Amnesty International: Numărul execuțiilor a crescut cu 53% în ultimul an
18.05.2023, Roma (Catholica) - Amnesty International a publicat un raport în care se arată că sunt cunoscute un număr de 883 de cazuri de persoane ce au fost executate în 20 de țări, în 2022, ceea ce marchează o creștere de 53% față de 2021. Cifrele exclud unele țări despre care se crede că efectuează execuții, dar unde cifrele nu sunt disponibile, deoarece datele privind pedeapsa cu moartea sunt secrete. Grupul pentru drepturile omului a putut confirma, de asemenea, că au avut loc execuții în Coreea de Nord, Vietnam, Siria și Afganistan, dar a precizat că nu există suficiente informații pentru a oferi cifre minime credibile.
Dintre țările cu cifre cunoscute, Iranul, Arabia Saudită și Egiptul au efectuat împreună 90% din cele 883 de execuții cunoscute. Totuși, aceste cifre nu includ China, despre care se crede că execută mii de persoane în fiecare an. Potrivit raportului Amnesty, Iranul și Arabia Saudită au fost principalele responsabile pentru creșterea bruscă a numărului de execuții cunoscute la nivel mondial anul trecut. Iranul ar fi ucis 576 de persoane, față de 314 în 2021. Dintre acestea, 279 de persoane au fost condamnate pentru crimă, 255 pentru infracțiuni legate de droguri, 21 pentru viol și 18 pentru acuzația de „dușmănie împotriva lui Dumnezeu”. În ultima categorie au fost incluși doi bărbați care au fost reținuți în legătură cu protestele antiguvernamentale care au izbucnit în Republica Islamică în septembrie.
În Arabia Saudită, execuțiile s-au triplat, de la 65 în 2021 la 196 în 2022. Dintre acestea, 85 de persoane au fost ucise după ce au fost condamnate pentru infracțiuni de terorism și 57 pentru infracțiuni legate de droguri. În Egipt, 24 de persoane au fost condamnate la moarte anul trecut. Cu toate acestea, acest lucru a reprezentat o scădere de 71% față de 2021, când au fost executate 83 de persoane. Amnesty a raportat, de asemenea, 11 execuții în Irak, 7 în Kuweit, 5 în Teritoriile Palestiniene, 4 în Yemen și un număr necunoscut în Siria. 18 persoane au fost executate în SUA, față de 11 în 2022, iar 11 persoane au fost executate în Singapore, unde execuțiile pentru infracțiuni legate de droguri au fost reluate după o pauză de doi ani în timpul pandemiei Covid.
În 2018, Papa Francisc a aprobat o nouă revizuire a paragrafului numărul 2267 din Catehismul Bisericii Catolice, potrivit căruia „a apărut o nouă înțelegere a semnificației sancțiunilor penale impuse de stat”, astfel că „pedeapsa cu moartea este inadmisibilă”. Acest număr sună modificat astfel: „Recurgerea la pedeapsa cu moartea din partea autorității legitime, în urma unui proces echitabil, a fost mult timp considerată un răspuns adecvat la gravitatea anumitor infracțiuni și un mijloc acceptabil, deși extrem, de a proteja binele comun. Astăzi, însă, există o conștientizare tot mai mare a faptului că demnitatea persoanei nu se pierde nici măcar după comiterea unor infracțiuni foarte grave.”
Și continuă: „În plus, a apărut o nouă înțelegere a semnificației sancțiunilor penale impuse de stat. În fine, au fost dezvoltate sisteme de detenție mai eficiente, care asigură protecția corespunzătoare a cetățenilor, dar, în același timp, nu îi privează definitiv pe cei vinovați de posibilitatea de a se răscumpăra. În consecință, Biserica învață, în lumina Evangheliei, că «pedeapsa cu moartea este inadmisibilă, deoarece reprezintă un atac la inviolabilitatea și demnitatea persoanei», și lucrează cu hotărâre pentru abolirea ei în întreaga lume.”