului Sfânt, a adăugat prelatul, creștinii trebuie să transmită „ceea ce a fost crezut de toată lumea, pretutindeni” în toate domeniile activității umane. „Cultura digitală”, a spus el, reprezintă o nouă formă de cultură care „va determina secolele următoare” și care trebuie înțeleasă și îmbrățișată de Biserică. „Internetul reprezintă cu siguranță o oportunitate pentru dialog, întâlnire și împărtășire între oameni, precum și pentru accesul la informație și cunoaștere”, a spus Arhiepiscopul, adăugând că adevărata întrebare „nu este cum să folosim noile tehnologii pentru a evangheliza, ci cum să devenim o prezență evanghelizatoare pe continentul digital”.
În același timp, a spus prelatul de origine italiană, evanghelizarea nu poate fi realizată doar prin mijloace digitale, deoarece acest lucru ar duce la generarea unei „evanghelizări slabe și ineficiente”. Actul de mărturie trebuie să includă un schimb interpersonal, a spus el, care decurge din întâlnirea noastră personală cu Domnul și din vocația noastră la misiune. „Dacă noutatea și originalitatea revelației lui Isus Cristos sunt zădărnicite, însăși prezența Bisericii în lumea contemporană devine inutilă.”
Arhiepiscopul Fisichella a continuat să reflecteze asupra vocației creștine, care constă în descoperirea chemării lui Dumnezeu, mai degrabă decât din proprie inițiativă. I-a îndemnat pe seminariștii prezenți la conferința de la Maynooth să contribuie la însoțirea tinerilor în timp ce navighează în această perioadă tulbure din viața lor. Pentru a-i ajuta pe tineri să își descopere vocația, a adăugat el, „este nevoie de înțelepciunea celui care știe că poartă responsabilitatea de a conduce pe altcineva spre libertate”. Arhiepiscopul a remarcat că predicarea nu este niciodată un exercițiu static și învechit, ci mai degrabă un schimb dinamic între Cuvântul lui Dumnezeu și viața Bisericii.
În concluzie, pro-prefectul Dicasterului pentru Evanghelizare a amintit că persoana care evanghelizează trebuie să trăiască în așa fel încât să fie în concordanță cu Cuvântul pe care îl predică. Viața preotului, a spus Arhiepiscopul Fisichella, arată că acesta nu pierde nimic din umanitatea sa atunci când alege să urmeze chemarea la Preoție. Preoții, a concluzionat el, „trebuie să fie un semn concret că iubirea lui Cristos nu este o utopie… ci o realitate pe care orice persoană o poate experimenta atunci când caută să își dăruiască viața în mod liber”.