Papa Francisc a avertizat cu privire la dominația tehnologică, amenințare pentru ecologia umană

30.04.2023, Budapesta (Catholica) - Vorbind duminică, 30 aprilie 2023, la o universitate catolică din Ungaria, Papa Francisc a avertizat asupra riscului de dominație tehnologică și a amenințării pe care aceasta o reprezintă pentru cultură și pentru ecologia noastră umană. De asemenea, el a vorbit despre falsele libertăți oferite atât de comunism, cât și de consumerism, și i-a încurajat pe oameni să caute adevărul lui Cristos. Pontiful s-a adresat unui număr de aproximativ 250 de persoane, inclusiv 30 de studenți, de la Facultatea de Tehnologia Informației și Bionică din cadrul Universității Catolice Pázmány Péter din Budapesta. Vizita a marcat ultima întâlnire din cadrul călătoriei de trei zile a lui Francisc în capitala Ungariei.
În discursul său, Papa Francisc s-a referit pe larg la intelectualul secolului XX, Romano Guardini, preot catolic, teolog și filosof, autorul cărții „Scrisori de pe lacul Como. Tehnica și omul”. „Guardini nu a demonizat tehnologia, care îmbunătățește viața și comunicarea și aduce multe avantaje, dar a avertizat asupra riscului ca aceasta să ajungă să ne controleze, dacă nu chiar să ne domine viața”, a spus Papa Francisc. Preotul, a adăugat el, „a prevăzut o mare amenințare: ‚[în acest caz] pierdem tot contactul interior pe care l-am fi putut obține din simțul proporțiilor și din urmărirea formelor naturale. Devenim lipsiți în interior de formă, proporție și direcție. Ne fixăm în mod arbitrar scopurile și forțăm puterile stăpânite ale naturii să le ducă la îndeplinire’.”
Sfântul Părinte a spus că Guardini „a lăsat posterității o întrebare tulburătoare: ‚Ce se va întâmpla cu viața dacă va fi predată puterii acestei stăpâniri?’” „Un sistem de mașini înghite viața… Poate viața să își păstreze caracterul viu în acest sistem?” se întreba Guardini în una dintre scrisorile din cartea sa. „Poate viața să își păstreze caracterul ‚viu’?”, a repetat Papa. „Aceasta este o întrebare care se cuvine să fie pusă, mai ales în acest loc, care este un centru de cercetare în domeniul tehnologiei informației și al științelor bionice”. Universitatea Catolică Pázmány Péter este o universitate catolică privată fondată în secolul al XVII-lea. Este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Ungaria. Facultatea de Tehnologia Informației și Bionică „este unică în învățământul superior maghiar” pentru pregătirea inginerilor IT în domeniul științelor umane, în special în domeniul geneticii, al sistemului nervos și al sistemului imunitar, potrivit site-ului universității.
Papa Francisc a avertizat, de asemenea, cu privire la „falsa noțiune de libertate” oferită de ideologiile comunismului și consumerismului. El a citat cuvintele lui Isus: „Adevărul vă va face liberi” și a spus că „comunismul a oferit o ‚libertate’ care era restricționată, limitată din exterior, determinată de altcineva”. În schimb, consumerismul, a adăugat el, „promite o ‚libertate’ hedonistă, conformistă, libertină, care îi înrobește pe oameni în fața consumului și a obiectelor materiale.” Calea de urmat, a spus Papa, este adevărul: „Cheia de acces la acest adevăr este o formă de cunoaștere care nu este niciodată despărțită de iubire, o cunoaștere relațională, smerită și deschisă, concretă și comunitară, curajoasă și constructivă. Aceasta este ceea ce universitățile sunt chemate să cultive și ceea ce credința este chemată să hrănească”.
Sfântul Părinte a subliniat, de asemenea, izolarea crescândă a oamenilor care sunt cufundați în rețelele sociale, în timp ce sunt din ce în ce mai puțin „sociali”, și care „recurg adesea, ca într-un cerc vicios, la consolările tehnologiei pentru a-și umple golul interior”. „Trăind într-un ritm frenetic, pradă unui capitalism nemilos, ei devin dureros de conștienți de vulnerabilitatea lor într-o societate în care viteza exterioară merge mână în mână cu fragilitatea interioară”. Papa a adăugat că nu dorește să încurajeze pesimismul, ci să reflecteze asupra „orgoliului și puterii, denunțate în zorii culturii europene de poetul Homer, pe care paradigma tehnicii le exacerbează și care amenință, printr-o anumită utilizare a algoritmilor, să destabilizeze și mai mult ecologia noastră umană”.
În discursul său, Papa a abordat, de asemenea, importanța culturii, pe care a descris-o ca fiind „‚cultivarea’ umanității noastre și a relațiilor sale fundamentale: cu transcendentul, cu societatea, cu istoria și cu creația”. El a spus că romanul „Stăpânul lumii”, din 1907, al lui Robert Hugh Benson, „a fost, într-o oarecare măsură, profetic în descrierea unui viitor dominat de tehnologie, în care totul este făcut fad și uniform în numele progresului și este proclamat un nou ‘umanitarism’, anulând diversitatea, suprimând trăsăturile distinctive ale oamenilor și abolind religia”. „Ideologiile opuse fuzionează și domină o colonizare ideologică, în timp ce umanitatea, într-o lume condusă de mașini, este treptat diminuată și legăturile sociale sunt slăbite”.
„În lumea tehnic avansată, dar sumbră, descrisă de Benson, cu o populație din ce în ce mai apatică și pasivă, pare evident că bolnavii trebuie ignorați, eutanasia practicată și limbile și culturile abolite, pentru a se ajunge la o pace universală care nu este altceva decât o opresiune bazată pe impunerea unui consens.” Papa a spus că unul dintre mesajele pe care dorește să le lase studenților și profesorilor universitari este celebra maximă: „Cunoaște-te pe tine însuți”. Aceste cuvinte „ne sfătuiesc să fim capabili să ne recunoaștem limitele și, în consecință, să punem frâu prezumției de autosuficiență. Gândirea tehnică urmărește un progres care nu admite limite, însă ființele umane în carne și oase sunt fragile și, tocmai prin această experiență, ajung să își dea seama de dependența lor de Dumnezeu și de legătura lor cu ceilalți și cu creația.”